Τιμήθηκε με το Αριστείο Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης ο Αντώνης Σαμαράς


Με το Αριστείο Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης, που φέρει το όνομα και το έμβλημα του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τιμήθηκε, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προχθές το βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος στο ξενοδοχείο «Κανελλάκης» στην Κυπαρισσία, μετά τις εκδηλώσεις στη Χριστιανούπολη!
Μια τιμητική διάκριση, η οποία, όπως είναι γνωστό, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από δημοτικές παρατάξεις και πολίτες και η οποία, τελικά, δεν έγινε στο ναό, ούτε στον περιβάλλοντα χώρο αυτού, αλλά ούτε καν στη Χριστιανούπολη!
Στο δείπνο, μεταξύ του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, του γέροντα Παΐσιου και λίγων επισήμων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων, όπως πληροφορηθήκαμε, δεν ήταν οι δύο βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ούτε οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Τριφυλίας, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας, πλην δύο αντιδημάρχων και του γενικού γραμματέα του Δήμου, ο δήμαρχος Τριφυλίας, με συγκίνηση, τίμησε τον πρώην πρωθυπουργό για όσα έχει προσφέρει στον πολιτισμό και τον τόπο!
Ο κ. Κατσίβελας έκανε λόγο για «λαμπρή μέρα» που τη νιώθουν τόσο πολύ στην ψυχή τους και η καρδιά τους να χτυπάει μέσα στη λειτουργία και την προοπτική της Κοινότητας, της περιοχής και του ναού, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Τριφυλίας σέβεται όσους προσφέρουν και ξέρει να τιμά, τονίζοντας ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θεσμοθέτησε τα Αριστεία και έχει τη χαρά, το πρώτο, που έχει και την παράσταση του ναού, να το απονείμει στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Κύριε πρόεδρε, τιμάμε τη μεγάλη προσφορά που έχετε κάνει στον τόπο. Τιμάμε ιδιαίτερα την προσφορά σας στον πολιτισμό!».
Προχωρώντας στην απονομή, τόνισε: «Ο Δήμος Τριφυλίας σάς απονείμει το πρώτο Αριστείο του Δήμου για όλη τη συνολική προσφορά σας…»!
Χαρούμενος, μα και φανερά συγκινημένος, ο Αντώνης Σαμαράς, αποδέχθηκε σεμνά την τιμή, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια συγγενική προκατάληψη στα λόγια του δημάρχου, η οποία μας επιτρέπει να μειώσουμε την ένταση των καλών λόγων, γιατί εν πάση περιπτώσει είναι παντρεμένος με την πρώτη μου ξαδέρφη! Είναι αναμενόμενα τα καλά τα λόγια!
Τάκη μου, θέλω μόνο να πω ότι και ο αγώνας ο δικός σου και ο αγώνας εδώ, των κατοίκων της περιοχής, σήμερα βρήκανε μια στάση ψυχής! Κι επειδή παραδόθηκε, πραγματικά, με συντεταγμένο τρόπο, ολοκληρωμένος ο ναός αυτός, που τόσο πολύ αξίζει και από πλευράς βυζαντινής τέχνης και από πλευράς εσωτερικής, συνειδησιακής αξίας για εμάς, όπως είπε ο Δεσπότης μέσα στο ναό από έναν ψαλμό, όλοι βιώσαμε την άνωθεν ευφορία! Και αυτό, γιατί συνέβη κάτι το καταπληκτικό. Δεν είναι το γεγονός ότι άριστοι τεχνίτες απ’ τη Βασιλεύουσα και μαστόροι, πραγματικά, άγιοι, ήρθαν κι ακούμπησαν με την τέχνη τους αυτό το καταπληκτικό επίτευγμα που φτιάξανε. Δεν είναι, δηλαδή, το κυρίως γεγονός για μας που σήμερα εδώ ως συνδαιτυμόνες μιλάμε γι’ αυτή την εμπειρία που αποχτήσαμε. Δεν είναι αυτό το γεγονός. Αυτό σίγουρα είναι τεράστιο γεγονός και φωτογραφίζει μια στιγμή που τη χρωστούσαμε στην Ελλάδα. Άσχετα ποιος βοήθησε ή ποιος δε βοήθησε. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι γευτήκαμε αυτή τη μέθεξη. Αν δεν κάνω λάθος, απ’ το 1825 είναι 191 χρόνια. 191 χρόνια μετά είχαμε την τιμή και τη μεγάλη, πάρα πολύ μεγάλη ευλογία από πάνω, να μετέχουμε στην πρώτη λειτουργία που έγινε από τότε! Αυτό, εκείνη τη στιγμή, μπορεί ο καθένας να μην το κατάλαβε αμέσως, σίγουρα όμως στο τέλος της λειτουργίας αντιληφθήκαμε τι είχαμε μόλις βιώσει! Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα και είναι κάτι το οποίο, ως άτομα, μας ενώνει!
Και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω όλους που παρευρεθήκαμε σήμερα σαν μια παρέα σωστών Χριστιανών εδώ. Όπως είπε και ο Δεσπότης στην εκκλησία, είναι μεγάλη τιμή και χαρά να έχουμε ανάμεσά μας το γέροντα Παΐσιο, ο οποίος είναι μια ζωντανή ακτινοβολία της αγάπης και της ανάγκης για ανθρώπινη τελείωση, όπως ήταν μεγάλη χαρά που τόσοι προύχοντες, νοματαίοι, που λέμε στο χωριό, σημαντικοί, παρευρέθησαν σήμερα μαζί μας σ’ αυτή τη διαδικασία που όλοι ακολουθήσαμε.
Θέλω, Τάκη, να σ’ ευχαριστήσω πάρα πολύ, επειδή ακριβώς το έμβλημα βρίσκεται στον ίδιο το ναό. Για μένα είναι κάτι το οποίο δεν ξεχνώ ποτέ! Θα μείνει για πάντα στο γραφείο μου και θα συμβολίζει για πάντα αυτές τις αλησμόνητες στιγμές που ζήσαμε μαζί και που κάναμε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι μες στο χρόνο, ίσως από τους πιο τυχερούς Έλληνες αυτή την εποχή! Σε μια εποχή, δηλαδή, που τα πάντα είναι δύσκολα, εμείς είχαμε την τύχη να ζήσουμε αυτή την ευλογία! Και πάλι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ!».
Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, βραβεύτηκε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ενώ απόφαση για τιμητική βράβευση έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή για την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Θεμιστοκλή Βλαχούλη.