Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο ΤΕΙ Πελοποννήσου


Στην κοινωνία μας υπάρχει ένα σημαντικό ζητούμενο: η συνέπεια λόγων και έργων. Είναι γνωστές οι φράσεις «πολλά λέγονται αλλά δε γίνονται και άλλα που γίνονται χωρίς να έχουν λεχθεί».
Όσοι μετέχουν στο εγχείρημα της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου κάνουν, κατά παρέκκλιση, αυτά που έχουν ειπωθεί και, πολύ περισσότερο, δεν κάνουν τίποτα αντίθετο απ’ όσα έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει.
Παρά τους χαμηλούς επικοινωνιακούς τόνους που κρατούν, έχουν καταφέρει, σε διάστημα ελάχιστων χρόνων, να πραγματοποιούν με εξαιρετική επιτυχία διεθνή σεμινάρια, με συμμετοχές επιστημόνων από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των περισσότερων ιδιωτικών μονάδων τυποποίησης ελαιολάδου που δρουν στη Μεσσηνία, και οι δράσεις τους να χρηματοδοτούνται και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, να πρόκειται στην ουσία για μια αυτοχρηματοδοτούμενη λειτουργία. Παράλληλα, σχεδιάζουν συνεχώς καινούργια πράγματα.
Χωρίς υπερβολές πρόκειται αυτή τη στιγμή για τη “ναυαρχίδα” του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και γενικότερα του ελαιολάδου στη Μεσσηνία.
Σημειωτέον, δε, ότι είναι το μοναδικό στην Ελλάδα πιστοποιημένο εργαστήριο τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC).
Σε συνέχεια των δράσεών για τη μετάδοση σωστών πρακτικών στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, διοργανώνει διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 8 και 9 Ιουλίου (Παρασκευή, Σάββατο).
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα παρουσιαστούν και θα γίνει εκπαίδευση στα θέματα: Γευσιγνωστική Ανάλυση Ελαιολάδου: τεχνικά θέματα και τεχνική δοκιμής. Θετικά Χαρακτηριστικά Ελαιολάδου: το φρουτώδες, πικρό, πικάντικο. Αρνητικά Χαρακτηριστικά Ελαιολάδου: ελαττώματα καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης καρπού, επεξεργασίας, αποθήκευσης ελαιολάδου. Τα Αρώματα του Ελαιολάδου. Συνδυασμός Ελαιολάδου και Τροφίμων
Θα πραγματοποιηθούν δοκιμές ελληνικών και ξένων ποικιλιών, δοκιμές αξιολόγησης γευσιγνωστικής ικανότητας και δοκιμές αρωματικής ανάλυσης.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 10 ώρες, απόγευμα Παρασκευής και πρωί Σαββάτου.
Το κόστος συμμετοχής είναι 200 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας email εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο kalamataoliveoil@hotmail.com Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι 18. Για περισσότερες πληροφορίες: κα Άννα Μηλιώνη, υπεύθυνη Ποιότητας & Επικοινωνίας, τηλ. 27210 45304 και 6944675764.
Α.Π.