Καταγγελία: Σφαγή στην Ακρίτα και η κατάρα των δέντρων


Πολλές δεκάδες ώριμων δέντρων της ελληνικής χλωρίδας, που στόλιζαν και ανακούφιζαν τη λεωφόρο Ακρίτα Καλαμάτας (μοναδική για την οικο-περιβαλλοντική δομή της σ’ όλη την Ελλάδα), επί είκοσι σχεδόν ημέρες κόβονταν και κουτσουροποιούνταν, χωρίς κανένα διάλογο ή ενημέρωση των πολιτών, ενώ η κατακραυγή πολλών κατοίκων έπεφτε σε κουφά αυτιά. «Εμείς εκτελούμε εντολές –τα παράπονά σας στο δήμαρχο», μας έλεγαν.  
Κατοικώ στην Ακρίτα και έζησα το δράμα της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής. Από τις διατομές των κούτσουρων τα δέντρα έδειχναν υγιέστατα.  
Με τι να παρομοιάσω τους υπευθύνους γι’ αυτό το ανήκουστο διάβημα (έγκλημα); Σε μια εποχή οξείας κρίσης, που η ρύπανση, ο θόρυβος από τη συνεχή ροή παντός τύπου τροχοφόρων (επάνω – κάτω) και η έλλειψη πόρων για κλιματιστικά και μονώσεις στους χειμαζόμενους από την κρίση πολίτες, θα μετατρέψουν την καλύτερη και ομορφότερη λεωφόρο της Καλαμάτας σ’ ένα αβίωτο οχετό καυσαερίου, θορύβου, σκόνης και δαιμονισμένης κυκλοφορίας.  
Ακόμη και ο «καταραμένος» δενδροκόπτης Ιμπραήμ σεβάστηκε εκείνα που χάριζαν μόνο σκιά και δροσιά! Ήδη γνωρίσαμε τα αποτελέσματα της «συνταγής» πολλών δημάρχων: «Κόψ’ τα όλα και βάλε τους… φοίνικες!» (με το αζημίωτο βέβαια). Έτσι πήγαν τόσα εκατομμύρια στο βρόντο!  
Η αναιτιολόγητη μαζική δενδροκοπία από ιδιώτη ή άλλο φορέα ή νομικό πρόσωπο συνεπάγεται σοβαρές κυρώσεις από τις κοινοτικές και κρατικές αρχές και νομοθεσία. Ας ελπίσουμε ότι «ο τρώσας και ιάσεται». 
 Νικόλαος Τσερπές 
Καθηγητής Παν/μίου ε.α.