Περίεργα αποτελέσματα για ακατάλληλες παραλίες στη Μεσσηνία


Τέσσερις παραλίες της Μεσσηνίας ακατάλληλες για κολύμβηση έβγαλε σε δική του έρευνα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), αποτελέσματα τα οποία ευθέως αμφισβητεί – μιλώντας στο «Θ» – ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Γιάννης Καμβυσίδης.
Μάλιστα, ο χημικός  της ΔΕΥΑΚ προέβη σε νέες δειγματοληψίες από τα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρει η έρευνα του Κέντρου ως ακατάλληλα και, όπως τόνισε ο κ. Καμβυσίδης, θα εξετασθούν τόσο από το εργαστήριο στην Καλαμάτα όσο και από πιστοποιημένο εργαστήριο στην Αθήνα. Τα δε αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο.
 
Η έρευνα
Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ερευνών αυτό το καλοκαίρι που αφορά στην ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας, αλλά και στο πόσιμο νερό των περιοχών αυτών.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι η μεγάλη έρευνα που αφορά στις παραλίες, αλλά και το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.
«Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες πού μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα, χωρίς να βάζουν την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να γνωρίζουν και για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ (χημικοί, βιολόγοι κλπ.). Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση) συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ τις προηγούμενες ημέρες από το Κέντρο δημοσιεύτηκαν αποτελέσματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 
Μεσσηνία
Την Τετάρτη το ΠΑΚΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 19 πολυσύχναστες παραλίες στο Μεσσηνιακό Κόλπο.
Σύμφωνα με το Κέντρο, πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε θαλασσινό νερό από την Κορώνη μέχρι τη Στούπα, σε δείγματα από 19 σημεία. Από αυτές τις παραλίες οι 4 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση και οι 15 κατάλληλες. Σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και τα 5 σημεία δειγματοληψίας κρίθηκαν κατάλληλα.
Στα αποτελέσματα που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Κέντρο εμφανίζεται υψηλός αριθμός κολοβακτηριδίων σε σημείο της παραλίας του χωριού Ανάληψη, σε σημείο της Δυτικής Παραλίας, στην παραλία κάτω από τη διασταύρωση Ναυαρίνου και Σανταρόζα και μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά 20 μ. από τη Γαλάζια Σημαία, όπως και σε παραλία της Βέργας, όπου και πάλι αναφέρεται 20 μ. από τη Γαλάζια Σημαία.
Ωστόσο, απορίας άξιο είναι, γιατί στα σημεία που έχουν γίνει οι δειγματοληψίες αναφέρονται από το Κέντρο ονόματα καταστημάτων και ξενοδοχείων.

Της Βίκυς Βετουλάκη