Καταστροφική η χαλαζόπτωση τα ξημερώματα της Παρασκευής σε αγροτικές περιοχές της Τριφυλίας

Καταστροφική η χαλαζόπτωση τα ξημερώματα της Παρασκευής σε αγροτικές περιοχές της Τριφυλίας

Καταστροφική ήταν η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή της Κυπαρισσίας, με ιδιαίτερη ένταση στη Φαρακλάδα και τη Σπηλιά, πλήττοντας ελαιοκαλλιέργειες, καθώς και υπαίθριες καλλιέργειες.
Χωράφια ολόκληρα ήταν σαν να είναι «στρωμένα» με ελαιόκαρπο, ενώ υπαίθριες καλλιέργειες, όπως πατάτα και μαρούλια, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το, δε, χαλάζι, είχε σκεπάσει τα πάντα, θυμίζοντας χιονισμένο τοπίο. Στην περιοχή, εξαιτίας ανεμοστρόβιλου, ξεριζώθηκαν δέντρα και «έσπασαν» κλαδιά, ακόμη και από αιωνόβια ελαιόδεντρα.
Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε από νωρίς χθες το πρωί ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος και τόνισε: «Η χαλαζόπτωση στην περιοχή της Φαράκλαδας και της Σπηλιάς ήταν πολύ έντονη. Θα μπορούσε να πει κανείς, βλέποντας τα ελαιόδεντρα, ότι οι παραγωγοί έχουν ήδη ραβδίσει! Τόσο μεγάλο ήταν το μέγεθος της ζημιάς και δεν είναι μόνο αυτή που βλέπουμε κάτω, αλλά είναι και η ζημιά που είναι στον ελαιόκαρπο, καθώς θα έχουμε σήψη του καρπού και υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Σε αυτές τις δύο περιοχές υπάρχουν περισσότερα από 200.000 ελαιόδεντρα και φέτος είχαν πολύ μεγάλη παραγωγή.
Οι ζημιές είναι μεγάλες και οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο Δήμο έχουν ενημερώσει τον ΕΛΓΑ, ενώ είχαμε μία συνεργασία με τους συναδέλφους και ο επόπτης του ΕΛΓΑ είναι ήδη ενημερωμένος.
Οι παραγωγοί θα πρέπει, πρώτον, να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να ενημερωθούν για τα περαιτέρω. Μετά την κακοκαιρία θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα για προστασία από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες.
Είναι ένα δεύτερο χτύπημα για την Τριφυλία και εκτιμούμε πως ο ΕΛΓΑ θα ανταποκριθεί άμεσα, μετά και αυτό. Στη ζημιωθείσα ζώνη είναι περίπου 120.000 ελαιόδεντρα, με διακύμανση στη ζημιά.
Σημαντική ζημιά έπαθε η καλλιέργεια του iceberg, πρόκειται για πρωτοποριακή καλλιέργεια σε διακόσια στρέμματα στην περιοχή της Φαρακλάδας.
Ζημιές υπέστησαν και υπαίθριες καλλιέργειες».


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 
Οι ζημιές από χαλαζόπτωση
 
Μεγάλες ζημιές προξενήθηκαν, σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, από την έντονη χθεσινή κακοκαιρία σε περιοχές της Τριφυλίας, η αποτίμηση των οποίων μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
-Εξαιτίας της ισχυρής χαλαζόπτωσης, οι ζημιές που προξενήθηκαν αφορούν: Ελιές σε έκταση 4.000 στρεμμάτων. Πατάτες σε έκταση 100 στρ. Iceberg σε έκταση 200 στρ. Υπαίθρια κηπευτικά 100 στρ.
-Εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων: Θερμοκήπια σε έκταση 5 στρεμμάτων. Υπαίθρια κηπευτικά σε έκταση 20 στρ.
Υπήρξε, δε, διακύμανση των ζημιών από περιοχή σε περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοσχερής.