Να έχουμε την υγειά μας… αφού έχουμε ελλείψεις στα ασθενοφόρα


Μπορεί η Μεσσηνία να έχει καταφέρει να μπει δυνατά στο χώρο του τουρισμού, όμως τι γίνεται όταν τουρίστας χρειαστεί διακομιδή σε νοσοκομείο; Και βέβαια, τι γίνεται όταν χρειάζεται διακομιδή γενικά ενός ασθενή; Γιατί, πέρα από τους τουρίστες, υπάρχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι.
Για το θέμα των ασθενοφόρων βρέθηκε στην Καλαμάτα ο Γιώργος Μαθιόπουλος, αναπληρωτής γραμματέα ΠΟΕΔΗΝ, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Πύλου, για να ενημερωθεί, όπως είπε, για το ζήτημα που έχει προκύψει με την 24ωρη κάλυψη ενός ασθενοφόρου.
Ειδικότερα, ενημερώθηκε ότι εκεί υπάρχουν δύο διασώστες του ΕΚΑΒ και επικουρικά βοηθούν τρία άτομα, που είναι πληρώματα ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας.
Το πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και ένα μήνα που τα άτομα μειώθηκαν κατά ένα, όταν μετακινήθηκε υπάλληλος από το Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας της περιοχής των Ιωαννίνων. Έτσι, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην 24ωρη κάλυψη της ευρύτερης περιοχής.
Με νούμερα, το πρόβλημα που προκύπτει είναι 15 βάρδιες ακάλυπτες τον Ιούλιο, μήνας με μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και τον Αύγουστο. Φυσικά, το ίδιο θα συνεχιστεί και τον υπόλοιπο χρόνο, μέχρι να καλυφθεί το κενό.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μαθιόπουλος συναντήθηκε με το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, που δήλωσε ενήμερος, προσπαθώντας για την κάλυψη του κενού.
Μιλώντας ως εκπρόσωπος των υπαλλήλων, ο κ. Μαθιόπουλος είπε ότι αυτό που ζητούν είναι να επιστρέψουν οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί για τη θέση αυτή, έτσι ώστε να υπάρχει 24ωρη κάλυψη.
Από την πλευρά του, ο κ. Καφαντάρης δήλωσε: «Για μας, στην Αυτοδιοίκηση, η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό και το κράτος οφείλει να κάνει τα πάντα για την άμεση εξασφάλισή του. Ζητάμε, λοιπόν, από την 6η ΥΠΕ να παρέμβει και να ενισχύσει το κομμάτι που αφορά στους οδηγούς του Κ.Υ Πύλου και να διορθώσει άμεσα το ατόπημα που έκανε εις βάρος των πολιτών του Δήμου μας, καθώς καλούμε και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ άμεσα να ενισχύσει με προσωπικό το παράρτημα ΕΚΑΒ Πύλου για την έγκαιρη διακομιδή των ασθενών στην περιφέρειά μας, μιας και εκκρεμούν στο ΕΚΑΒ αιτήσεις μεταθέσεων για περιφερειακά ΕΚΑΒ. Το υπουργείο πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα».
Τέλος, ο κ. Μαθιόπουλος είπε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ των νοσοκομείων διαφωνούν ρητά στο να αναλαμβάνουν υπάλληλοι του Δήμου τις διακομιδές ασθενών.
 
Μάνη
Γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία σε θέματα των διακομιδών, υποστήριξε ότι, πέρα από το ζήτημα της Πύλου, άλλο σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στην περιοχή της Μάνης που δεν υπάρχει κάλυψη με τομέα του ΕΚΑΒ. Υπάρχει μόνο μια υπάλληλος διασώστρια στο Κέντρο Υγείας, που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, δήλωσε ενήμερος για τη μη ύπαρξη σχεδιασμού από το υπουργείο για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, αλλά και από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, καθώς σε νέα προκήρυξη που θα βγει και αφορά 100 θέσεις, για τη Μεσσηνία δεν υπάρχει καμία. «Για παράδειγμα, στην περιοχή του κ. Πολάκη έχουν γίνει και μετακινήσεις για τώρα το καλοκαίρι, ενώ στην προκήρυξη υπάρχουν θέσεις για την ευρύτερη περιοχή που πολιτεύεται» σχολίασε. 
 
Ο στόλος και η ανανέωσή του
Σχετικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που κάνουν τις διακομιδές, ανέφερε ότι είναι ήδη πεπαλαιωμένα τα οχήματα, αλλά άμεσα είναι να παραδοθούν δύο νέα ασθενοφόρα.
 
Τα σημεία που είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο
Στη Μεσσηνία τα δύο σημεία που είναι σε ετοιμότητα για διακομιδές όλο το 24ωρο είναι η Καλαμάτα και τα Φιλιατρά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διασώστες του ΕΚΑΒ, που όμως δεν είναι σε θέση να καλύπτουν όλες τις βάρδιες.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση