Σειρά αποφάσεων για μικρά και μεγάλα έργα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας


Σειρά αποφάσεων γενικού ενδιαφέροντος ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Παραθέτουμε τις περισσότερες από αυτές:
 
Ράμπα στη Μικρή Μαντίνεια
Εγκρίθηκε η κατασκευή ράμπας που θα διευκολύνει την πρόσβαση μικρών σκαφών, αλιευτικών και αναψυχής, στη θάλασσα, στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας.
 
Πρατήριο καυσίμων μπροστά από το ΚΤΕΛ
Δόθηκε έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης, όσον αφορά σε υπό ίδρυση πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Αρτέμιδος, και υποβιβασμού της στάθμης του πεζοδρομίου. Το πρατήριο θα βρίσκεται έμπροσθεν του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και η λειτουργία του θα συμβάλει και στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής.
 
Καντίνα στο χώρο στάθμευσης της Ναυαρίνου
Εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας καντίνας για 4 μήνες, δηλαδή για τη θερινή περίοδο του 2016, κατόπιν κληρώσεως. Η καντίνα θα εγκατασταθεί στο δημοτικό πάρκινγκ της Ναυαρίνου έναντι τέλους 750 ευρώ. Έπειτα από κλήρωση μεταξύ 6 αιτούντων, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η άδεια χορηγήθηκε στον Ιωάννη Γλύπτη.
 
Κατάργηση περιπτέρου στη Μητροπέτροβα
Εγκρίθηκε η κατάργηση της θέσης περιπτέρου επί της οδού Μητροπέτροβα, λόγω ανάκλησης της άδειάς του.
 
Κινητός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων
Εγκρίθηκαν οι όροι της σύμβασης για τη μίσθωση έκτασης 4 στρεμμάτων περίπου, στην περιοχή του πεδίου βολής, ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ, όπου θα εγκατασταθεί ο πρώτος κινητός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Συνολικά, θα υπάρχουν 3 – 4 τέτοιοι σταθμοί στην περιφέρεια του Δήμου.
 
Κτήριο για Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας
Εγκρίθηκαν οι όροι του χρησιδανείου για τη δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση ακινήτου, επί της οδού Κουμουνδουράκη 13, στο ΤΕΘΑ για χρονική διάρκεια 90 ετών, με σκοπό την κατασκευή σύγχρονου Στρατιωτικού Μουσείου.
 
Πυροσβεστικό όχημα στην Πυροσβεστική
Εγκρίθηκαν οι όροι του χρησιδανείου για την παραχώρηση κατά χρήση πυροσβεστικού οχήματος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31/10/2016). Το όχημα θα επιχειρεί στην περιοχή του Αγίου Φλώρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει περί τα 15 πυροσβεστικά οχήματα, που έχουν ήδη διασκορπισθεί σε όλη την έκτασή του και κάθε χρόνο δίνουν μάχη για να μην έχουμε φαινόμενα εκτεταμένων πυρκαγιών.
 
Γραφείο για εκπαιδευτές οδηγών
Εγκρίθηκαν οι όροι του χρησιδανείου για την παραχώρηση κατά χρήση γραφείου, εντός του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης Μεσσηνίας, για χρονική διάρκεια 3 ετών. Οι εκπαιδευτές θα φροντίζουν για το πράσινο του χώρου, ενώ θα συμβάλουν στην κυκλοφοριακή αγωγή των μικρών μαθητών.
 
Ναυαγοσώστες και εργάτες πυροπροστασίας
Δόθηκε έγκριση για την πρόσληψη 9 ναυαγοσωστών, διάρκειας 3 μηνών και μέχρι 40 εργατών πυροπροστασίας, διάρκειας 2 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για 1 μήνα. Οι διαδικασίες πρόσληψης θα γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
 
Πρακτική άσκηση στο Δήμο
Εγκρίθηκε τροποποίηση για την πρακτική άσκηση μαθητών με την αντικατάσταση της ειδικότητας «Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων – Αρχιτεκτονικής Τοπίου», διότι δε λειτούργησε στον ΟΑΕΔ τέτοιο τμήμα, σε «Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου» για 2 μαθητές και την αύξηση του αριθμού μαθητών της ειδικότητας «Βοηθών Βρεφοκόμων» από 10 σε 13.
Επίσης, εγκρίθηκε η πρακτική άσκηση σπουδαστών των ειδικοτήτων «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων», «Τεχνικών Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» και «Τεχνικών Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμαγείρων» του ΙΕΚ «Ορίζων».
 
Περισσότεροι χώροι ταφής
Έπειτα από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού απάντησε θετικά σε μια προσπάθεια του Δήμου να εξασφαλισθούν περισσότεροι χώροι ταφής στο κεντρικό κοιμητήριο Καλαμάτας. Η Υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση για τη χρήση ως οικογενειακών ή ατομικών τάφων των 68 αξιόλογων ταφικών μνημείων που δε χαρακτηρίστηκαν μνημεία ή έργα τέχνης μέχρι σήμερα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ώστε να προστεθούν αυτοί οι 68 χώροι ταφής στους υπάρχοντες, για την εξυπηρέτηση των συνεχώς αυξανομένων αναγκών του κοιμητηρίου. Χρήση θα γίνεται χωρίς καμία αλλοίωση ή παρέμβαση στα υπάρχοντα δομικά ή καλλιτεχνικά στοιχεία των ταφικών μνημείων.
Α.Π.