Ασημένιο βραβείο στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας


Διακρίσεις και διπλώματα σε μεσσηνιακά ελαιόλαδα και εταιρείες

Τα ευεργετικά συστατικά του ελαιόλαδου και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο του 3ου συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρίας Ελαιοκανθάλης, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε προχθές στην Αρχαία Ολυμπία.
Μάλιστα για πρώτη φορά το συνέδριο συνδυάστηκε με τα βραβεία Health and Nutrition Awards. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που δόθηκαν βραβεία για ελαιόλαδα σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε ουσίες που προστατεύουν την υγεία. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι σχετικοί με το χώρο της παραγωγής και τυποποίησης ελαιόλαδου, από πολλές χώρες του κόσμου όπως η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Τυνησία και αρκετές άλλες, μα κυρίως από την Ελλάδα. Στο διαγωνισμό υπήρχαν συμμετοχές από πολλές χώρες μεταξύ αυτών η Ουρουγουάη και το Μαρόκο.

Βάλσαμο το ελαιόλαδο για την υγεία μας

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρίας Ελαιοκανθάλης και αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το συνέδριο έχει σχέση με μεθόδους παραγωγής ελαιόλαδου ώστε να είναι πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά αλλά και σε νεότερα επιστημονικά δεδομένα από το χώρο της υγείας για το κατά πόσο τα συστατικά αυτά έχουν πάρα πολύ σπουδαία επίδραση στην προστασία της υγείας μας».
Ο κ. Μαγιάτης σχολίασε όπως πέρα από την αναγνώριση των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσίας, αναπτύσσεται και ο τομέας της ευεργετικής επίδρασης στην υγεία. Τέλος σχολίασε πως η ενασχόληση των νέων Ελλήνων αγροτών με την παραγωγή και τυποποίηση και εξαγωγή του ελαιόλαδου στο εξωτερικό αυξάνεται διαρκώς και ξεκινούν νέες δυναμικές μικρές εταιρίες αλλά πολύ ελπιδοφόρες για το μέλλον.

Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου

Οι εργασίες του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society) σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώθηκαν την με την απονομή βραβείων αριστείας από την επιστημονική εταιρεία.
Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας απονεμήθηκε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία ‘εταιρεία ή εκπαιδευτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ή/και στην ελαιοκανθάλη’.
Η πολύ σημαντική αυτή διάκριση είναι το επιστέγασμα της μακρόχρονης συνεργασίας του εργαστηρίου με το ερευνητικό έργο του καθηγητή Προκόπιου Μαγιάτη και της ομάδας του στο συσχετισμό της ελαιασίνης και της ελαιοκανθάλης με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του πικρού και πικάντικου.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου μίλησε ο διευθυντής και επικεφαλής ομάδας του εργαστηρίου, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος ‘Η γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία’, το οποίο εκτελείται με την Άννα Μηλιώνη, υπεύθυνη ποιότητας και επικοινωνίας του εργαστηρίου.
Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αποτύπωση σε ένα ψηφιακό χάρτη των γευσιγνωστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της κορωνέικης ποικιλίας στην Μεσσηνία για την ελαιοκομική περίοδο 2015 – 16.
Ο Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, αφού μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν στοιχεία αναφοράς για την κορωνέικη ποικιλία στη Μεσσηνία και το σχεδιασμό του προγράμματος βάση πραγματικών συνθηκών, παρουσίασε τα δεδομένα στα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά των φετινών ελαιολάδων, τις τιμές των χημικών παραμέτρων και των φαινολικών συστατικών, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέση αυτών των χαρακτηριστικών με τα στάδια ωριμότητας του ελαιοκάρπου και τις περιοχές της Μεσσηνίας καθώς και τη συσχετισμό μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού The Aristoleo® Awards 2016 “Το Ελληνικό Θαύμα” στα καλύτερα ελαιόλαδα βάση της περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες και τα γευσιγνωστικά τους χαρακτηριστικά. Οι γευσιγνωστικές αναλύσεις των δειγμάτων του διαγωνισμού έγιναν από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Βραβεία

Το λάδι «The Governor» του Σπύρου Δαφνή, που προέρχεται από το νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα, και έχει εγχάρακτη τη μορφή του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, σαν ένα είδος σφραγίδας πάνω στο μπουκάλι, είναι το λάδι που κέρδισε το Χρυσό Βραβείο για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη.
Το βραβείο, παρέδωσε στα αδέλφια Σπύρο και Γιώργο Δαφνή, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας «Ελαιοκανθαλης» Προκόπης Μαγιάτης, στην τελετή απονομής των βραβείων «Olympia Health και Nutrition Awards», προχθές το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Από τη Μεσσηνία βραβεία κέρδισαν τo ελαιόλαδo “Liva” από το Αριοχώρι του Ν. Κρημνιανιώτη, του Ευθύμιου και Βασίλη Τσώνη, του Πέτρου Τσώνη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη