Σειρά παραβάσεων στο λιμάνι της Καλαμάτας


Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο «Θ» ο λιμενάρχης και ο διευθυντής του Τελωνείου
Επί τον τύπον των ήλων βάλαμε το χθεσινό μας ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Έτσι, μιλήσαμε τόσο με το λιμενάρχη Καλαμάτας, πλοίαρχο Παναγιώτη Μποτίνη, όσο και με το διευθυντή του Τελωνείου, Ιωάννη Κάβουρα.
Από την πλευρά τους, μας ξεκαθάρισαν ότι οι δύο υπηρεσίες, όχι μόνο δεν τηρούν… σιγή ασυρμάτου για όσα συμβαίνουν στο λιμάνι, αλλά έχουν προχωρήσει και σε επιβολή προστίμου για την καθαίρεση στα κάγκελα περίφραξης στη δυτική πλευρά, ενώ υπάρχουν και εκθέσεις προς τον εισαγγελέα και σε σειρά αρμόδιων φορέων και υπουργείων.
Όπως μας ξεκαθάρισαν, στόχος τους δεν είναι να βάζουν εμπόδια στα όποια σχέδια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Δημοτικής Αρχής, αρκεί τα παραπάνω να είναι σύννομα και προϊόν διαλόγου με τις υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται με το λιμάνι.
Στη συζήτηση μπήκαν και τα δύο μεγάλα θέματα, όπως είναι η λειτουργία του υδατοδρομίου και η παρέμβαση στο «χιλιόμετρο».
Για το πρώτο, η απόφαση ελήφθη… εν κενώ και χωρίς να έχουν ζητηθεί απόψεις από το Λιμεναρχείο, ναυτικούς πράκτορες, τον πλοηγό του λιμανιού, ενώ η αλλαγή της θέσης βάσης θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην πάρει, τελικά, και τις εγκρίσεις που απαιτούνται.
Για τη λειτουργία του «χιλιόμετρου», αναρωτήθηκαν, αν έχει λάβει κανείς υπ’ όψιν τη σαθρότητά του και την ασφάλεια των πολιτών, αφού όταν έχει κακό καιρό τα κύματα προκαλούν σοβαρές αναταράξεις μέχρι και στα δεμένα πλοιάρια και βάρκες.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει σειρά παραλείψεων που οδήγησαν το Λιμεναρχείο στην επιβολή προστίμων, περίπου 17, μέχρι και τον τρέχοντα μήνα. Ο λόγος; Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν εφαρμόζει το σχέδιο παραλαβής διαχείρισης αποβλήτων, όταν καταπλέουν κρουαζιερόπλοια.
Επίσης, πολλές παρεμβάσεις που αναγγέλθηκαν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δεν έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ενώ κάποιες άλλες, σοβαρές, δεν υπάρχουν στην εγκεκριμένη μελέτη του έργου (ρίψη μανδρότοιχου δυτικά του λιμανιού).
Επιπρόσθετα, δεν έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και πρωτόκολλα κατεδάφισης για παράνομα κτίσματα στη χερσαία ζώνη λιμένα.
Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο λιμενάρχης έστειλε προς το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ένα non paper, στο οποίο περιγράφονται όλα όσα έχουν γίνει στο λιμάνι με ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Υ.Γ. Αντί απάντησης στο κείμενο του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην εφημερίδα μας (ως απάντηση στο ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε χθες), αναπαράγουμε την απάντηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα σε ερώτηση του συνάδελφου Σταύρου Μαρτίνου τις προηγούμενες ημέρες: «Εδώ και εβδομάδες στο λιμάνι της Καλαμάτας έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας το σχέδιο για την ασφάλεια του λιμανιού (ISPS). Για την ακρίβεια, έχουν καθαιρεθεί, χωρίς άδεια μάλιστα, τα κάγκελα στη δυτική πλευρά του λιμανιού! Η ενέργεια αυτή του Δήμου μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας του λιμανιού, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού!
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναγνώρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα, πρόσθεσε όμως ότι είναι θέμα ημερών ή και ωρών για να τακτοποιηθεί.
Για το ίδιο ζήτημα μας έστειλε επιστολή ο αναγνώστης μας, Μιχαήλ Χατζηαναστασίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη μεταφορά φορτίων με πλοία. Τονίζει ότι έχει πελάτες που θέλουν να μεταφέρουν φορτία στο λιμάνι, αλλά δεν ξέρει τι να τους απαντήσει, δεδομένου ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας σύμφωνα με το σχέδιο ασφαλείας του λιμανιού.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας στην ερώτηση, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Υπάρχει μια συγκεκριμένη εμπλοκή. Είναι θέμα ολίγων ημερών ή και ωρών το θέμα αυτό να τακτοποιηθεί… Λυπούμαι, επί της ουσίας δεν έχετε άδικο, αλλά θα το τακτοποιήσουμε πάρα πολύ σύντομα. Μιλάμε για τα κάγκελα στη δυτική πλευρά, που έχουν καθαιρεθεί και έχουν μπει προσωρινά κάγκελα”».

Υ.Γ1. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι έλεγαν, χθες το μεσημέρι, αμέσως μετά την επίσκεψή μας στο Λιμεναρχείο, σε συνάντησή τους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ο λιμενάρχης…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη