Π. Λαγιάκος: «Οι νέοι να αφήσουν τις καφετέριες και να ασχοληθούν με τις αγροτικές επιχειρήσεις»


Ο πρωτογενής τομέας το «μέλλον» της χώρας και η «πύλη» εξόδου από την οικονομική κρίση
  
 Με εμπειρία άνω των 30 χρόνων στον τομέα των εξαγωγών λαδιού, ελιών και όχι μόνο… αλλά και διατηρώντας πρατήριο με ελληνικά προϊόντα στο Μόναχο από το 1990, ο Παναγιώτης Λαγιάκος, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται από το 1968 στο Αριοχώρι Μεσσηνίας, είναι από τους κατάλληλους ανθρώπους για να μας μιλήσει για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, αλλά και τις εξαγωγές προϊόντων…
 
26 χρόνια στη γερμανική αγορά…

12687795_1554267681555254_7894691008653914055_n.jpg
Το 1990-91 ο Παναγιώτης Λαγιάκος άνοιξε το πρώτο του πρατήριο ελληνικών προϊόντων με κυριότερη βάση το ελαιόλαδο, τις ελιές «Καλαμών», τις πιπεριές κ.ά. στο Μόναχο Γερμανίας… «Πήγαινα ο ίδιος μεσσηνιακά προϊόντα στα καλύτερα “delicatessen” μαγαζιά και εστιατόρια του Μονάχου» μας εξομολογείται… «Οι Γερμανοί έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τα ελληνικά προϊόντα και ξέρουν να ξεχωρίζουν και να εκτιμούν την ποιότητα» προσθέτει… 
Σήμερα, 26 χρόνια μετά, και μέσα στα χρόνια της «κρίσης», ο ίδιος διατηρεί την «αποθήκη» του στο Μόναχο, με παρθένο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία και, φυσικά, «ελιές Καλαμών»… Ύστερα από τις κυρώσεις στο ιταλικό ελαιόλαδο που νοθευόταν, το ελληνικό «ξαναπαίρνει τα πάνω του» τα τελευταία χρόνια, ενώ το καλό προϊόν ξεχωρίζει τόσο σε ποιότητα όσο και σε τιμή στην απαιτητική γερμανική αγορά, όπως μας ενημερώνει…
Για τα χρόνια της κρίσης… και τα όσα «καταλόγισαν» οι Γερμανοί πολίτες στους Έλληνες, ο κ. Λαγιάκος μάς τόνισε ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες εκτιμούν και έχουν σε μεγάλη υπόληψη τις ελληνικές εταιρείες, ενώ γνωρίζουν ότι τα «χρέη» της Ελλάδας δεν τα δημιούργησε ο λαός…
 
«Στροφή» στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων…
1917365_1532857087029647_8468389717826617972_n.jpg
Ως ένας επιχειρηματίας που ξεκίνησε τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων πολλά χρόνια πριν, όπως είναι φυσικό, ο κ. Λαγιάκος βλέπει πολύ ενθαρρυντικά ότι αρκετοί νέοι επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια, και μέσα στην κρίση, κάνουν προσπάθειες να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να στείλουν στο εξωτερικό μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα…
«Η τοπική γαστρονομία αποτελεί θησαυρό για την περιοχή» σημειώνει ο κ. Λαγιάκος, που θα ήθελε να είναι λίγο νεότερος, γιατί βλέπει ότι υπάρχει «πρόσφορο» έδαφος για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων…
 
Οι νέοι να αφήσουν τις καφετέριες…
Κλείνοντας τη σύντομη συζήτηση με τον Παναγιώτη Λαγιάκο, μας τόνισε ότι το «μέλλον» της Ελλάδας βρίσκεται στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα… «Είναι απαράδεκτο να εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα, όταν έχουμε τόσο ήλιο και η γη μας είναι εύφορη», ενώ πρόσθεσε: «Οι νέοι σήμερα δεν ξέρουν ούτε πώς να μαζέψουν τις ελιές τους ούτε πότε πρέπει να κλαδέψουν κ.τ.λ… Όλες αυτές τις αγροτικές εργασίες τις κάνουν ξένοι μετανάστες που έρχονται και δουλεύουν σκληρά… Ψάχνεις για Έλληνα εργάτη και δε βρίσκεις».
Κλείνοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη λύση για να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση και να αποκτήσει αληθινή «ανάπτυξη» και προοπτική, είναι οι νέοι να «αφήσουν» τις καφετέριες, να «γυρίσουν» στα χωράφια και να καλλιεργήσουν το μοναδικό «θησαυρό» που βρίσκεται στη χώρα μας και μπορεί να της επιφέρει αληθινή και όχι εύπλαστη ευημερία…

Του Κώστα Γαζούλη