Επαγρύπνηση από τους κτηνοτρόφους για την οζώδη δερματίτιδα βοοειδών


Ιδιαίτερα προσεκτικοί και πιστοί στις οδηγίες των υπηρεσιών και των κτηνιάτρων πρέπει να είναι οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, μετά την εμφάνιση και εξέλιξη κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών και στην Πελοπόννησο.
Η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό, προσβάλλει μόνο τα βοοειδή και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για να μην εξαπλωθεί η νόσος – αρχικά καταβλήθηκαν προσπάθειες να περιορισθεί στη Βόρεια Ελλάδα αλλά δε στάθηκε δυνατό -, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας υπέγραψε ειδική απόφαση για καθολικό εμβολιασμό όλων των βοοειδών του νομού και λήψη μέτρων.
 
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της οζώδους δερματίτιδας είναι:
-επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές)
-αλλοιώσεις (πληγές) σε βλεννογόνους του στόματος
-ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες
-πυρετός
-πτώση της γαλακτοπαραγωγής
-χωλότητα
-απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, τσιμπούρια, και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.
 
Επιβολή περιορισμών
Μερικά από τα μέτρα που πλέον πρέπει να ληφθούν και στη Μεσσηνία είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των βοοειδών, η χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και τα μεταφορικά μέσα, η καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, καθαρισμός και απολύμανση εγκαταστάσεων, περιορισμός στις εισόδους ατόμων και οχημάτων, ιδιαιτέρως δε σε επαφή με άλλες εγκαταστάσεις βοοειδών.
Μάλιστα, με σχετική απόφαση ολόκληρη η Αρκαδία χαρακτηρίσθηκε ως Ζώνη Επιβολής Περιορισμών για την Οζώδη Δερματίτιδα.