Χάθηκαν οι ξένες αγορές για το μεσσηνιακό πυρήνα λόγω capital controls


Στράφηκαν στην αγορά αφρικανικού πυρήνα από κοκοφοίνικα
 
Τόνοι αδιάθετου πυρήνα έχουν συγκεντρωθεί στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας, καθώς τα περσινά capital controls επηρέασαν αρνητικά την αγορά και προκάλεσαν ζημιά στις εμπορικές σχέσεις των επιχειρήσεων.
Οι ευρωπαϊκές αγορές, όταν πέρυσι το καλοκαίρι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν πυρήνα από τα μεσσηνιακά εργοστάσια, όπως συνήθιζαν, αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλες αγορές, στις οποίες και έχουν παραμείνει.
 
Αδιάθετο προϊόν
Κάθε χρόνο, με το τέλος της περιόδου και την ξήρανση του πυρήνα, καράβια φορτώνονταν με καύσιμη αυτή ύλη από το λιμάνι της Καλαμάτας, με προορισμό επιχειρήσεις, κυρίως, στην Αγγλία και τη Δανία.
Πέρυσι, η εφαρμογή των capital controls συνέπεσε με την περίοδο αποστολής των φορτίων, που δεν μπόρεσε να γίνει εξαιτίας της οικονομικής αναστάτωσης που υπήρξε.
Τότε, οι εταιρείες που προμηθεύονταν τον πυρήνα από τα μεσσηνιακά εργοστάσια αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλες αγορές. Πολλές από αυτές τις ευρωπαϊκές εταιρείες κατέληξαν τελικά στην προμήθεια πυρήνα από κοκοφοίνικα, από χώρες της Αφρικής, προχωρώντας ταυτόχρονα στην ανάλογη προσαρμογή των μηχανημάτων τους για την καύση του.
Αυτό προκάλεσε ζημιά στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς αυτές οι αγορές ποτέ δεν επέστρεψαν, με αποτέλεσμα τόνοι πυρήνα να παραμένουν αδιάθετοι.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν φέρει σε αδιέξοδο τα μεσσηνιακά πυρηνελαιουργεία, τα οποία, εκτός του οικονομικού ζητήματος, αντιμετωπίζουν και προβλήματα χώρου για την αποθήκευση του πυρήνα.
 
Μετρήσεις
Παράλληλα, συνεχίζουν από την περιοχή Μεσσήνης και Μελιγαλά οι διαμαρτυρίες από κατοίκους για δυσοσμία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από το «Δημόκριτο», στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών έχουν γίνει μετρήσεις και εντός του επόμενου διαστήματος θα τις παραδώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.
Σημειώνεται ότι έχουν γίνει μετρήσεις και σε υδατορέματα και ποτάμια των περιοχών στις οποίες λειτουργούν πυρηνελαιουργεία.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη