Ζημιές σε εκατοντάδες παραγωγούς σταφίδας

Ζημιές σε εκατοντάδες παραγωγούς σταφίδας

 
Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ (την οποία κοινοποιεί επίσης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε) απέστειλε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Κώστας Κατσούλης με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή του.
Ειδικότερα ο κ. Κατσούλης αναφέρει ότι οι καταστροφές στην σταφίδα (αλλά και το σύκο) είναι τεράστιες αφού την περίοδο που διανύουμε οι παραγωγοί βρίσκονται στη φάση της ξήρανσής της και δεν έχει διατεθεί ακόμα σε εμπόρους ή οργανώσεις. Σε αυτούς τους παραγωγούς – όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας – δεν χορηγεί δικαίωμα αποζημίωσης και ζητάει να αλλάξει το καθεστώς. Επίσης, ζητάει να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν έγκαιρα οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Η επιστολή του κ. Κατσούλη έχει ως εξής: “Η θεομηνία που έπληξε τη Μεσσηνία, είχε ως συνέπεια τεράστιες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Έχουν πληγεί ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα εκατοντάδες παραγωγοί σταφίδας και σύκου. Έχουν απωλεσθεί εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα, οπωροκηπευτικά, ετήσιες καλλιέργειες και υπάρχει εκτίμηση για απώλεια των 2/5 του ζωικού κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, για τους παραγωγούς σταφίδας εντοπίζεται τεράστιο πρόβλημα, μιας και την περίοδο που διανύουμε οι περισσότεροι παραγωγοί βρίσκονται στη φάση της ξήρανσης της (έχει γίνει η συγκομιδή και απλώνεται σε αλώνια ώστε να ξηρανθεί) και δεν έχει διατεθεί ακόμα σε εμπόρους ή οργανώσεις (προκύπτει από παραστατικά παράδοσης – παραλαβής). Σε αυτούς τους παραγωγούς ο ΕΛ.ΓΑ δεν χορηγεί δικαίωμα σε αποζημίωση. Επειδή η σταφίδα είναι ένα προϊόν που πλήττεται από το διεθνή ανταγωνισμό και δεδομένου ότι οι σταφοδιπαραγωγοί της χώρας έχουν ελαττωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε να τους στηρίξουμε.
Πρώτον, παρακαλούμε όπως χορηγήστε τη δυνατότητα της αποζημίωσης και σε αυτή την κατηγορία παραγωγών σταφίδας. Δεύτερον, παρακαλούμε να μεριμνήσετε, για την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για την ανακούφιση των πληγέντων”.
Α.Π.