Η Καλαμάτα τίμησε τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο (φωτογραφίες και βίντεο)

Η Καλαμάτα τίμησε τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο (φωτογραφίες και βίντεο)

Χθες το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, στην πλατεία Όθωνος.
Πριν φθάσει στο χώρο της εκδήλωσης ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια σύντομη στάση στο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου συνομίλησε με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Στη συνέχεια τον υποδέχθηκαν με κάθε επισημότητα στην πλατεία Όθωνος, προκειμένου να κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής, έργο του Καλαματιανού γλύπτη Κωνσταντίνου Δούση.
Το «παρών» στην εκδήλωση, πέραν του οικοδεσπότη Παναγιώτη Νίκα, έδωσαν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος, οι δήμαρχοι Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων.
Στην αρχή της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, ενώ ακολούθως το λόγο πήρε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που μίλησε για το μεγάλο έργο του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και τις αναφορές που γίνονται σε αυτόν σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι υπάρχει αίθουσα με το όνομά του.
Με την εκδήλωση που έγινε χθες, όπως δήλωσε, η Καλαμάτα εκπληρώνει ένα φόρο τιμής στο Μανιάτη πολιτικό και αποδίδει τιμή και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και συγγραφέας βιβλίου για την προσφορά του Αλ. Κουμουνδούρου, Παναγής Κουμάντος, που ξεκίνησε λέγοντας πως είναι τιμή και ευθύνη να μιλήσει για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, τον πλέον σημαντικό πρωθυπουργό της Νεότερης Ελλάδας. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε κάποιες ριζοσπαστικές αλλαγές που έκανε ο επί 10 φορές πρωθυπουργός, όπως ότι κατάφερε να ανασυντάξει τη διαλυμένη χώρα που παρέλαβε. Μίλησε ακόμη για αλλαγές στα αγροτικά, στους διορισμούς, στη συμβολή του στη δημιουργία του Ισθμού της Κορίνθου και  στη διαπραγμάτευση για τα δάνεια που είχε να αποπληρώσει τότε η χώρα. Γενικότερα μίλησε για έναν πρωθυπουργό οικουμενικό, αφού ήταν κοντά και στους Έλληνες στο εξωτερικό.
Στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε κάτι που, όπως είπε, θεωρεί υπερβατικό, δηλαδή πως είναι ασυνήθιστο στην πλατεία Όθωνος να υπάρχει προτομή του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, επισήμανση που προβλημάτισε τους παρευρισκόμενους στην τελετή.
Μετά την ομιλία και του Παναγή Κουμάντου ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον κ. Παυλόπουλο, ενώ κατέθεσε στεφάνι.
Λίγο πριν αναχωρήσει από την πόλη έκανε δήλωση για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, λέγοντας πως υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της Μεσσηνίας, με αφετηρία τη γενέτειρά του, τον Κάμπο, ενώ μίλησε για την πορεία του πρώην πρωθυπουργού στη χώρα αλλά και στη δικαιοσύνη, καθώς διατέλεσε και αντιεισαγγελέας στην Καλαμάτα. 
Τέλος, δήλωσε ότι η πορεία του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου αποτελεί για τον ίδιο δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση