Η επιστολή Βίτσα στον Τσώνη τον Αύγουστο… «αδειάζει» τη Δημοτική Αρχή στη Μεσσήνη

Η επιστολή Βίτσα στον Τσώνη τον Αύγουστο… «αδειάζει» τη Δημοτική Αρχή στη Μεσσήνη

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ύπατη Αρμοστεία» λένε οι ιδιοκτήτες του «San Agostino»
 
Αμέσως μετά την «εκρηκτική» συνεδρίαση του περασμένου Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνη για το θέμα της «φιλοξενίας προσφύγων», στην οποία ο δήμαρχος, όπως παραδέχθηκε, υπέστη πολιτική ήττα, καθώς δεν πέρασε ούτε από την παράταξή του η πρόταση για τη «Μακαρία», ακολούθησε νέα επιστολή στις 3 Αυγούστου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Βίτσα, προς το δήμαρχο Μεσσήνης.

Σ’ αυτή, μεταξύ άλλων, υπογραμμιζόταν ότι ο Δήμος θα υποδεχτεί έναν αριθμό προσφύγων, αλλά σε χώρο που δεν είναι δημοτικός, μετά και την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, «ώστε να φροντίσουμε τους χειμαζόμενους συνανθρώπους μας, τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν ζήσει και ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου και αναζητούν σε εμάς τους “πολιτισμένους” μια χείρα βοηθείας”» συμπλήρωνε ο κ. Βίτσας!
Μάλιστα, αυτή την επιστολή επιδείκνυε με περηφάνια ο κ. Τσώνης σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές Αυγούστου.

Τέσσερις μήνες μετά έγινε γνωστό ότι η Ύπατη Αρμοστεία αναζητεί χώρο, εκ νέου, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσσήνης. Σε επικοινωνία μας με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου “San Agostino”, μας κατέστη σαφές ότι η Ύπατη Αρμοστεία ήρθε σε επαφή μαζί τους και όχι το αντίθετο, πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων… Επίσης, οι ιδιοκτήτες του 5* ξενοδοχείου  πρόσθεσαν ότι η πρόταση που τους έχει γίνει είναι αρκετά δελεαστική, αλλά δεν έχουν συμφωνήσει καθώς βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ενώ μας ξεκαθάρισαν ότι ενημέρωσαν το δήμαρχο Μεσσήνης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από ανθρώπους που γνωρίζουν ζητήματα γύρω από το «Προσφυγικό», η Ύπατη Αρμοστεία δε δρα αυτοβούλως, αλλά σε συνεννόηση πάντα με την επίσημη Πολιτεία.

IMG_2297.jpg

Ύστερα απ’ όλα τα παραπάνω, δηλαδή την επιστολή Βίτσα τον Αύγουστο, που έλεγε για φιλοξενία προσφύγων στη Μεσσήνη αλλά σε χώρο που δεν είναι δημοτική περιουσία, και το επιβεβαιωμένο πλέον ενδιαφέρον για ξενοδοχειακή εγκατάσταση στην Ανάληψη, τι πιο επίσημο χρειάζεται το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει σοβαρά πάνω σ’ αυτό το θέμα; Άραγε, ο δήμαρχος Μεσσήνης δεν ήταν αυτός που έλεγε στο Σώμα τον περασμένο Αύγουστο, «να δω τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι επαναστάτες που είπαν όχι στη Μακαρία, όταν θα τους φέρουν ένα πρωί σε άλλο μέρος;».
Επίσης, τότε είχε αφήσει αιχμές και προς συμβούλους της δικής του παράταξης, μιλώντας για διάφορες «φήμες» που κυκλοφορούν, ότι ιδιωτικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την άρνηση για τη «Μακαρία», ξεκαθαρίζοντας ότι ελπίζει να μην είναι αλήθεια.
Αφού όλα αυτά συνέβαιναν μόλις λίγους μήνες πριν, γιατί ο δήμαρχος τη Δευτέρα ήθελε διακαώς να υποβαθμίσει τη συζήτηση;
Η Δημοτική Αρχή, η πρόταση της οποίας πέρασε τελικά από το Σώμα, τι εννοεί στο δεύτερο σκέλος, όταν το θέμα τεθεί επίσημα; Η επιστολή του αρμόδιου υπουργού, που μιλούσε για εύρεση μη δημοτικού χώρου, και το αρμόδιο όργανο, η Ύπατη Αρμοστεία, που βρίσκεται σε αναζήτηση αυτού του χώρου επιβεβαιωμένα, δε δηλώνουν επίσημη θέση της Πολιτείας;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινωνία της Μεσσήνης βρίσκεται στο «σκοτάδι» και το πιο πιθανό είναι να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων…
 
Του Κώστα Γαζούλη