H «Κερεζένια» τους έπνιξε, αφού δεν βρήκε δίοδο στην κοίτη της (φωτογραφίες)

H «Κερεζένια» τους έπνιξε, αφού δεν βρήκε δίοδο στην κοίτη της (φωτογραφίες)

4η ημέρα και ακόμα παλεύουν με τη λάσπη!
 
Αγανάκτηση ξεχειλίζει από τις ψυχές ανθρώπων στην οδό Λακωνικής, δίπλα από το ποτάμι «Κερεζένια», που ακόμα και χθες 4η ημέρα από τις φονικές πλημμύρες, έβλεπαν τις περιουσίες τους, βουλιαγμένες μέσα σε τόνους λάσπης.
Περίπου 10 οικογένειες, αμέσως μετά τη γέφυρα στην «Κερεζένια» έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και ευγνωμονούν το Θεό που δεν θρήνησαν και θύματα.
Όλα τα σπίτια πλημμύρισαν και περίπου 10 αυτοκίνητα χάθηκαν κάτω από τη λάσπη, με τα περισσότερα να μην είναι πλέον επισκευάσιμα. 
Με ένα στόμα όλοι, δείχνουν ως αίτιο της καταστροφής τους την «Κερεζένια», την μπαζωμένη όμως «Κερεζένια»!
Σε ένα από τα σπίτια η ιδιοκτήτριά του, μαρτυρεί πως όταν πλέον είχαν «πνιγεί» τα σπίτια τους, μηχανήματα ξεμπάζωναν άρον άρον το ποτάμι, ενώ η κοίτη του ποταμού την ίδια ημέρα το πρωί ήταν… στεγνή!
Από την άλλη πλευρά, εκτός από την Πυροσβεστική, δεν βρήκαν στήριξη από πουθενά αλλού, ενώ για να καταθέσουν τις περιβόητες αιτήσεις για τις ζημιές που έχουν πάθει, πρέπει να τρέχουν 2 και 3 ημέρες.
 
Τους έπνιξε το ποτάμι
Το νερό στο συγκεκριμένο σημείο, έφθασε και υπερπήδησε τις μάντρες των σπιτιών, αφού πρώτα πέρασε μέσα απ’ όλα τα νοικοκυριά. Και ευτυχώς όπως είπαν όλοι, που από την κάτω πλευρά της Λακωνικής, η περίφραξη του μεγάλου κτήματος ήταν χαμηλή και μπόρεσαν τα νερά να βρουν διέξοδο.
Όλοι περιγράφουν ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης, έβλεπαν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει, να καταστρέφει τα πάντα και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό, πως όλοι περιγράφουν ότι κάποια στιγμή άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο, σαν το νερό να μπόρεσε να ξεπεράσει κάποιο μεγάλο εμπόδιο και τότε μόνο άρχισε να μειώνεται η στάθμη του νερού.
Την άλλη μέρα όπως είπαν είδαν τη διαδρομή του νερού. Το ποτάμι δεν είχε καταφέρει να βρει την κοίτη του και ρίχνοντας περιφράξεις και ότι άλλο έβρισκε μπροστά του, πέρασε από δίπλα.
Τέσσερις ημέρες παλεύουν ήδη οι άνθρωποι και βρίσκονται ακόμα στην αρχή.
 
Καταγραφή ζημιών
«Φυσικά», όπως είπαν δεν τους έχει επισκεφθεί κανείς ακόμα για τις ζημιές, ενώ μόνο για την Πυροσβεστική είχαν να πουν καλά λόγια. Κάποιοι επιχείρησαν να απευθυνθούν σε υπηρεσίες για τις ζημιές. Μες την κατάθεση των αιτήσεων τους ζήτησαν και «ένα κάρο» δικαιολογητικά. Ε3, Ε1, κ.λπ.
Τους είπαν δε ότι δεν μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για τίποτα εκτός σπιτιού. Μα, τα περισσότερα σπίτια εκτός κέντρου της Καλαμάτας, έχουν πάντα εξωτερικούς βοηθητικούς χώρους. Ποιο σπίτι εκτός κέντρου, έχει τον καυστήρα μέσα στο σπίτι. Στην συγκεκριμένη περιοχή, καταστράφηκαν οι καυστήρες των σπιτιών, ηλεκτρικές συσκευές που είχαν σε στεγασμένους χώρους πίσω από το σπίτι τους, αντικείμενα σε αποθηκευτικούς χώρους ή υπόγεια. Όλα όπως είπαν οι άνθρωποι είναι για πέταμα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη