Σκέψεις για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της Ευρώπης το 2021


 
Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, δήλωσα ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας αυτής. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, με άρθρα μου στις 24 και 26 Σεπτεμβρίου 2014 παρουσίασα τους στόχους, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής της. Αντιλαμβάνομαι την υποψηφιότητα αυτή όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως τεράστια ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη ένα όραμα για το μέλλον, ως ένα σταθμό για τη μελλοντική της ανάπτυξη (πολιτιστική, τουριστική, οικιστική, οικονομική).
Γιατί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής, η πόλη θα έχει αξιολογήσει τις δυνατότητές της στο πολιτιστικό και πολιτισμικό πεδίο, τις ευκαιρίες ανάπτυξης που αυτές προσφέρουν, τις συμμαχίες που μπορεί να συνάψει, την πολιτική στήριξη που μπορεί να έχει, τις σχέσεις της με περιοχές έξω από τα στενά διοικητικά όρια του Δήμου και, τελικά, θα έχει ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο πάνω στο οποίο μπορεί να σχεδιάσει (έστω και σταδιακά, σύμφωνα με τους διαθέσιμους κάθε φορά πόρους) τις δράσεις και τις προτεραιότητές της για τα επόμενα χρόνια.
Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων με συνδημότες μας οι οποίοι γνωρίζουν την πόλη πολύ καλά, έχουν μερικοί από αυτούς συμμετάσχει στη διοίκησή της από αιρετές θέσεις και μοιράζονται μαζί μου τους ίδιους προβληματισμούς για το μέλλον της, χωρίς να «κομίζω γλαύκας εις Αθήνας», καταθέτω τις πιο κάτω σκέψεις:
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ οφείλει να έχει σαν άξονες: Την Υπεράσπιση του Πολιτιστικού Κεκτημένου της Πόλης, την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης, την Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Πόλης.
Οι άξονες αυτοί μέσα από τη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ τους από τα κατάλληλα προγράμματα και την επιδιωκόμενη συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα μπορούν να οδηγήσουν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΠΟΛΗΣ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και την ανάδειξη του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ της ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ (Πόλη Προορισμός) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Κεντρικό Σύνθημα RISING οφείλει να αποσκοπεί:
Α) Στην ενημέρωση και ενεργοποίηση των δημοτών με δράσεις όπως: Διενέργεια Συμποσίου για το Ρόλο της Ευρώπης στην Επανάσταση του 1821 και την έκδοση δίγλωσσου τόμου με τις ομιλίες όσων θα συμμετάσχουν. Ανάδειξη του ρόλου της Μεσσηνίας το 1821. Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας (κυρίως στα σχολεία). Ανάδειξη των Αρχαιολογικών, Ιστορικών και Θρησκευτικών χώρων και των εκδηλώσεων που γίνονται σε αυτούς. Προβολή των ευρωπαϊκών και πανανθρώπινων αξιών της αλληλεγγύης, της συναλληλίας και της συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους λαούς.
Β) Στην Προβολή της Πόλης μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού με την ενεργοποίηση του ήδη υπάρχοντος «Διεθνούς Κέντρου Χορού» και της Λειτουργίας του Μεγάρου Χορού με:
Την Παροχή δυνατότητας σε χορευτικά σχήματα να προετοιμάζονται στους χώρους του Μεγάρου και να παρουσιάζουν το έργο τους σε διαγωνιστική διαδικασία με έπαθλο τη συμμετοχή των καλλιτέρων παραστάσεων στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Τη Διενέργεια σεμιναρίων με ξένους μεγάλου κύρους χορογράφους Την Αναβάθμιση της λειτουργίας των Σχολών της ΦΑΡΙΣ. Την Ενίσχυση του ΔΗΠΕΘΕΚ και των ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων. Τη διοργάνωση Φεστιβάλ – Εκδηλώσεων με Παραδοσιακά Χορευτικά Σχήματα. Τη διοργάνωση Εκδηλώσεων με Θρησκευτικούς Ύμνους (ελληνικούς και ευρωπαϊκούς). Την Υποβοήθηση κάθε αξιόλογης καλλιτεχνικής προσπάθειας.
Γ) Στην αξιοποίηση Μεσσήνιων Καλλιτεχνών και Επιστημόνων οι οποίοι θα διοργανώνουν: Ομιλίες και Σεμινάρια. Συνέδρια υψηλών προδιαγραφών (ενίσχυση συνεδριακού τουρισμού). Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ευρωπαίων συναδέλφων τους (Άνοιξη Μεσσήνιων Καλλιτεχνών και Συνεργατών τους).
Δ) Στην ανάδειξη του Αστικού Περιβάλλοντος με στόχο τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη με την: Αξιοποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (υλοποίηση παλαιού, εφαρμογή νέου). Ανάδειξη – Αξιοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της Πόλης, του Κεντρικού Τομέα και της Παραλιακής Ζώνης. Επισκευή και Ανάδειξη των Διατηρητέων Κτιρίων. Δράσεις για την Αξιοποίηση και Προβολή του Ταϋγέτου , των Οικισμών του Δήμου, του Νέδοντα και του ποταμού Άρι. Αναβάθμιση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων για τη διευκόλυνση της άθλησης των δημοτών και την προσέλκυση Αθλητικού Τουρισμού.
Ε) Στην Ενίσχυση της Παρουσίας και της Προβολής των Τοπικών Προϊόντων με την: Ανάληψη συγκεκριμένων Πρωτοβουλιών για το Λάδι (Σύμφωνο ποιότητας, Οργανισμός ΠΟΠ , Γευσιγνωσία, Δρόμοι Ελιάς κ.λπ.). Ενίσχυση της Καλλιέργειας της Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών στις ημιορεινές περιοχές του Δήμου. Ανάδειξη της τοπικά παραγόμενης Πατάτας (περιοχής Παμίσου – Αλαγονίας) και Αγκινάρας (Μικρομάνη). Έκδοση γαστρονομικού οδηγού για τη Μεσογειακή Διατροφή με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.
Είναι αυτονόητο ότι οι πιο πάνω αναφερθείσες δράσεις μπορούν να βελτιωθούν, να συμπληρωθούν και να εξειδικευτούν περαιτέρω. Για την επίτευξη της υλοποίησης των δράσεων αυτών απαιτείται η συνεργασία με τους Δήμους του Νομού μας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ, την Εκκλησία και τους Δημότες (όπως αυτοί εκφράζονται και μέσα από τις συλλογικότητές τους) ώστε η από κοινού δράση να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή δυναμική στο εγχείρημα για την ανάδειξη της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. 
Του Βασίλη Κοσμόπουλου
Πολιτικού Μηχανικού, πρώην δημοτικού συμβούλου