Αλέξη, ελάχιστα τα λεφτά για τους πλημμυροπαθείς

Αλέξη, ελάχιστα τα λεφτά για τους πλημμυροπαθείς

Στην περίφημη ελληνική ταινία «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου υπάρχει μια σκηνή στην οποία ο Σπύρος Καλογήρου απειλεί με μαχαίρι τον Νίκο Κούρκουλο. «Γιατί θες να με φας;», ρωτάει ο Κούρκουλος. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», απαντάει ο Καλογήρου.
Βέβαια, η συγκεκριμένη είναι έκφραση δηλωτική της υποχώρησης και της θυσίας ιδανικών και ηθικών αξιών στο βωμό του χρήματος, ή του άνισου αγώνα όλων των παραπάνω έναντι του μεγάλου θηρίου που κατατροπώνει και ποδοπατά τους αδύνατους στο πέρασμά του.
Στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με θέμα την αποδοχή των χρηματοδοτήσεων για τους πλημμυροπαθείς και την αποκατάσταση των υποδομών στο Δήμο από τις καταστροφές της 7ης Σεπτεμβρίου, ακούστηκε κάτι διαφορετικό: «Είναι λίγα τα λεφτά… Αλέξη». Τόσο η συμπολίτευση όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η κάθε μία με το δικό της τρόπο, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια του Σώματος και των πολιτών για τα ισχνά ποσά χρηματοδότησης. Εστάλησαν 250.000 ευρώ για αποκατάσταση των υποδομών, όταν το κόστος αγγίζει τα 2 εκατομμύρια, ενώ 586 ευρώ μαζί με 5.860 ευρώ θα δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις 408 οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Τα χρήματα είναι τόσο για τις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν όσο και για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσκευών.
Για την ανακούφιση των πληγέντων το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στα αυτοκίνητα, διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής οφειλών σε ΔΟΥ και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, καταβολή άμεσα αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, και υιοθέτηση των προτάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες του Δήμου Καλαμάτας.
Είναι δε χαρακτηριστική η στάση της μείζονος μειοψηφίας. Υιοθέτησε την απόφαση και ζήτησε ενότητα δυνάμεων για περαιτέρω διεκδικήσεις, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, επανέλαβε όσα υποστήριξε και στην Οικονομική Επιτροπή. Τα χρήματα που δίδονται είναι ελάχιστα και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για αλλαγή των ειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης, με μέτρα βελτίωσης αυτών.
Ένα θέμα που θίχτηκε έντονα στην προχθεσινή συζήτηση ήταν η διερεύνηση τυχόν ευθυνών της κοινοπραξίας «Μορέας» στο μέγεθος της καταστροφής, αλλά και η έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα σχετική σύσκεψη.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παραδέχτηκε τη χρονοτριβή, αλλά υπογράμμισε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουν στη διάθεσή τους τεκμηριωμένο φάκελο σχετικά με τις ευθύνες της κοινοπραξίας.
Όπως σχολίασε, επικοινωνεί, σχεδόν καθημερινά, με το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα και ευελπιστεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η συνάντηση.
Σε αντίθεση με κάποιες λεκτικές ακρότητες, όπως και μαξιμαλισμούς, στα ποσά που πρέπει να δοθούν στους πληγέντες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χάρις στην έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας η κυβέρνηση σε σύντομο διάστημα, βάσει ελληνικών ειωθότων, απάντησε στην αντιμετώπιση των πλημμυρών του προηγούμενου μήνα. Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν ήδη έργα θωράκισης της πόλης σε εξέλιξη, αλλά και το γενικότερο κλίμα από την πλευρά των εκπροσώπων της στο νομό είναι ότι θα υπάρξουν και στη συνέχεια νέες, ευνοϊκές ανακοινώσεις. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη