Αθώοι γιατροί που είχαν αλληλομηνυθεί για δωροληψία και απόπειρα εκβίασης στο ΙΚΑ Καλαμάτας

Αθώοι γιατροί που είχαν αλληλομηνυθεί  για δωροληψία και απόπειρα εκβίασης στο ΙΚΑ Καλαμάτας

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων δύο γιατροί, οι οποίοι είχαν αλληλομηνυθεί για περιστατικό που συνέβη στο ΙΚΑ Καλαμάτας το 2010. Η μεν οφθαλμίατρος, που τότε δραστηριοποιούνταν στην Ιταλία, είχε μηνύσει το συνάδελφό της για δωροληψία (φακελάκι), ο δε τότε οδοντίατρος του ΙΚΑ είχε μηνύσει τη συνάδελφό του για απόπειρα εκβιασμού.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας είχε κρίνει ένοχο το γιατρό για δωροληψία και τον είχε καταδικάσει σε 3 χρόνια φυλάκισης, ενώ είχε αθωώσει την οφθαλμίατρο για απόπειρα εκβίασης. Όμως, η τότε εισαγγελέας Έδρας είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και έτσι χθες κάθισαν πάλι στο εδώλιο ως κατηγορούμενοι.
 
Και μάρτυρες και κατηγορούμενοι
Σύμφωνα με όσα ισχυρίσθηκε η κατηγορούμενη οφθαλμίατρος, τότε βρισκόταν μόνιμα στην Ιταλία και, όταν επισκέφθηκε κάποια στιγμή την οικογένειά της στην Καλαμάτα, πληροφορήθηκε από τη μητέρα της ότι επισκέπτεται οδοντίατρο στο ΙΚΑ για να της φτιάξει οδοντοστοιχία. Ενημερώθηκε ότι ο γιατρός είχε ζητήσει από τη μητέρα της αρχικά το ποσό των 200 ευρώ, ενώ στη συνέχεια συμβιβάσθηκε με 150 ευρώ για να φτιαχτεί η οδοντοστοιχία.
Όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά η ίδια μαζί του, μαγνητοφώνησε τη συνομιλία τους και ακολούθως τον επισκέφτηκε στο ιατρείο, όπου του είπε ότι τον έχει μαγνητοφωνήσει που ζητάει χρήματα και να μη διανοηθεί να το ξανακάνει σε ασθενή. Του είπε ότι θα πήγαινε την επόμενη εβδομάδα για να τοποθετηθεί η οδοντοστοιχία στη μητέρα της και το θέμα να θεωρηθεί λήξαν. Μάλιστα, χθες κατέθεσε πως, όταν του έδειξε το κασσετοφωνάκι και του είπε ότι τον έχει ηχογραφήσει, της ζήτησε συγγνώμη.
Υποστήριξε πως όταν την επόμενη εβδομάδα πήγε για την τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας, ήταν στον ίδιο χώρο συγκεντρωμένα και άλλα άτομα, ενώ όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ο κατηγορούμενος γιατρός στα ιταλικά τής είπε ότι έπρεπε να ντρέπεται που του ζητάει 20.000 ευρώ. Αυτή, όπως είπε, του απάντησε στα ελληνικά για το τι είναι αυτά που λέει, ακολούθησε συμπλοκή όπως περιέγραψε και κάλεσε την Αστυνομία, η οποία τους οδήγησε στο τμήμα.
 
Διαφορετική άποψη
Από τη δική του πλευρά, ο κατηγορούμενος οδοντίατρος περιέγραψε τελείως διαφορετικά τα περιστατικά. Είπε πως τότε το ΙΚΑ είχε και εξωτερικό συνεργάτη οδοντοτεχνίτη και επειδή η μητέρα της κατηγορουμένης ζήτησε καλύτερης ποιότητας οδοντοστοιχία, την ενημέρωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πληρωθεί η διαφορά που προκύπτει στον οδοντοτεχνίτη. Αυτή συμφώνησε και το ποσό ήταν 150 ευρώ. Αρνήθηκε πως τα χρήματα αυτά προορίζονταν για τον ίδιο, αλλά ήταν η αμοιβή του οδοντοτεχνίτη για την καλύτερη οδοντοστοιχία. Μάλιστα, είπε ότι υπήρχε και το ανάλογο τιμολόγιο από τον οδοντοτεχνίτη προς αυτόν, αλλά όχι προς την ασθενή, καθώς αυτό απαγορεύεται.
Κατέθεσε, δε, ότι η οφθαλμίατρος του είπε ότι τον έχει μαγνητοφωνήσει και θα τον καταστρέψει, ενώ του ζήτησε να συναντηθούν το βράδυ σε συγκεκριμένο σημείο και να της παραδώσει 20.000 ευρώ. Είπε πως πήγε στην Αστυνομία, η οποία εκείνη τη στιγμή δεν είχε προσωπικό να διαθέσει, ενώ του έδωσαν την οδηγία να μην πάει στο ραντεβού και αν τον ξαναενοχλήσει, να τους πάρει αμέσως τηλέφωνο.
Πράγματι, όπως είπε, δεν πήγε στο ραντεβού, αλλά ούτε εκείνη τον πήρε τηλέφωνο και την άλλη μέρα πήγε με τη μητέρα της στο ΙΚΑ για την τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας.
Εκεί ο γιατρός ανέφερε πως ρώτησε την οφθαλμίατρο στα ιταλικά τι κάνει και αυτή του απάντησε ότι η ίδια είναι καλά, αλλά αυτός σε λίγο δε θα είναι, ενώ τον ρώτησε γιατί  δεν πήγε στο ραντεβού με τα 20.000 ευρώ και αυτός τη ρώτησε αν ντρέπεται που του ζητάει λεφτά. Μετά άρχισε να φωνάζει για να δημιουργήσει εντυπώσεις και κάλεσε την Αστυνομία.
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε την αθώωση και των δύο και η πρότασή του έγινε δεκτή από την Έδρα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη