Το βραβείο «Καραθεοδωρή» στην Καλαματιανή καθηγήτρια Ιατρικής Μαρία Γαζούλη


Την απονομή του Βραβείου Καραθεοδωρή στην επίκoυρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μαρία Γαζούλη, αποφάσισε σε συνεδρίασή της τη 12η Μαΐου Επιτροπή του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κα Μαρία Γαζούλη, με καταγωγή από την Καλαμάτα, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων από το Τμήμα Βιολογίας και την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Georgetown University Medical Center, Washington DC, USA, ενώ έχει εργαστεί και εκπαιδευτεί σε καταξιωμένα εργαστήρια του εξωτερικού.
Διακρίνεται με βραβεία και υποτροφίες από το 1995 έως σήμερα και παρουσιάζει εξαιρετικά εστιασμένο ερευνητικό έργο στη μοριακή/γενετική βάση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και ο καρκίνος.
Το ερευνητικό της έργο εντάσσεται στις σύγχρονες τάσεις της βιοϊατρικής επιστήμης και περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων, που έχουν τύχει πολύ μεγάλου αριθμού αναφορών.
Επιπροσθέτως, η κα Γαζούλη συμμετέχει τόσο ως Scientific Coordinator όσο και ως επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας, ενώ έχει διατελέσει κριτής αρκετών προγραμμάτων.
Να σημειωθεί πως το Βραβείο «Καραθεοδωρή» θεσπίστηκε από το Συμβούλιο Ιδρύματος και απονέμεται, έπειτα από κρίση Επιτροπής, σε ένα μέλος ΔΕΠ του ΕΚΠΑ που – κατά την ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων – βρίσκεται στη βαθμίδα του/της επίκουρου καθηγητή/τριας.
Το βραβείο απονέμεται ανεξαρτήτως γνωστικού αντικείμενου με μόνο κριτήριο την Αριστεία και στοχεύει στην αναγνώριση της εξαιρετικής διάκρισης νέων συναδέλφων στην έρευνα και τη διδασκαλία.
Την επιτροπή απαρτίζουν οι: Τσώκος Γεώργιος- καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Harvard και πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος (πρόεδρος), Εμμανουήλ Ιωάννης-καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών (μέλος), Καραμαλέγκου Ελένη-καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής (μέλος), Χρούσος Γεώργιος-καθηγητής Ιατρικής και νικητής του προηγούμενου βραβείου Παπανικολάου (μέλος).
Η δε ημερομηνία της τελετής βράβευσης θα ανακοινωθεί σύντομα.