Άλλα αντ’ άλλων στις απολογίες τους οι τσιγγάνοι με τα ναρκωτικά στην Αγία Τριάδα


Μέχρι και οι δικηγόροι του εκνευρίσθηκαν
 
Με απολογίες, οι οποίες όμως – τουλάχιστον των βασικών κατηγορουμένων – δε φάνηκαν να πείθουν την Έδρα του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, συνεχίσθηκε χθες η δίκη της δεύτερης οικογένειας τσιγγάνων για διακίνηση ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών  ουσιών από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.
Ορισμένοι, μάλιστα, κατηγορούμενοι έδειξαν με αυτά που ισχυρίζονταν να υποτιμούν  τη νοημοσύνη της Έδρας, και μερικές φορές σε τέτοιο σημείο που δυσανασχετούσαν ακόμα και οι δικηγόροι που έχουν ορίσει για την υπεράσπισή τους.
Η δίκη χθες αργά το μεσημέρι διεκόπη μετά την αγόρευση της εισαγγελέως, ώστε να συνεχισθεί στις 14 Ιουλίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και την έκδοση της απόφασης για την τύχη των συνολικά 16 κατηγορουμένων.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας από εγκληματική οργάνωση σε σύσταση συμμορίας για τους βασικούς κατηγορουμένους και την ενοχή ανά περίπτωση των κατηγορουμένων για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
 
Απολογίες
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πέρυσι τον Απρίλιο από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και είχαν συλληφθεί δύο οικογένειες.
Η υπόθεση της πρώτης οικογένειας εκδικάσθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και οι βασικοί τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε αρκετά χρόνια κάθειρξης για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ναρκωτικών.
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθονται τρία αδέλφια τσιγγάνοι, οι γυναίκες δύο εξ αυτών, οι γονείς τους, ο αδελφός της μητέρας τους, ο οποίος κατηγορείται ότι τους προμήθευε με τις ποσότητες ηρωίνης και χασίς που διακινούσαν, μια 40χρονη που μετέφερε με το αυτοκίνητό της τα ναρκωτικά από την Αθήνα στην Καλαμάτα και επτά τοξικομανείς που κατηγορούνται ότι αγόραζαν από τους κατηγορούμενους τσιγγάνους ναρκωτικά και τα πωλούσαν για να εξασφαλίσουν τη δική τους δόση.
Οι απολογίες χθες ξεκίνησαν από τα τρία αδέλφια. Ο 27χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε και αρχηγικό ρόλο, ισχυρίστηκε ότι όλες οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία αφορούν στην εξασφάλιση της δόσης του. Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις ούτε για τις μεγάλες ποσότητες που ακούγεται να διαπραγματεύεται, ούτε για τις πωλήσεις σε τοξικομανείς, ούτε γιατί χρησιμοποιούσε παρατσούκλι, ούτε και για τον 34χρονο αδελφό του, που αρνούνταν ότι εννοούσε αυτόν με υποκοριστικό αλλά κάποιον τοξικομανή που ήταν στη σκηνή μαζί του, μη ξέροντας πώς τον λένε…
Για την αναφορά σε κάποιες συνομιλίες ότι την παράδοση των ναρκωτικών θα έκανε ο «μπέμπης» ή ο «μικρός», τη μία έλεγε ότι «μπέμπης» είναι ο ίδιος και την άλλη ότι είναι ο τοξικομανής που πήγαινε στη σκηνή του.
Μάλιστα, κάποια στιγμή εξόργισε την Έδρα, με την πρόεδρο να του συστήνει πως «αν πει και καμιά αλήθεια δε θα τον βλάψει», πρόταση που επανέλαβε αρκετές φορές και στους επόμενους κατηγορούμενους.
Κλείνοντας, δε, την απολογία του, όπως έκαναν και όσοι ακολούθησαν, ζήτησε συγγνώμη.
 
Οι υπόλοιποι
Ο 33χρονος αδελφός του ακολούθησε την ίδια τακτική, μη δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις στο δικαστήριο για τις πράξεις του. Παραδέχθηκε μόνο ότι έχει πουλήσει ναρκωτικά 4-5 φορές για να εξασφαλίσει τη δόση του. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η γυναίκα που σήκωνε το τηλέφωνό του και μιλούσε επίσης για διακίνηση ναρκωτικών, αφού αρνούνταν ότι είναι η γυναίκα του, είπε ότι είχε «μια γκόμενα», η οποία πήγαινε στο σπίτι όταν έφευγε η γυναίκα του. Μάλιστα, η πρόεδρος ρώτησε τη γυναίκα του αν το ήξερε, η οποία επίσης είναι κατηγορούμενη, για να λάβει την απάντηση: «Μπορεί και να είχε». Μάλιστα, η γυναίκα του, όταν απολογήθηκε, αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι απ’ όλα αυτά.
Ο 34χρονος που φέρεται να τον αποκαλούν με υποκοριστικό στις συνομιλίες τα αδέλφια του, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, ενώ το ίδιο έκανε και η γυναίκα του πρώτου, λέγοντας ότι μόνο μια φορά πήγε κάτι σε ένα φίλο του άντρα της.
Δεν άλλαξε τακτική και ο πατέρας των τριών αδελφών, ο οποίος είπε ότι πουλάει λουλούδια και δεν έχει σχέση με ναρκωτικά, παρά τα όσα έχουν καταγραφεί σε συνομιλίες, ενώ η μητέρα τους ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο για αυτά που έχει κάνει ο γιος της. Παραδέχθηκε, όμως, ότι έχει μεταφέρει 4-5 φορές ναρκωτικά σε τοξικομανείς, καθώς της το ζήτησε ο γιος της.
Η 40χρονη που συνελήφθη να κάνει τη μεταφορά ενός κιλού ηρωίνης, τήρησε διαφορετική στάση, δείχνοντας μετανιωμένη, και κατέθεσε ότι τα ναρκωτικά τής τα έδωσε ο τσιγγάνος από την Αθήνα (θείος των 3 αδελφών) και θα τα άφηνε σε περιοχή στο Ασπρόχωμα, χωρίς να ξέρει ακριβώς ποιος είναι ο παραλήπτης. Ενώ αρχικά αρνήθηκε ότι το είχε ξανακάνει, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι έχει κάνει κι άλλη μεταφορά μισού κιλού, ποσότητα που είχε προμηθευτεί από έναν Αλβανό. Μάλιστα, τόνισε ότι πλέον είναι σε πρόγραμμα και προσπαθεί να απεξαρτηθεί, εκφράζοντας τη χαρά της που τη συνέλαβαν, γιατί τώρα είναι καλά.
Ο θείος από την Αθήνα στην αρχή προσπάθησε να μπερδέψει το δικαστήριο, λέγοντας ότι το πακέτο με το ένα κιλό ηρωίνης το έστειλε για να το παραλάβει κάποιος που δεν ήθελε να πει το όνομά του, αλλά όχι οι κατηγορούμενοι. Καταλαβαίνοντας, όμως, μετά ότι έτσι δεν βγαίνει άκρη, παραδέχθηκε ότι το είχε παραγγείλει ο 27χρονος τσιγγάνος. Κι αυτός υποστήριξε ότι πωλούσε ναρκωτικά για να εξασφαλίσει τη δόση του.
Οι απολογίες έκλεισαν με τους κατηγορούμενους τοξικομανείς και αγοραστές ναρκωτικών από την οικογένεια, οι οποίοι είπαν πως έχουν ενταχθεί σε προγράμματα απεξάρτησης και δεν πωλούσαν ναρκωτικά.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη