Χωριστές δίκες ξεκινούν σήμερα για τις δύο οικογένειες τσιγγάνων που πωλούσαν ηρωίνη


Χωριστά θα εκδικασθούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι υποθέσεις των δύο εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ηρωίνης από την περιοχή της Αγίας Τριάδας, τις οποίες κατηγορούνται ότι είχαν συγκροτήσει δύο οικογένειες τσιγγάνων και εξαρθρώθηκαν ταυτόχρονα πέρυσι τον Απρίλιο από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Η πρώτη, με εννέα κατηγορουμένους, αναμένεται να ξεκινήσει επί της ουσίας σήμερα το πρωί και αφορά στη μία οικογένεια, μαζί με άτομα που τους προμήθευαν ηρωίνη από την Αθήνα, αλλά και αγοραστές.
Η δεύτερη, με δεκαέξι κατηγορουμένους, ξεκίνησε χθες με το διορισμό δικηγόρων σε όσους δήλωσαν ότι δεν έχουν συνηγόρους και διεκόπη για τις 13 Ιουνίου.
 
Το «κογιανί» και η «φρατζόλα»
Διορισμοί δικηγόρων έγιναν χθες και στην υπόθεση που θα εκδικασθεί σήμερα, ενώ δόθηκε περιθώριο μέχρι σήμερα να μελετήσουν την ογκωδέστατη δικογραφία.
Στις αρχές του 2015 η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας προχώρησε σε επισύνδεση των τηλεφώνων συγκεκριμένων υπόπτων. Το κουβάρι των τηλεφωνικών συνομιλιών ξετυλίχτηκε με μεγάλη δυσκολία, καθώς αυτές δεν ήταν μόνο κωδικοποιημένες, αλλά τα τηλέφωνα ανήκαν σε «αχυράνθρωπους» (δηλωμένα σε στοιχεία τρίτων προσώπων), ενώ από μία συσκευή μπορεί να μιλούσαν 5-6 διαφορετικά πρόσωπα και πάντα με ψευδώνυμα. Οι τσιγγάνοι χρησιμοποιούσαν και δικές τους λέξεις, που δεν ήταν πάντα απόλυτα κατανοητές, και κωδικούς. Για παράδειγμα, η ηρωίνη μπορεί να ονομαζόταν «κογιανί» και η πλάκα ηρωίνης «φρατζόλα».
Επίσης, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι χρησιμοποιούσαν μέτρα «αντιπαρακολούθησης». Με κάθε ευκαιρία φωτογράφιζαν τα συμβατικά αυτοκίνητα της Αστυνομίας, τα οποία μέσω των κινητών τηλεφώνων «μοιράζονταν» σε όλους τους ενδιαφερόμενους για να μπορούν να προφυλαχθούν. Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο ρόλο σε όλο αυτό είχαν τα τσιγγανάκια των οικογενειών, τα οποία είχαν στρατολογήσει και είτε τα έστελναν με τα ποδήλατα να κάνουν βόλτες πέριξ του καταυλισμού, σε ρόλο «τσιλιαδόρου», είτε τους έδιναν τα ναρκωτικά για να ολοκληρώσουν την πώληση, παραλαμβάνοντας τα χρήματα που είχαν προσυνεννοηθεί.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη των ομάδων χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις ακόμα και συγγενικών τους προσώπων.
Από τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί, έχουν διαπιστώσει ότι μέσα σε διάστημα δύο μηνών είχαν διακινηθεί αρκετά κιλά ηρωίνης.
 
Χρησιμοποιούσαν παιδιά
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση που θα ξεκινήσει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορείται ο πατέρας της οικογένειας, ο οποίος είχε συλληφθεί και τον Ιούνιο του 2014 για κατοχή 850 γραμμαρίων ηρωίνης. Πέρυσι τον Απρίλιο συνελήφθησαν ως μέλη της ομάδας αυτής οι δύο γιοι του με τις γυναίκες τους και η μητέρα της οικογένειας. Η συγκεκριμένη οικογένεια προμηθευόταν τα ναρκωτικά από ομοφύλους τους στο Μενίδι και επέλεγαν να τα μεταφέρουν οι ίδιοι στην Καλαμάτα.
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως τα «έσοδα» από τα ναρκωτικά οι κατηγορούμενοι τα χρησιμοποιούσαν για να διάγουν άνετο βίο, εντοπίζοντας στα σπίτια τους πολλούς  ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συσκευές και καινούργια αυτοκίνητα.
Ο προμηθευτής τσιγγάνος από το Ζεφύρι συνελήφθη στην Αθήνα και στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το ποσό των 35.926 ευρώ από χρηματοκιβώτιο, μία καραμπίνα και 32 φυσίγγια. Μάλιστα, κι αυτός λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ενώ είχε τοποθετημένες ακόμα και κάμερες παρακολούθησης.
Οι συναλλαγές με τους χρήστες ηρωίνης γίνονταν συνήθως κοντά στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούσαν και χώρους του 6ου Λυκείου Καλαμάτας, που το απόγευμα λειτουργεί ως ΙΕΚ.
Το αντάλλαγμα της αγοράς ναρκωτικών δεν ήταν πάντοτε χρήματα, καθώς οι τσιγγάνοι δέχονταν και πληρωμή σε είδος, όπως σε συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η προμήθεια ηρωίνης πληρώθηκε με 2 τενεκέδες λάδι.
Επίσης, αρκετές φορές οι τσιγγάνες πήγαιναν στο προκαθορισμένο ραντεβού με τον αγοραστή έχοντας μαζί ένα παιδί, πάντα κάτω των 15 ετών, το οποίο ήταν αυτό που είχε κρυμμένα τα ναρκωτικά και έπαιρνε τα χρήματα της πώλησης.

Της Βίκυς Βετουλάκη