Εξαιρετική για τον τουρισμό στην Καλαμάτα η χρονιά που φεύγει…

Εξαιρετική για τον τουρισμό στην Καλαμάτα η χρονιά που φεύγει…

… μέτρια η κίνηση για τα Χριστούγεννα… συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2017

Σταθερότητα στην οικονομία και την πολιτική  κατάσταση ζητούν οι ξενοδόχοι της Καλαμάτας 

Με μέτρια κίνηση και πληρότητα που θα κινηθεί στο 70% με 80% την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να κλείσει η – εξαιρετική κατά τα λοιπά- «τουριστική χρονιά» στην Καλαμάτα. Αν και οι αρχικές ενδείξεις για την τουριστική κίνηση τις ημέρες των εορτών στην Καλαμάτα ήταν ευνοϊκές, διάφοροι λόγοι και συγκυρίες, όπως η οικονομική κατάσταση της μέσης αστικής τάξης, οι καιρικές συνθήκες, αλλά και οι «ημερομηνίες» των αργιών που δεν ευνοούν, συνετέλεσαν στη «μέτρια» σχετικά κίνηση.
Το 2016, όμως, φεύγει με θετικό πρόσημο… Οι πέντε μήνες, από Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο, και παρά τις καταστροφές από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των ξενοδόχων, και όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων, θύμισαν εποχές προ κρίσης…
Σ’ αυτό που όλοι συμφωνούν με μια «φωνή» είναι η ανάγκη για «σταθερότητα» στην οικονομία και την πολιτική «ζωή» της χώρας, την ώρα μάλιστα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη «γειτονιά» μας δείχνουν να είναι ευνοϊκές για τις αφίξεις περισσότερων ξένων…

 
Γιώργος Κουτίβας, «Elite City Resort Hotel»
«Στο ξενοδοχείο μας η κίνηση για τις ημέρες των εορτών είναι σχετικά καλή, από τώρα και μέχρι τα Φώτα… Γενικά, όμως, παρουσιάζεται μια μέτρια κίνηση, στην ελληνική αγορά κυρίως… Αναφορικά με τη χρονιά που φεύγει, είχε δύο πρόσωπα. Ένα πολύ κακό ξεκίνημα Ιανουάριο και Φεβρουάριο, λόγω και των κινητοποιήσεων των aγροτών κυρίως, και στη συνέχεια πέντε πάρα πολύ καλούς μήνες, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Για την τουριστική σεζόν του 2017, τα μηνύματα είναι θετικά, ειδικά από τις ξένες αγορές. Φυσικά, ευελπιστούμε όλοι σε πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς ειδικά ο κλάδος μας επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις… Αν υπάρχει σταθερότητα, το 2017 μπορεί να είναι καλύτερο και από το 2016»
 
Γιώργος Αντωνίου, «Pharae Palace»
«Αν και υπήρχε μια αισιοδοξία στις αρχές του Νοεμβρίου ότι μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι καλύτερα από πέρυσι, οι ελπίδες αυτές δε φαίνεται να επαληθεύονται… Η κίνηση τις εορτές είναι μέτρια, κοντά στο 80% σε πληρότητα. Σίγουρα είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Ο κόσμος έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις αυτό το μήνα να καλύψει, ενώ και η αστική τάξη στη χώρα, δηλαδή οι πολίτες που θα πάνε κάπου για 2-3 ημέρες, σιγά σιγά χάνεται… Πιστεύω, βέβαια, ότι ο Δήμος θα έπρεπε να κάνει και κάποιες από τις εκδηλώσεις στην παραλία και να μη «μονοπωλεί» το ενδιαφέρον το κέντρο της πόλης τα Χριστούγεννα.
Η χρονιά, το 2016, ήταν εξαιρετική τόσο για το ξενοδοχείο μας όσο και για την περιοχή γενικότερα…
Όσον αφορά στο 2017… ελπίζουμε να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, και να εκμεταλλευτούμε τις «γεωπολιτικές» εξελίξεις στην περιοχή μας, που ευνοούν το τουριστικό μας προϊόν… Πρέπει, όμως, να μην εφησυχάζουμε, αλλά να χαράξουμε ως Καλαμάτα, ως Μεσσηνία, ένα σχέδιο για το πού θέλουμε και μπορούμε να φθάσουμε με τις δυνατότητες που έχουμε. Η περιοχή έχει πολλές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε αυτή η “ανάπτυξη” να μην είναι εφήμερη…».
 
Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, «Elektra Hotel & Spa»
«Τα Χριστούγεννα παραδοσιακά δεν είναι η καλύτερη περίοδος της Καλαμάτας… Φέτος ίσως η κίνηση είναι λίγο μικρότερη σε σχέση με πέρυσι. Γενικά ο κόσμος επιλέγει πιο χειμερινούς προορισμούς, αλλά και οι ημερομηνίες φέτος των εορτών δε βοηθούν ιδιαίτερα. Το 2016, ενώ ξεκίνησε υποτονικά, εξελίχθηκε ανέλπιστα σε μια εκπληκτική χρονιά για την περιοχή. Ειδικά το πεντάμηνο Απρίλιοw – Οκτώβριος και παρά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, η κίνηση ήταν πάνω από τα αναμενόμενα. Σ’ αυτό, φυσικά, συνέβαλαν και αρκετά σπουδαία συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μας, τους “νεκρούς” κυρίως μήνες…
Το 2017 στρέφουμε τις ελπίδες μας στην ξένη αγορά… Περιμένουμε να οριστικοποιηθούν και οι πτήσεις το επόμενο τρίμηνο προς την Καλαμάτα και γενικά ελπίζουμε σε αύξηση της κίνησης από το εξωτερικό.
Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, εκεί επικρατεί μια αβεβαιότητα που έχει να κάνει με τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουμε… Η χώρα σίγουρα χρειάζεται σταθερότητα για να εκμεταλλευτεί τον τουρισμό».
 
Νίκος Γεωργακάκης, «REX»
«Αν και οι αρχικές ενδείξεις ήταν ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα έχουν μια μεγάλη δυναμική, τελικά δεν επαληθεύθηκαν… Η πληρότητα στην πόλη αγγίζει το 70% περίπου. Το καλοκαίρι που πέρασε η κίνηση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και μπορώ να πω ότι θύμισε χρονιές πριν από την κρίση… Αναφορικά με το μέλλον, η περιοχή μας είναι σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται σταθεροποίηση η οικονομία. Η αβεβαιότητα δε βοηθά τον τουρισμό σε καμία περίπτωση. Είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε το 2017 να ξεπεράσει και το 2016».
 
Ιωάννης Δηλές, «Akti Taygetos Resort»
«Η μεγάλη πληρότητα που παρουσίασε η πόλη σε 3ήμερα, όπως αυτό της 28ης Οκτωβρίου, είχε αυξήσει τις προσδοκίες και για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τελικά, αυτές οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η κίνηση είναι απογοητευτική, καθώς η πληρότητα φθάνει σε επίπεδα του 80%.
Η χρονιά που φεύγει κρίνεται ως εξαιρετική, νομίζω, για την περιοχή μας, καθώς τόσο η ξένη όσο και η εγχώρια αγορά “μάς” προτίμησαν, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες… Η πόλη ακούγεται προς τα έξω όλο και περισσότερο και αυτό μας δημιουργεί αισιοδοξία και για τη χρονιά που έρχεται, ελπίζοντας ότι θα ξεπεράσει και αυτή που φεύγει».

Του Κώστα Γαζούλη