Απορριμματοφόρα αδειάζουν σκουπίδια (ξανά) στον παράνομο ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων


Με τον εφιάλτη του παράνομου σκουπιδότοπου των Γαργαλιάνων, που η λειτουργία του έπρεπε να έχει παύσει από πέρυσι, ζουν πάλι οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων και της ευρύτερης περιοχής, καθώς τον τελευταίο καιρό απορριμματοφόρα αδειάζουν ξανά σκουπίδια εκεί.
Κάτοικοι αλλά και επαγγελματίες της περιοχής, ήδη σε συζητήσεις τους, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και δυσφορία για το γεγονός ότι τίποτα από ό,τι αφορούσε το σχεδιασμό του Δήμου Τριφυλίας για παύση λειτουργίας του παράνομου σκουπιδότοπου και αποκατάστασή του δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ βλέποντας ξανά απορριμματοφόρα να αδειάζουν σκουπίδια, φοβούνται για τα χειρότερα, τόσο εις βάρος της υγείας τους και της ζωής τους όσο και εις βάρος του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται, όπως τονίζουν, ότι από τις 7 Νοεμβρίου 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έλαβε απόφαση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, και σύμφωνα με αυτή ο Δήμος θα εφάρμοζε Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Για τη χωροθέτηση (θα) πρότεινε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να αξιολογήσουν 6 προτεινόμενες θέσεις και ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο θα επέλεγε τη μία από αυτές για την εγκατάσταση της Μονάδας. Επίσης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε τότε, θα έκλεισε άμεσα ο ΧΑΔΑ των Φιλιατρών, την Πρωτοχρονιά του 2015 θα έκλεινε και ο ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων και θα μεταφέρονταν όλα (!) τα σκουπίδια στην παράνομη χωματερή της Κυπαρισσίας, στο Αλιμάκι, ενώ θα ξεκινούσαν διαδικασίες αποκατάστασης σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους. Παράλληλα, θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες εγκατάστασης της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στο χώρο που θα είχε επιλεγεί.
Δυστυχώς, τίποτα απολύτως δεν έγινε εξ αυτών!
Αρχές του 2015 και συγκριμένα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, το Φεβρουάριο, όταν και από την αντιπολίτευση τέθηκε το θέμα, ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να δοθεί παράταση στη λειτουργία του παράνομου ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων για δύο μήνες. Ενός παράνομου σκουπιδότοπου στον οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιβάλει πρόστιμο στο Δήμο, όπως επίσης επέβαλε και την παύση λειτουργίας του. Παύση, όχι μόνο δεν έγινε, αλλά σε αυτόν το σκουπιδότοπο μεταφέρονταν τότε, αλλά και τώρα, τα σκουπίδια της Δ.Ε. Φιλιατρών, με τον όγκο να μεγαλώνει και τη φωτιά να καίει διαρκώς όλη εκείνη την περίοδο, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στις 10 Ιουνίου 2015, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλου, για το πότε θα κλείσει ο σκουπιδότοπος των Γαργαλιάνων, είχε απαντήσει: «Άμεσα θα κλείσει η χωματερή των Γαργαλιάνων, μιας και θα είναι ο χώρος που θα γίνουν όλες οι διεργασίες για τη μηχανική διαλογή. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά θα ξανανοίξει η χωματερή των Φιλιατρών και θα πηγαίνουν τα απορρίμματα αποκλειστικά των Δ.Ε. των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών».
Κι όμως, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και μέχρι τις αρχές Αυγούστου του 2015 προκλήθηκαν και καταγράφηκαν στα συμβάντα της Π.Υ. Γαργαλιάνων επτά φωτιές στον παράνομο σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων!
Αρχές Σεπτεμβρίου σταμάτησαν από το Δήμο να αδειάζουν εκεί σκουπίδια, όμως τις τελευταίες μέρες, άρχισαν ξανά τα απορριμματοφόρα του να αδειάζουν στον παράνομο σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων. «Τι, άραγε, συμβαίνει;», αναρωτιούνται κάτοικοι και επαγγελματίες των Γαργαλιάνων και της περιοχής.