Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας: «Καταδίκασαν σε αργό θάνατο τα σκυλιά στην Άνω Πόλη…»


Ανακοίνωση για το τραγικό θέμα που έχει ανακύψει στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας με πέντε δεσποζόμενα σκυλιά τα οποία αργοπεθαίνουν και ανέδειξε στο χθεσινό φύλλο του το «Θ», εξέδωσε προχθές βράδυ η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας, την οποία και ανήρτησε στη σελίδα της στο facebook.
Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «Με αφορμή τα όσα διαβάσαμε σε τοπικά sites και ακούσαμε από τους πολίτες της Κυπαρισσίας, όσον αφορά στο περιστατικό των (5) δεσποζόμενων σκύλων σε οικία της Άνω Πόλης, έχουμε να ενημερώσουμε για τα εξής:
-Κληθήκαμε από το Α.Τ Κυπαρισσίας, όταν ο ιδιοκτήτης των ζώων εισήχθη στο νοσοκομείο, για να επισκεφτούμε το χώρο και να δηλώσουμε γραπτά τι είδαμε εκεί. Όπως και έγινε. Επισκεφθήκαμε το χώρο και αναφέραμε πως είδαμε 5 μεγάλου μεγέθους σκυλιά, χρώματος λευκού μπεζ (όλα συγγενείς μεταξύ τους), μέσα στην αυλή της οικίας και τον αδερφό του ιδιοκτήτη να κρατάει ένα μπουκάλι γεμάτο νερό και να τα απωθεί. Γαύγιζαν ασταμάτητα.
-Συνεκλήθη η πενταμελής επιτροπή του Δήμου, όπου είμαστε μέλη μαζί με τον υπάλληλο του Δήμου Δ. Μπούζα και τον κτηνίατρο Ι. Μαρκόπουλο (ο κύριος Παναγιώτης Τσίγγανος ήταν απών). Ο Δ. Μπούζας ήρθε, όπως μας ενημέρωσε, με υπογεγραμμένο το χαρτί από τον ίδιο και τον κ. Τσίγγανο και έμεναν οι δικές μας υπογραφές, για να οδηγηθούν τα ζώα σε ευθανασία. Είχε φέρει, όπως μας ενημέρωσε, και δηλώσεις από ανθρώπους που έχουν επιτεθεί όσες φορές είχαν βρεθεί ελεύθερα, άγνωστο το πώς.
-Εμείς, καθότι δεν τυγχάνουμε εκπαιδευτές, παρότι έχουμε κάποια εμπειρία χρόνων στον τομέα των ζώων και τις συμπεριφορές, είναι φυσικό ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε μέσα σε 10 λεπτά και πίσω από ένα κλουβί αν και κατά πόσο είναι επιθετικά αυτά τα ζώα. ΔΕ θα υπογράφαμε ποτέ ένα τέτοιο έγγραφο που θα έστελνε για ευθανασία 5 ζώα, επειδή: α) θέλουν να τα ξεφορτωθούν οι συγγενείς του ιδιοκτήτη που βρίσκεται/βρισκόταν στο νοσοκομείο και πλέον δεν είναι σε θέση να τα προσέχει, β) επειδή θέλει να τελειώνει ο υπάλληλος του Δήμου με το περιστατικό και έχει ΗΔΗ υπογράψει χωρίς να τα έχει δει και χωρίς να είναι σε θέση (καθότι είναι, όπως ο ίδιος παραδέχεται, άσχετος με τα ζώα) να πει ότι είναι επιθετικά.
-Εφόσον υπήρξε αυτή η διαφωνία μεταξύ της επιτροπής, νομικά συγκαλείται τριμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από: 1. Κτηνίατρο Δημοτικό 2. Κτηνίατρο Ιδιώτη και άλλον έναν κτηνίατρο ή, ακόμα καλύτερα, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.
-Αυτό δεν έγινε ποτέ, παρά σήμερα 25/05/16, που υπήρξαν φήμες ότι πέθαναν τα 2 εκ των 5 ζώων, συναντήθηκαν οι κτηνίατροι με τον υπάλληλο του Δήμου. Το τι έγινε στη συνάντηση δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η οικογένεια του ιδιοκτήτη εγκατέλειψε τα ζώα στο κλουβί, σε ένα πολύ βρώμικο χώρο, γεμάτο ακαθαρσίες, με έντονη οσμή ούρων και σκουπιδιών, για να πεθάνουν. Απαγόρευσαν στο γείτονα που τα τάιζε να ξαναπάει εκεί. Τα καταδίκασαν, δηλαδή, σε αργό θάνατο.
-Ενημερωθήκαμε σήμερα 25/05/16 από τον κτηνίατρο Ι. Μαρκόπουλο για την άθλια κατάσταση που αντίκρισε σήμερα. Υποσιτισμένα ζώα μέσα στη βρώμα, χωρίς φαγητό και νερό, και εθελοντικά και μόνο για να μην πεθάνουν τα ζώα πήγαμε εκεί, μπήκαμε μέσα στο κλουβί τους, τους βάλαμε σχεδόν 10 κιλά ξηράς τροφής και 3 κουβάδες καθαρό νερό.
-Όποιος θεωρεί ότι έχει εξουσιοδότηση από το Θεό να θανατώσει με πλάγιους τρόπους, χωρίς να ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία, όποιο ζώο τον παίρνουν τηλέφωνο ότι γαύγισε ή έκανε επίθεση (ψεύτικη ή αληθινή), έχει μαύρα μεσάνυχτα. Σήμερα καταθέσαμε στην Αστυνομία τα πάντα σε σχέση με όσα είδαμε και αν οι ιδιοκτήτες δεν επιληφθούν σύντομα του θέματος, θα καταγγελθούν για κακοποίηση των ζώων που βρίσκονται στην οικία τους. Είναι ντροπή, όταν ο άνθρωπός σας είναι άρρωστος και πλέον ανήμπορος να ανταπεξέλθει σε αυτά τα ζώα που τόσο αγαπούσε, να τα κλείνετε σε ένα κλουβί για να πεθάνουν. Είναι ενημερωμένος ο εισαγγελέας και μέχρι να παρθεί μία τελική απόφαση εμείς θα πηγαίνουμε καθημερινά να καθαρίζουμε – ταΐζουμε και ποτίζουμε αυτά τα ζώα. Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας».