Το ελαιόλαδο στα αμερικάνικα δημοσιογραφικά… σαλόνια


Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει την Αρχαία Σοφία. «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», Ιπποκράτης
 
Σε πείσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη Ελλάδα, στην καρδιά του δυτικού πολιτισμού, μία καινοτομία γεννήθηκε και αναπτύχθηκε που θα άλλαζε τις προσδοκίες του κόσμου από το ελαιόλαδο.
Μία απλή καινοτομία πυροδότησε άλλη μία και άλλη μία, έως ότου σε πραγματικά ανατρεπτική ρηξικέλευθη μορφή το μεγαθήριο της βιομηχανίας του ελαιολάδου – που έχει ιστορία πάνω από 2000 χρόνια και που βρίθει σκανδάλων – θα άρχιζε να αλλάζει.
 
Καινοτομία 1: NMR, η Μέθοδος για την Μέτρηση των Πολυφαινολών στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
 
Η πρώτη καινοτομία ήταν η μέθοδος NMR (Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός) για τη μέτρηση των πολυφαινολών. Ο Δρ. Προκόπιος Μαγιάτης και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακάλυψε μια μέθοδο για να μετράται γρήγορα και με ακρίβεια το επίπεδο καθεμίας ξεχωριστά ευεργετικής για την υγεία πολυφαινόλης στο ελαιόλαδο με τη χρήση της NMR.
Σύμφωνα με τον κανονισμό ισχυρισμό υγείας 432/2012 της ΕE – 250mg είναι η ελάχιστη προϋπόθεση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός στην ετικέτα: πολυφαινολών ελαιολάδου βοηθάει στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL. Αυτά είναι τα πιο υγιεινά προστατευτικά και υγιεινά προληπτικά ελαιόλαδα στην Ελλάδα με φαινόλες μετρημένες με NMR
 
Καινοτομία 2: «Εργαστήριο μέσα σε ένα Φιαλίδιο» Aristoleo® Test Kit
 
Μέσα σε ένα χρόνο η ομάδα Μαγιάτη/Μέλλιου πήγε ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποίησε την ακρίβεια της μεθόδου NMR για να εφεύρει το Aristoleo® Test Kit, ένα μικρό δοκιμαστικό κιτ χειρός, «ένα εργαστήριο μέσα σε ένα φιαλίδιο». Τώρα παραγωγοί και ελαιοτριβείς μπορούσαν να εξετάσουν και να ταξινομήσουν το ελαιόλαδο για την ποιότητα και τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες την στιγμή της παραγωγής, στην αποθήκη ή στις δεξαμενές αποθήκευσης. Τα δείγματα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μπορούσαν να υποβληθούν για μια πιο λεπτομερή ανάλυση μέσω NMR.
 
 
Καινοτομία 3: Ανεβάζοντας τον πήχη με τα Aristoleo® Awards
 
Ο διαγωνισμός Aristoleo® Awards ξεκίνησε σαν ένα πείραμα για να προσδιοριστεί η εγκυρότητα του μεγάλου ποσοστού ελαττωμάτων που βρίσκονται στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιολάδου (IOOCs). Εάν εφαρμόζονταν αυστηρότερα κριτήρια με μια μεγαλύτερη διαδικασία γευστικής ανάλυσης, θα υπήρχαν περισσότερα ή λιγότερα ελαττωματικά ελαιόλαδα; Αυτός ο ρηξικέλευθος και απαιτητικός διαγωνισμός ήρθε αντιμέτωπος με τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιολάδου και αποκάλυψε την υποκειμενικότητα και το βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο τα ελαιόλαδα κρίνονται πως έχουν ελαττώματα. Σε κάποιους από αυτούς τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιολάδου κρίνουν πάνω από το 49% των ελαιολάδων που έχουν υποβληθεί πως έχουν ελαττώματα! Αυτό θα σήμαινε πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε καν ως εξαιρετικά παρθένα; Οι κανονισμοί για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα αναφέρουν πως για να φέρει ένα ελαιόλαδο τον ισχυρισμό πως είναι πράγματι εξαιρετικό παρθένο πρέπει να έχει μηδενικά ελαττώματα. Ποιον μπορεί να εμπιστευτεί ο καταναλωτής;
 
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπου και παρουσιάστηκε στην ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας από την  Μέριλιν Χάρντινγκ: Επιχειρηματίας, σύμβουλος και συγγραφέας.
 
Ο κατάλογος των Μεσσήνιων παραγωγών και εταιρειών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που περιέχουν περισσότερο από 250 mg ανά kg φαινολικών ενώσεων:
 
 
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΤΣΙΜΠΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ,  ΑΓΡΟΒΙΜ, ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, BIANCHI GIOVANNI, ARGALI, www.argali.gr, ΒΛΑΧΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 2GENSGREECE, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΡΑΚΑΣΙΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,  ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΚΑΡΑΜΠΟΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΗΣ ΑΕ, ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – LIVA, ΚΥΡΙΑΖΗ ΜΑΡΙΑ, ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΛΟΥΦΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΠΕΛΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΜΠΟΒΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΝΗΛΕΑΣ Ο.Π., ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ,  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΠΟΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΡΑΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΡΗΓΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΑΚΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ALL LIVE OIL FROM PIDIMA, ΣΑΛΑΝΤΗΣ ΘΩΜΑΣ, ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΣΥΛΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΣΥΡΡΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,  ΤΣΩΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ & ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΤΣΩΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ,  ΦΡΟΥΝΤΖΗΣ Γ. & Δ. ΛΑΛΑ ΟΕ / HELLENIC ORGANIC FOOD,  ΧΑΤΖΑΚΗ ΛΙΖΑ – ΚΑΤΣΙΚΕΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ,  ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ESTERRA, PENEMA EVOO, ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,  ΨΥΧΑΡΗΣ ΤΑΣΟΣ, COSTA NAVARINO.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης