Pidima: Μέσα σε 2 χρόνια, στις αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας

Pidima: Μέσα σε 2 χρόνια, στις αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας

Συνεχίζουμε τις ιστορίες ανθρώπων που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γη της Μεσσηνίας και αυτή τη φορά μιλάμε με ένα νέο που πίστεψε στη δύναμη του ελαιολάδου.
Άλλωστε, αποτελεί τη ναυαρχίδα της μεσσηνιακής οικονομίας, όμως η τιμή του παραμένει καθηλωμένη, ενώ οι εξαγωγές αποκτούν «δύναμη» κυρίως από ιδιωτικές αλλά οργανωμένες πρωτοβουλίες.
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Σακκά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Pidima Greek extra virgin olive, που ξεκίνησε μόλις το 2014, αλλά έχει καταφέρει να φτάσει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, αλλά και το χωριό Πήδημα, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Πέραν, όμως, των ερωτήσεων για την εταιρεία του και το μυστικό της επιτυχίας της, στη συνέντευξη που ακολουθεί, πήγαμε ένα βήμα παρακάτω, ρωτώντας, μεταξύ άλλων, γιατί η Ελλάδα, δυστυχώς συχνά, βλέπει την πλάτη της Ιταλίας και της Ισπανίας στο σπριντ του ελαιολάδου:
 
-Πώς και πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το ελαιόλαδο;
Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου με τις ιδανικότερες μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες, με την ελληνική φύση να μας δίνει τον καλύτερό της εαυτό και να μας χαρίζει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, παγκοσμίως γνωστά για την ποιότητά τους. Ένα από αυτά είναι το ελαιόλαδο, απόλυτα συνδεδεμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη διατροφική μας κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά μας.
Η ιδέα για την ενασχόληση ήρθε πριν από περίπου 6-7 χρόνια, όταν συνήθιζα να πηγαίνω δώρο μια φιάλη ελαιόλαδο από το χωριό μου, το Πήδημα Μεσσηνίας, σε πολύ καλούς φίλους.
Οι κριτικές που άκουγα από τους φίλους μου ήταν πάρα πολύ καλές σε σχέση με τα ελαιόλαδα που κατανάλωναν. Τους έκανε εντύπωση το άρωμα, το χρώμα, αλλά και η πλούσια γεύση του.
Οι άριστες αυτές κριτικές ήταν ένα «τσίγκλισμα» στα αυτιά μου και σαν ανήσυχο πνεύμα που είμαι από τη φύση μου, άρχισα να το επεξεργάζομαι σιγά ως ιδέα στο μυαλό μου.
Λόγω των τότε πολύ αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, κατάφερα να κάνω πράξη αυτή την ιδέα λίγα χρόνια αργότερα. Έτσι, στα τέλη του 2013 μετεγκαταστάθηκα για περίπου 10 μήνες στον τόπο καταγωγής μου, το Πήδημα, με μοναδικό σκοπό να στήσω από την αρχή όλο αυτό το επιχειρηματικό πλάνο. Με πολύ μεγάλη αφοσίωση, πείσμα και σκληρή δουλειά ξεκίνησα από το μηδέν ένα business plan, στο οποίο πίστεψα από την πρώτη στιγμή. Κάπως έτσι ξεκινά το ταξίδι της εταιρείας μου με brand name το όνομα του τόπου καταγωγής μου.
Η εταιρεία Pidima Greek extra virgin olive oil ήταν πλέον γεγονός και το 2014 το ελαιόλαδό μας από το μικρό Πήδημα Μεσσηνίας έκανε την πρώτη του παρουσία στη διεθνή αγορά.
 
-Μιλάμε για λάδι δικής σας παραγωγής μόνο;
Η δική μου παραγωγή δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών μας κι έτσι έχουμε συνάψει συνεργασία με μικρούς παραγωγούς, τους οποίους έχω ελέγξει προσωπικά και πληρούν τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που έχουμε ορίσει, προκειμένου να μην αλλοιώνεται ποιοτικά το τελικό προϊόν.
Κάποια από αυτά τα κριτήρια είναι το υψόμετρο των κτημάτων, ο τρόπος περισυλλογής του καρπού, η μεταφορά του καρπού στο ελαιοτριβείο, ακόμα και αν το πότισμα των ελαιόδεντρων γίνεται με φυσικό ή τεχνικό τρόπο.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε όλα αυτά για τα ελαιόδεντρα και είμαστε πολύ αυστηροί, διότι οι λεπτομέρειες φέρνουν την πολύ καλή ποιότητα, γι’ αυτό και έχουμε διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι εμείς εξάγουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, του οποίου οι χημικές αναλύσεις το κατατάσσουν στα ποιοτικότερα ελαιόλαδα της περιοχής και έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό.
 
-Pidima: ένα όνομα ξεχωριστό, έχετε ακούσει σχόλια για αυτό;
Ένα όνομα ξεχωριστό αλλά με ιστορία συγχρόνως… Τα σχόλια που έχω ακούσει είναι πολύ θετικά, ιδιαίτερα όταν τους εξιστορώ γιατί πήρε το χωριό μου την ονομασία Πήδημα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας τρεις κοπέλες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους Τούρκους πήδηξαν στο κενό από το ψηλότερο σημείο του χωριού, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα το κάστρο.
Το πάθος και η αγάπη μου για τον τόπο καταγωγής μου με έκαναν να δώσω χωρίς δεύτερη σκέψη το όνομα Pidima στο ελαιόλαδο και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και πόλεις της υφηλίου, όπου μαθαίνουν το χωριό μου από την ετικέτα του ελαιολάδου και μια σύντομη περιγραφή στην πίσω πλευρά της φιάλης.
Νιώθω ιδιαίτερη τιμή γι’ αυτό και είναι πολύ συγκινητικό να διαβάζουν πληροφορίες για το μικρό Πήδημα Μεσσηνίας σε χώρες και πόλεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας. Πιστεύω ότι πρέπει να προβάλλουμε την Ελλάδα και τους τόπους καταγωγής μας σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ποιοτικά μας προϊόντα.
 
-Πριν ασχοληθείτε με αυτό, τι κάνατε;
Μέχρι τα μέσα του 2013 η πολυετής επιχειρηματική μου δραστηριότητα ήταν στο χώρο των ταχυμεταφορών και από τα τέλη του 2014 ανήκω στον πολύ ενδιαφέροντα χώρο του shipping, παράλληλα πάντα με τις εξαγωγές του ελαιολάδου.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, η καθημερινότητά μου είναι φορτωμένη με πολλές ώρες εργασίας και υποχρεώσεις. Προσπαθώ, τουλάχιστον, τα Σαββατοκύριακα να ξεκουράζομαι, αλλά δεν το πετυχαίνω πάντα, δηλαδή σπάνια.
 
-Ποια τα προϊόντα σας;
Το βασικά προϊόντα μας είναι δύο. Το πρώτο είναι το Pidima Greek extra virgin olive και το δεύτερο το All Live Oil. Αυτό είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας, υψηλής διατροφικής αξίας και διαλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια από τα καλύτερα ελαιόλαδα της περιοχής μας. Έχει πιστοποιηθεί στην κατηγορία Health Claim (κανονισμός 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης) από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του WORLD OLIVE CENTER, λόγω των πολύ υψηλών σε περιεκτικότητα φαινολικών ουσιών βάσει της κλινικής μελέτης του καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με την πιστοποίηση του Πανεπιστημίου, η ημερήσια κατανάλωση 20 γρ. από το ελαιόλαδο All Live Oil προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος βάσει του Κανονισμού 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση υψηλών φαινολικών ελαιολάδων βοηθά στην πρόληψη της νόσου Alzheimer, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, είναι ωφέλιμο για το πάγκρεας, επιβραδύνει τη συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στους μύες. Υπάρχουν και πολλές άλλες διατροφικές αλλά και φαρμακευτικές χρήσεις, που ακόμη ερευνώνται.
Έτσι δικαιώνεται πλήρως το brand του ελαιολάδου All Live Oil και σίγουρα όλοι θα ζούμε καλύτερα, βάζοντάς το στην καθημερινή μας διατροφή.
Το τελευταίο διάστημα δε σου κρύβω ότι έχω μπει στη διαδικασία να εντάξω άλλα δύο προϊόντα, τα οποία επίσης μου ζητούν πολύ στο εξωτερικό. Αυτά είναι οι ελιές και το μέλι. Σε πολύ λίγες μέρες θα είναι έτοιμα προς διάθεση και θα μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική μας σελίδα.
 
-Μέχρι σήμερα πού έχετε φτάσει; Ποια τα σχέδιά σας;
Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε κατορθώσει να κάνουμε εξαγωγές σε αγορές όπως της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Κυρίως στην Κίνα, που είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και τεράστια αγορά, είναι μεγάλη επιτυχία να ξεκινήσεις συνεργασία, κι εμείς το καταφέραμε σε μόλις δύο χρόνια παρουσίας μας.
Συγκεκριμένα, πριν από 15 ημέρες περίπου αναχώρησαν από την Καλαμάτα οι πρώτες 5.000 φιάλες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Η ποσότητα θα τριπλασιαστεί και θα είναι σε μηνιαία βάση.
Θέλοντας να κρατήσουμε τον εξαγωγικό χαρακτήρα της εταιρείας μας, οι συνεργασίες μας στην Ελλάδα είναι επιλεγμένες και περιορισμένες, κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Τα δε μελλοντικά μας επιχειρηματικά σχέδια είναι σε βάθος 5ετίας και στόχος μας είναι να αναλάβουμε αποκλειστικά όλη τη διαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Καλαμάτα (τυποποιητήριο, ελαιοτριβείο κ.λπ.), σε συνδυασμό πάντα με την αύξηση των εξαγωγών και σε άλλες χώρες.
 
-Πόσο δύσκολα ήταν το Pidima να φτάσει τόσο ψηλά;
Δύσκολο δεν είναι τίποτα στη ζωή μας αρκεί να πιστεύεις αυτό που κάνεις, να έχεις θέληση και πείσμα. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας για να πούμε ότι έχουμε φτάσει ψηλά, όμως έχουν μπει γερά οι βάσεις για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα μελλοντικά μας σχέδια και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Πρέπει να υπάρχει ευελιξία και να προσαρμόζεσαι στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς για να μπορείς να είσαι στο προσκήνιο, κρατώντας πάντα τη βάση του σχεδιασμού σου.
Θα μπορούσα να στο παρομοιάσω με το συμπαθέστατο χαμαιλέοντα, που αλλάζει μόνο το χρώμα του, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται, για να προστατευθεί, κρατώντας τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ίδια.
 
-Βλέπουμε αγορές όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας να μας χτυπούν στα ίσα και, μάλιστα, κάποιες φορές να μας ξεπερνούν. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό; Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει την τιμή που του αξίζει; Τι κάνουμε λάθος;
Όλα έχουν να κάνουν με το marketing. Δηλαδή, με τον τρόπο που προωθείς ένα προϊόν. Οι Ισπανοί και, κυρίως, οι Ιταλοί έχουν πολύ δυνατό παγκόσμιο brand στο ελαιόλαδο, παρόλο που οι ποιότητές τους τις περισσότερες φορές είναι πολύ κατώτερες του ελληνικού ελαιολάδου.
Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί στο εξωτερικό που αγνοούν ότι Ελλάδα είναι τρίτη ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο και πρώτη σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και σε αυτό έχουμε όλοι μας μερίδιο ευθύνης.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικά βήματα σε θέματα marketing και αρχίζουμε σιγά σιγά και δειλά να κερδίζουμε έδαφος, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Επίσης, θεωρώ απαράδεκτο να συνεχίζουμε να διώχνουμε χύμα ελαιόλαδο στο εξωτερικό, διότι χρησιμοποιούν το ελληνικό για να ρίξουν τις οξύτητες των δικών τους ελαιολάδων.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα. Αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο έμποροι στην Ιταλία και στη συνέχεια το εμφιαλώνουν με ιταλικά brands.
Πρέπει το ελαιόλαδο να τυποποιείται στην Ελλάδα για να μπορέσει να έχει την υπεραξία που του αξίζει και σε καμία περίπτωση να μη φεύγει χύμα.
 
-Το λάδι της Μεσσηνίας σε τι είναι ανώτερο;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το λάδι της Μεσσηνίας είναι το καλύτερο ελαιόλαδο στην Ελλάδα και έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Οι περισσότερες από 3.000 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 23οC, δημιουργούν τις ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες, που μεγαλώνουν τα ελαιόδεντρα για να μας δώσουν ελαιόλαδο πολύ υψηλής διατροφικής αξίας.
Θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζει όλη η Ελλάδα, ότι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο. Μία από αυτές τις έρευνες έχει γίνει, όπως προανέφερα, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Φαρμακογνωσίας, από τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη. Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η μακροχρόνια έρευνα, που μπορεί να εκτινάξει στα ύψη την υπεραξία του μεσσηνιακού ελαιολάδου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση