Ξεκίνησε το «Νησιώτικο» πανηγύρι με την υποδοχή της Παναγίας της «Βουλκανιώτισσας» (φωτογραφίες)

Ξεκίνησε το «Νησιώτικο» πανηγύρι με την υποδοχή της Παναγίας της «Βουλκανιώτισσας» (φωτογραφίες)

«Άνοιξαν» οι ουρανοί την ώρα που ο ηγούμενος της Μονής Βουλκάνου Προκόπιος έφθασε με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Βουλκανιώτισσας» στην Αγία Παρασκευή της Μεσσήνης. Εκεί την εικόνα παρέλαβε ο επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος και ακολούθησε λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, μέχρι το μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου και εναποτέθηκε.
Σύμφωνα με την παράδοση, το ιερό κειμήλιο προστάτεψε τους κατοίκους της πόλης και των περιχώρων από λοιμό κατά το 17ο αιώνα. Η εικόνα θα παραμείνει στο Μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής για 8 ήμερο προσκύνημα, ενώ ο ερχομός της σηματοδοτεί και την έναρξη του φημισμένου «νησιώτικου» πανηγυριού, που θα διαρκέσει επίσης 8 ημέρες.

Ευτυχώς, ο καιρός μετά το πρώτο δεκάλεπτο της καταρρακτώδους βροχής έγινε «σύμμαχος» και η λιτανεία πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Στην τελετή υποδοχής της ιερής εικόνας χοροστάτησε ο επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος, ενώ το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρώην βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων και κόσμου που συνόδεψε την εικόνα σε όλη τη διαδρομή από την κάθοδό της από τη Μονή του Βουλκάνου μέχρι τη Μεσσήνη.

Ο επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος (συμμαθητής του μητροπολίτη Μεσσηνίας) εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που βρέθηκε για πρώτη φορά τόσο στην ιστορική Ιερά Μονή του Βουλκάνου όσο και στην πόλη της Μεσσήνης, ζητώντας παράλληλα από τον ηγούμενο της Μονής του Βουλκάνου να προσεύχεται, ώστε, όπως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Βουλκανιώτισσας» προστάτευσε τη Μεσσήνη και τις γύρω περιοχές από το λοιμό το 17ο αιώνα, έτσι να προστατεύει και την περιοχή της δικής του Επισκοπής στη Μοζαμβίκη της Αφρικής, όπου ακόμα και στις μέρες μας ελλοχεύει ο κίνδυνος για «λοιμούς» και αρρώστιες…
Ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κώστας Ψυχάρης, έκανε γνωστό ότι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απουσιάζει σε ταξίδι στο εξωτερικό. Παράλληλα, τόνισε ότι με πίστη, υπομονή και ελπίδα ο κόσμος θα ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν στις μέρες μας, καλώντας όλους τους πιστούς της Μεσσηνίας να επισκεφθούν για προσκύνημα στη Μεσσήνη τη θαυματουργή ιερή εικόνα της Παναγίας της «Βουλκανιώτισσας».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους δημότες, ευχαριστώντας παράλληλα όσους έδωσαν το «παρών» στην υποδοχή της εικόνας. Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του που, λόγω των ζημιών που άφησε πίσω της η θεομηνία, δεν μπόρεσε να καταστεί και φέτος δυνατή η σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Μεσσήνη, ενώ κάλεσε όλους τους Μεσσήνιους, και όχι μόνο, να επισκεφτούν το «Νησιώτικο» πανηγύρι.

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας