Στις κάλπες οι εκπαιδευτικοί, βόλτα και παιχνίδι για τους μαθητές

Στις κάλπες οι εκπαιδευτικοί, βόλτα και παιχνίδι για τους μαθητές

Κλειστά ήταν χθες όλα τα σχολεία της χώρας, αφού δάσκαλοι και καθηγητές κλήθηκαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ, έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ημέρα κάνοντας βόλτες ή παίζοντας.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 9.00 το πρωί και η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 5.00 το απόγευμα, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονταν αργά το βράδυ.
Όπως δήλωσε στο Θάρρος ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιώργος Σταματόπουλος, κατά τη χθεσινή μέρα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ύπαρξη αυτών των συμβουλίων έχει να κάνει με τη διοίκηση της Εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα, η Εκπαίδευση διοικείται από τους προϊσταμένους της, οι οποίοι για να πάρουν μιαν απόφαση χρειάζονται εισήγηση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Το τελευταίο αυτό όργανο, που λέγεται Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ), αποτελείται από πέντε μέλη, τα τρία από τα οποία είναι ορισμένα από τη διοίκηση, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι εκλεγμένα από τους εκπαιδευτικούς.
Το ίδιο καθεστώς ισχύει και τα δύο μέλη που μετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έχει έδρα την Τρίπολη, ΑΠΥΣΔΕ.
Τέλος, έχουμε την εκλογή των μελών του ΚΥΣΔΕ, που έχει έδρα στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.
Τα τρία αυτά υπηρεσιακά συμβούλια έχουν διαφορετικό ρόλο, όπως εξήγησε ο κ. Σταματόπουλος, καθώς οι αποφάσεις του κάθε ενός φθάνουν στον προϊστάμενο και έπειτα γίνονται απόφαση της διοίκησης στην Αθήνα. Του συμβουλίου στην Τρίπολη γίνονται αποφάσεις του περιφερειακού διευθυντού. Το ανάλογο γίνεται και στο συμβούλιο που αφορά στη Μεσσηνία.
Στη Μεσσηνία, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα εκλογικά τμήματα ήταν τέσσερα, τα τρία στην Καλαμάτα και το τέταρτο στην Κυπαρισσία.
Για τις εκλογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο αναπληρωτής διευθυντής, Δημήτριος Μανιάτης είπε πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές καλούνται να ψηφίσουν για τους αιρετούς εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, και ΚΥΣΠΕ.
Από τη μεριά του ευχαρίστησε τους συναδέλφους του των εφορευτικών επιτροπών, καθώς και τις υπαλλήλους της Διεύθυνσης για την προετοιμασία της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα εκλογικά κέντρα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν στην Καλαμάτα, στη Μεσσήνη, στην Πύλο και στην Κυπαρισσία.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση