Μηδενικές οι ποσότητες κολοβακτηριδίων κατά τη ΔΕΥΑΚ


Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην Καλαμάτα όσον αφορά στην καταλληλότητα ή όχι των νερών κολύμβησης στην περιοχή.
Στην αρχή ήταν μια φήμη, που διέρρευσε από στόμα σε στόμα και έκανε λόγο για βλάβη στο Βιολογικό Καθαρισμό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει η παραλία κολοβακτηρίδια.
Τότε το «Θάρρος» μίλησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Γιάννη Καμβυσίδη, ο οποίος παρουσιάζοντας μετρήσεις μάς διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε θέμα και ό,τι ακουγόταν ήταν απλά είδηση- αρβύλα.
Μάλιστα, στη συνέχεια βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού χωρίς να έχουμε ενημερώσει για την επίσκεψή μας. Οι εκεί εργαζόμενοι δήλωσαν ενήμεροι για τη φήμη, ενώ σχετικά είχαν επικοινωνήσει και με τους ίδιους γνωστοί τους, αλλά, όπως μας διαβεβαίωσαν, δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα το τελευταίο διάστημα. Επίσης, μας έδειξαν όλη τη διαδικασία στο εργοστάσιο, ενώ μας προκάλεσαν, αν θέλαμε, να πάρουμε δείγμα και να το πάμε σε ανεξάρτητο εργαστήριο, για να βγάλουμε τα δικά μας αποτελέσματα.
 
Τα νέα δημοσιεύματα και τα σημεία που ανέφεραν καταστήματα και γαλάζιες σημαίες
Κι αφού, λοιπόν, φάνηκε ότι το θέμα με την καταλληλότητα των νερών τελείωσε, μια νέα έκθεση έφερε ξανά αναστάτωση. Κι αυτή τη φορά δεν ήταν φήμη από στόμα σε στόμα, αλλά περιείχε και νούμερα από μετρήσεις που υποστηρίζει ότι έχουν γίνει. Μάλιστα, η εν λόγω έκθεση αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ιστοσελίδες της χώρας.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση με αυτή την έρευνα είναι η χρονική στιγμή που ήλθε στην επιφάνεια, ενώ τα σημεία στα οποία κάνει αναφορά είναι καταστήματα, καθώς και δίπλα σε γαλάζιες σημαίες.
Τέλος, να σημειωθεί ότι, κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για το Κέντρο που έχει δημοσιεύσει τα στοιχεία, υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις σχετικά με την εγκυρότητά του, ενώ Δήμοι αλλά και Περιφέρειες έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του για αντίστοιχα αποτελέσματα.
 
Οι μετρήσεις της ΔΕΥΑΚ και η ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας
Για τα παραπάνω δημοσιεύματα η Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι αρμόδια για τις μετρήσεις και δειγματοληψίες είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τις οποίες και διενεργεί κατά τη θερινή περίοδο σε όλες τις ακτές κολύμβησης του νομού.
Αναφέρει, επίσης, ότι οι δειγματοληψίες διενεργούνται από αρμόδιους υπαλλήλους και οι αναλύσεις γίνονται από πιστοποιημένο εργαστήριο και συγκεκριμένα το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τα όρια, δε, που καθορίζονται με υπουργική απόφαση είναι:
-Ε.coli (κολοβακτηρίδια) cfu/100ml < 500
-Εντερόκοκκοι cfu/100ml <200.                                                            
«Με τα έως σήμερα αποτελέσματα, τα νερά των ακτών κολύμβησης είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μετρήσεων της υπηρεσίας μας, δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες ως προς την καταλληλότητα των νερών των ακτών κολύμβησης του νομού μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας.

Όταν, δε, απευθυνθήκαμε ξανά στη ΔΕΥΑΚ, δήλωσε ενήμερη για το θέμα και, μάλιστα, ο κ. Καμβυσίδης ζήτησε από ειδικούς της Επιχείρησης να λάβουν δείγμα από τα “ακατάλληλα” κατά την έκθεση σημεία.
Όπως, λοιπόν, μας ενημέρωσε χθες ο ίδιος, τα αποτελέσματα του Χημείου της ΔΕΥΑΚ έδειξαν μηδενικές ποσότητες κολοβακτηριδίων, ενώ δείγμα έχει σταλεί και σε πιστοποιημένο Χημείο της Αθήνας και σύντομα θα έχουμε και από αυτό τα αποτελέσματα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση