18 τόνοι νοθευμένου ελαιολάδου κατασχέθηκαν στη Θεσσλονίκη


18 τόνους αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας ελαιολάδου εντόπισε χθες η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, σε επιχείρηση εμπορίας λαδιών-ελαίων στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από έλεγχο που έκανε σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε προμηθευτεί χωρίς παραστατικά 17.987,20 λίτρα ελαιολάδου, συνολικής αξίας 61.444,16 ευρώ, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας. Οι ποσότητες αυτές διατέθηκαν από την επιχείρηση, σε συσκευασίες των 5 λίτρων, σε καταστήματα της Βορείου Ελλάδος.
Σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε εμπορικές ονομασίες ελαιολάδων της επιχείρησης, προέκυψε αυτά να είναι νοθευμένα.
Το δε καταναλωτικό κοινό, όταν αγοράζει ελαιόλαδο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
– πρέπει να υπάρχει πάντα επί της συσκευασίας «κωδικός αριθμός έγκρισης» τύπου «EL-40-…», ο οποίος αντιστοιχεί στις εγκεκριμένες τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου
-πρέπει να προσέχει τον ενδιάμεσο αριθμό του κωδικού αριθμού έγκρισης, να είναι πάντα  ο αριθμός «40», καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν αντιστοιχεί σε εγκεκριμένη τυποποιητική μονάδα ελαιολάδου
-πρέπει να συγκρίνει τον κωδικό αριθμό έγκρισης που βρίσκεται επί της συσκευασίας ελαιολάδου με τους ανακοινωθέντες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ενέργειες ή δραστηριότητες.