“Μαραθώνια” συνεδρίαση με εντάσεις και χωρίς απόφαση για τους πρόσφυγες, στη Μεσσήνη (βίντεο & φωτογραφίες)


Η 120 ΠΕΑ ετοιμάζεται για την φιλοξενία 500 προσφύγων στην περιοχή
 
«Ρωγμές» στην παράταξη πλειοψηφίας ανάγκασαν το Δήμαρχο Μεσσήνης να αποσύρει στο «παρά 5» την απόφαση του για τη «Μακαρία»

Σε μια «μαραθώνια» συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα συζητήθηκε το θέμα φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή «Μακαρία» του Δήμου  Μεσσήνης.  Κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ενημέρωσε το Σώμα για την αλληλογραφία που είχε για το συγκεκριμένο θέμα από τις 16 Μαρτίου μέχρι και πρόσφατα, τόσο με το υπουργείο Εσωτερικών όσο και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εξήγησε, δε, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, το Προσφυγικό, εμπλέκονται και ανεξάρτητοι φορείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία, ενώ, όπως έκανε γνωστό, βρισκόταν στο παρά ένα η παραχώρηση του χώρου ιδιοκτησίας της κας Κωνσταντινέα στις παλιές κατασκηνώσεις της Βελίκας, για τις οποίες μάλιστα η 120 ΠΕΑ είχε πει ότι θα μπορούσαν να είναι έτοιμες σε δύο μέρες.
Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Βουδούρη, γραμματέα διαχείρισης του προσφυγικού,  του ζητήθηκε αν μπορεί να παραχωρήσει το χώρο του αεροδρομίου της Τριόδου. Έτσι, αποφάσισε να προτείνει χώρο της «Μακαρίας», ώστε ο Δήμος να έχει ενεργό ρόλο σε υπόθεση που τον αφορά και να μην αφήσει ανεξέλεγκτες ανεξάρτητες αρχές.
Σε επικοινωνία που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον κ. Βίτσα, υφυπουργό ΥΠΕΘΑ, του έγινε γνωστό ότι στο χώρο της Μακαρίας θα φιλοξενηθούν οικογένειες ίδιας εθνικότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημάρχου, η φιλοξενία των προσφύγων στην περιοχή θα είναι προσωρινή, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι τον Οκτώβριο δεν μπορεί να μείνει άνθρωπος στο βάλτο. Επίσης τόνισε, ότι δεν περιμένει περισσότερους από 180 με 200 πρόσφυγες, αν κι αυτό δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Οι πλευρές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να παγώσει η διαδικασία έως ότου η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει τι θα γίνει σ’ όλη την περιφέρεια και τη Μεσσηνία, ζητώντας η Μεσσήνη να αναλάβει το βάρος της περιοχής που της αναλογεί και όχι να επωμιστεί ολόκληρο το βάρος.
Αντιθέτως πολίτες της Μεσσήνης καθώς και ιδιοκτήτες γης στην περιοχή της «Μακαρίας» που έδωσαν το παρών στην συνεδρίαση ζήτησαν από το Σώμα να πάρει απόφαση που δεν θα δέχεται πρόσφυγες στη Μεσσήνη. Να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και μικρές εντάσεις με πολίτες που παρακολουθούσαν το συμβούλιο, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων. 
 
Τελικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα και αφού προηγήθηκε διακοπή στη συνεδρίαση για περισσότερη από μισή ώρα, ο Δήμαρχος απέσυρε την πρόταση του για την «Μακαρία» καθώς υπήρχαν αντιδράσεις και στην παράταξη της πλειοψηφίας και η πρόταση πιθανώς τελικά να μη περνούσε… Στο σημείο αυτό ακολούθησε ένταση μεταξύ του Γιώργου Τσώνη με τον πρόεδρο του Σώματος , σχετικά με τη διαδικασία…
 
Σε δηλώσεις του στη συνέχεια  ο Δήμαρχος Μεσσήνης, τόνισε ότι ο ίδιος έχει ήσυχη τη συνείδηση του, και ότι το βράδυ θα κοιμηθεί ήρεμος. Έκανε γνωστό ότι σήμερα νωρίς το πρωί θα ενημερώσει τον Υφυπουργό ΥΠΕΘΑ κ. Βίτσα γι’ αυτή την εξέλιξη και για το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσσήνης δεν μπορεί να παραχωρήσει τελικά το οικόπεδο στη «Μακαρία».  Πρόσθεσε δε, ότι απέσυρε την πρόταση του γιατί σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν επιθυμούσε να μετατραπεί σε “ζούγκλα” το δημοτικό συμβούλιο. και όχι γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, καθώς ποτέ του δεν σκέφτεται σαν πολιτικός. Ωστόσο άφησε αιχμές τόσο για συμβούλους της παράταξης του, ενώ χαρακτήρισε «ανίκανη» την  αντιπολίτευση καθώς δεν είχε καμία πρόταση. Επίσης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αντίδρασεις, και το Υπουργείο θα πάρει τις αποφάσεις για το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων.  Τέλος σχετικά με την κόντρα που είχε εκ νέου με τον πρόεδρο του Σώματος Χρήστο Χριστόπουλο, είπε ότι σήμερα θα δει αν τήρησε τη διαδικασία σωστά, και αν δε το έκανε θα υπάρχει πρόβλημα..
 
Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους» και της Βίκυς Βετουλάκη που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο, η 120 ΠΕΑ ετοιμάζεται για τη φιλοξενία, άμεσα, 500 προσφύγων… που μένει να δούμε που θα πάνε τελικά ύστερα από την χθεσινοβραδυνή εξέλιξη.
 
*Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη «μαραθώνια» συνεδρίαση της Τρίτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στο αυριανό φύλλο του Θάρρους
 
Του Κώστα Γαζούλη
 
 
 

https://youtu.be/G2Nlo_RjLdg

https://youtu.be/HhicBk07OjM