Χαλαρώνουν το πλαίσιο της αποχής οι δικηγόροι


Ξεκινά στην Καλαμάτα η δίκη των δύο εγκληματικών οργανώσεων τσιγγάνων που διακινούσαν ηρωίνη 
Συνεχίζουν, αλλά σε πιο χαλαρό πλαίσιο, την αποχή τους οι δικηγόροι της Καλαμάτας και έτσι σήμερα θα ξεκινήσει η εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Μάλιστα, μία από τις υποθέσεις που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην αίθουσα του Εφετείου περιλαμβάνει 16 κατηγορουμένους και αφορά στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης από τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα.
 
Άδεια για υποθέσεις με κρατούμενους
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησε σε εκτίμηση των εξελίξεων, μετά την εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νόμου στη Βουλή.
Οι δικηγόροι αποφάσισαν να καταγγείλουν δημόσια το νέο νόμο ότι αντιβαίνει το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη, αγνοεί τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών και οδηγεί σε επαχθή, μη βιώσιμη, φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνσή τους. Επίσης, ότι δεν κατοχυρώνει αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δε διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών και δε θεμελιώθηκε σε αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση του επαχθούς ασφαλιστικού συστήματος.
Παράλληλα, θα προσβληθεί με κάθε μέσο και τρόπο η αντισυνταγματικότητά του, ενώ οι έμμισθοι δικηγόροι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα απέχουν από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν στην εφαρμογή του νέου νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων  κ.λπ.).
Τέλος, αποφασίστηκε συνέχιση της αποχής έως τις 24 Μαΐου, αλλά με πιο χαλαρό πλαίσιο χορήγησης αδειών. Μέχρι προχθές το πλαίσιο ήταν αυστηρότατο και έτσι καμία δικαστική διαδικασία δεν μπορούσε να εξελιχθεί.
Τώρα με το νέο πλαίσιο που τέθηκε θα δίνεται άδεια για:
-Παραγραφές/προθεσμίες
Για ποινικές υποθέσεις που έχει κρατούμενους και για τα πλημμελήματα, όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής.
Δεν απαιτείται άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο για:
-Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες, καθώς και αγωγών, συμπεριλαμβανομένων των υπερχρεωμένων (εκτός της τακτικής διαδικασίας με το νέο  ΚΠολΔ) και εκτός Διαταγών Πληρωμής. Η διαταγή απόδοσης μισθίου είναι εντός πλαισίου ακόμη και με σώρευση καταβολής μισθωμάτων.
-Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών. Ασφαλιστικά μέτρα συζητούνται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή.
-Αντιρρήσεις (Διοικητικά) και κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)
-Προσθήκες, εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων, κλήσεις –προσδιορισμοί.
 
Διακίνηση ηρωίνης
Βάσει, λοιπόν, αυτής της δυνατότητας που υπάρχει, αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει στο Εφετείο η μεγάλη υπόθεση διακίνησης ηρωίνης. Ως γνωστόν, εκτυλίχθηκε πέρυσι τον Απρίλιο, με επίκεντρο τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα.
Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας προχώρησε σε συλλήψεις μελών δύο οικογενειών τσιγγάνων, οι οποίες από τον καταυλισμό πωλούσαν – λιανική και χονδρική- μεγάλες ποσότητες του σκληρού ναρκωτικού.
Η πολύ καλή ποιότητα που φρόντιζαν να προμηθεύονται από την Αθήνα και η «καλή» τιμή πώλησης είχαν κάνει «βαποράκια» και τοξικομανείς από Αρκαδία, Λακωνία, Ηλεία και Κορινθία να συρρέουν στην Αγία Τριάδα.
Όσο για το «κογιανί», όπως αποκαλούσαν στη γλώσσα τους την ηρωίνη οι κατηγορούμενοι τσιγγάνοι, φρόντιζαν πάντα να είναι καλά κρυμμένο, σε απίθανα σημεία, ενώ η πώληση γινόταν είτε από τις γυναίκες της οικογένειας είτε – ακόμα ακόμα- από τα ανήλικα παιδιά και ποτέ από τους ίδιους.
Στις αρχές Απριλίου συνελήφθησαν για κακουργηματικές πράξεις 14 τσιγγάνοι (8 άνδρες και 6 γυναίκες), από 22 έως 61 ετών, επτά Μεσσήνιοι και άλλοι δύο για πλημμεληματικές πράξεις, από 32 έως 52 ετών. Συνελήφθησαν, δηλαδή, συνολικά 23 άτομα.
Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι σήμερα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Από τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί, έχουν διαπιστώσει ότι μέσα σε διάστημα δύο μηνών, από τις δύο αυτές οικογένειες, έχουν διακινηθεί 9 κιλά ηρωίνης, που σε αξία ξεπερνά τα 170.000 ευρώ.
Η προμήθεια των ναρκωτικών γινόταν κυρίως από δύο συγκεκριμένους τσιγγάνους σε Ζεφύρι–Λιόσια και Μενίδι, ενώ μετά τις πρώτες συλλήψεις τον Ιούνιο του 2014, οι δύο οικογένειες της Αγίας Τριάδας, έχοντας πλέον δομή ως εγκληματική οργάνωση, βρίσκονταν σε ανταγωνισμό, καθώς θεωρούσαν η μία την άλλη υπαίτια για τις συλλήψεις του 2014.

Της Βίκυς Βετουλάκη