«Βούιξαν» τα αυτιά των τσιγγάνων από τις ποινές για τη διακίνηση ηρωίνης


Ολοκληρώθηκε χθες η μεγάλη υπόθεση της Αγίας Τριάδας
 
 
Βαριές «καμπάνες» σήμαναν χθες το μεσημέρι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, καθώς κρίθηκαν ένοχοι και οι 16 της δεύτερης οικογένειας τσιγγάνων που κατηγορούνταν ότι διακινούσαν ηρωίνη και άλλες ναρκωτικές  ουσίες από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Όλα τα μέλη της οικογένειας καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, ενώ στα μαλακά «έπεσαν» η μεταφορέας της ηρωίνης, ο προμηθευτής από την Αθήνα, η μια τσιγγάνα – σύζυγος των αδελφών και οι τοξικομανείς.
Μάνα, πατέρας, τρεις γιοι και η γυναίκα του πρώτου κατηγορουμένου, στον οποίο αποδιδόταν ο ρόλος εκείνου που κινούσε τα νήματα, κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε συμμορία, διακίνηση ναρκωτικών και διακίνηση ναρκωτικών με μεταχείριση ανήλικων παιδιών.
Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν έπεσαν ως «κεραμίδα» στο κεφάλι τους, καθώς τον προηγούμενο μήνα είχε δικασθεί με τις ίδιες κατηγορίες η πρώτη οικογένεια τσιγγάνων που είχε συλληφθεί μαζί με τους συγκεκριμένους και η μεγαλύτερη ποινή που είχε επιβληθεί ήταν κάθειρξη 15 ετών, ενώ τώρα 21.
 
«Καμπάνες»
Το δικαστήριο με τη χθεσινή του απόφαση έκρινε τους κατηγορούμενους ενόχους για σύσταση συμμορίας και όχι για εγκληματική οργάνωση, ενώ αφαίρεσε και την επιβαρυντική περίσταση ότι από την πώληση των ναρκωτικών θα επωφελούνταν κέρδος άνω των 75.000 ευρώ.
Έτσι, οι ποινές που επιβλήθηκαν  έχουν ως εξής:
-Για τον 27χρονο τσιγγάνο, που θεωρούνταν ότι κινούσε τα νήματα όλης της συμμορίας, η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του σε ισόβια. Το δικαστήριο τελικά επέβαλε την ποινή της καθείρξεως 20 ετών για τη διακίνηση με εκμετάλλευση ανηλίκων και 1 έτους φυλάκιση για τη συμμορία, καθώς και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ
-Στον 33χρονο αδελφό του επιβλήθηκε για τις ίδιες κατηγορίες συνολική ποινή 19 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ
-Στον 34χρονο άλλο αδελφό επιβλήθηκε συνολική ποινή 13 ετών και χρηματικό πρόστιμο 80.000 ευρώ
-Στην 28χρονη σύζυγο του πρώτου επιβλήθηκε συνολική ποινή 15 ετών και πρόστιμο 100.000 ευρώ
-Στον 58χρονο πατέρα των αδελφών επιβλήθηκε συνολική ποινή 13 ετών και πρόστιμο 80.000 ευρώ
-Αντίστοιχα στην 56χρονη μητέρα τους επιβλήθηκε συνολική ποινή 17 ετών και πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Σε κανέναν από τους παραπάνω δε δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση και όλοι οδηγήθηκαν στις φυλακές.
 
Πιο «μαλακά»
-Στην 40χρονη που μετέφερε την ηρωίνη από την Αθήνα αναγνωρίσθηκε τοξικομανία και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και της επιβλήθηκε φυλάκιση 4 ετών με 3ετή αναστολή, υπό τους όρους να παρακολουθείται από επιμελητή και να παρουσιάζεται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας της
-Στον 42χρονο τσιγγάνο από την Αθήνα που πωλούσε στους τσιγγάνους στην Αγία Τριάδα την ηρωίνη, αναγνωρίσθηκε τοξικομανία και επιβλήθηκε φυλάκιση 6 ετών, η οποία δύναται να μετατραπεί προς 10 ευρώ ημερησίως.
-Στην 30χρονη τσιγγάνα, σύζυγο του δεύτερου αδελφού, αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη και της επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 2,5 ετών με 3ετή αναστολή
-Σε όλους τους κατηγορούμενους τοξικομανείς επιβλήθηκε φυλάκιση 3 ετών στον καθένα. Σε άλλους δόθηκε 3ετή αναστολή και σε άλλους, λόγω κι άλλων καταδικών, έγινε μετατροπή της ποινής προς 10 ευρώ ημερησίως.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη