Μέγαρο χορού Καλαμάτας ή Πολιτιστικό Μέγαρο Μαρία Κάλλας


Διανύουμε μια κρίσιμη οικονομική και κοινωνική περίοδο για τον τόπο μας και είναι δύσκολο να αποδεχθούμε την λειτουργία μεγάρων μουσικής, χορού  και πολιτισμού.  Όλοι όμως θέλουμε να συνεχίσουμε με αξιώσεις για το μέλλον και την ανάπτυξη μας την συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 Το μέγαρο χορού, ένας μονοχρηστικός χώρος με εξειδικευμένες δράσεις χωρίς απήχηση στερεί την πόλη μας από την δυνατότητα που της προσφέρει ένας πολυχρηστικός πολιτιστικός χώρος για πολλού είδους δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάδειξη και την προβολή της ευρύτερης περιοχής, μιας και η Καλαμάτα εξελίσσεται σε μητρόπολη του νότου.
Άλλωστε οι τελευταίες πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Εθνική λυρική σκηνή έδωσαν την μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τις τεράστιες δυνατότητες του χώρου αλλά και τη μεγάλη απήχηση που έχει στο κοινό μιας ευρύτερης περιοχής που ξεπερνάει τα όρια του τόπου μας.
Επειδή για τη Μεσσηνία αλλά και για όλη την Ελλάδα η Μαρία Κάλλας υπήρξε η μεγάλη θεά της λυρικής μουσικής που κυριαρχούσε πριν μερικές δεκαετίες και το όνομα της έχει μεγάλη διεθνή απήχηση, θα ήταν τιμή και για την πόλη αλλά και την πατρίδα μας να δώσουμε το όνομα της σε ένα ξεχωριστό χώρο λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα της, το Νιοχώρι  Μεσσηνίας.
 Η μεγάλη θεά της  όπερας είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε διεθνή χαρακτήρα και αίγλη αλλά και βέβαιη επιτυχία στη λειτουργία του Μεγάρου. 
Θα δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα στο γεγονός και θα βοηθήσει σημαντικά την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θα έχουμε θεαματική αναβάθμιση και ζήτηση στα πολιτιστικά δρώμενα.  Θα συνδυάσουμε το μέγαρο με τα όσα γίνονται στην Αρχαία Μεσσήνη και αλλού.             Άλλωστε οι δύο πολιτιστικοί χώροι θα πρέπει να συνδέονται με παράπλευρες εκδηλώσεις και λειτουργία για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Ας κάνουμε την αρχή με το μεγάλο όνομα που προβάλει την Ελλάδα και την Μεσσηνία την Μαρία Κάλλας.
 
του Μιχάλη Αντωνόπουλου