Αίσθηση προκαλεί η πρόσληψη επικουρικών γιατρών στο ΙΚΑ Καλαμάτας χωρίς προκήρυξη


Αίσθηση έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο της Καλαμάτας η απόφαση του ΙΚΑ να προσλάβει χωρίς προκήρυξη επικουρικούς γιατρούς για να καλυφθούν οι ανάγκες της υγειονομικής μονάδας στην Καλαμάτα.
Κι αυτό, επειδή βρίσκεται σε εκκρεμότητα η δικαστική διαμάχη με τους 25 γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ της Μεσσηνίας που είχαν απολυθεί.
Ανά την Ελλάδα, όπου η υπόθεση έχει προχωρήσει, τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει τους απολυμένους γιατρούς. Πρόσφατα το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε 187 απολυμένους γιατρούς του ΠΕΔΥ (1η ΥΠΕ). Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια απόφασης του ιδίου δικαστηρίου με την οποία είχαν δικαιωθεί άλλοι 36 απολυμένοι ιατροί.
 
25 στη Μεσσηνία
Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο τοπίο, με γιατρούς που δήλωσαν μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΙΚΑ, με γιατρούς που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και τώρα δουλεύουν στο ΙΚΑ, αλλά έχουν και το ιδιωτικό τους ιατρείο έξω, και με αυτούς που δεν προσέφυγαν και είναι εκτός  ΙΚΑ.
Στη Μεσσηνία το θέμα αφορά περίπου 25 γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ. Οι συγκεκριμένοι υπηρετούσαν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εξομοιούμενοι μισθολογικά με τους μόνιμους υπαλλήλους του φορέα. Παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ, ο νόμος τούς παρείχε τη δυνατότητα να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία και είχαν διαμορφώσει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τη φήμη και την πελατεία τους με βάση αυτό το καθεστώς, για 20 και πλέον έτη.
Με νόμο του 2014 κλήθηκαν εντός 7 ημερών να επιλέξουν είτε την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος είτε την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
 
Χωρίς προκήρυξη
Οι 25 γιατροί της Μεσσηνίας έχουν προσφύγει δικαστικά με αγωγές και η υπόθεσή τους έχει προγραμματιστεί να εκδικασθεί το Μάρτιο του 2017, καθώς το Φεβρουάριο αναβλήθηκε λόγω της αποχής διαρκείας των δικηγόρων.
Βέβαια, ζήτημα θα δημιουργηθεί σε περίπτωση δικαίωσης των γιατρών της Μεσσηνίας που έχουν προσφύγει, όπως έγινε σε άλλες περιοχές, και όσοι το επιθυμούν θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε καμία ενόχληση σε αυτούς τους γιατρούς για το αν επιθυμούν να εργαστούν στο ΙΚΑ και να μη γίνουν προσλήψεις νέων χωρίς προκήρυξη.
Β.Β.