«Μάγεψε» την Καλαμάτα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

«Μάγεψε» την Καλαμάτα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες της Ορθόδοξης και όχι μόνο Εκκλησίας βρίσκεται από χθες στην Καλαμάτα και, μάλιστα, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Ο λόγος για τον Αρχιεπίσκοπο πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, όπου έγινε και η επίσημη υποδοχή του. Στη συνέχεια τελέσθηκε δοξολογία, ενώ ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από το μητροπολίτη Μεσσηνίας.
Στο λόγο του ο κ. Χρυσόστομος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, ενώ έκανε γνωστή τη σχέση του με τη Μεσσηνία.
Όπως ενημέρωσε, μπορεί ο κ. Αναστάσιος να μην έχει συγγένεια εξ αίματος με το νομό, αλλά έχει εκκλησιαστική, αφού είχε χειροτονηθεί επίσκοπος Ανδρούσας.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος. Αφού ευχαρίστησε τον κ. Χρυσόστομο, μίλησε για την παρουσία του στην πόλη, μια παρουσία που του είναι οικεία, αφού με τη Μεσσηνία έχει ιδιαίτερο δέσιμο, ενώ τη χαρακτήρισε ευλογημένο τόπο.
Αυτά που τον συνδέουν με το νομό, όπως είπε, είναι δύο γεγονότα: Αρχικά, ότι εδώ το 1974 χρίστηκε επίσκοπος και ότι η χειροτονία του έγινε από τον τότε μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη. Έτσι όταν λειτουργεί, μνημονεύει το μητροπολίτη που τον χειροτόνησε αλλά και τη Μεσσηνία.
Στη συνέχεια περιέγραψε στους παρευρισκομένους στο ναό την εικόνα που αντίκρισε, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αλβανία, μια εικόνα διάλυσης, με ναούς ισοπεδωμένους και τους πρώτους εκκλησιασμούς να γίνονται κάτω από δέντρα, υπό κλίμα διωγμού.
Μετά το πέρας της δοξολογίας ο κ. Αναστάσιος μετέβη στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε  ο Δήμος προς τιμή του ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Καλαμάτας, ενώ του απονεμήθηκε το βραβείο Παναγιώτη Φωτέα.
Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διάβασε η πρόεδρος Μαρία Οικονομάκου, με το δήμαρχο Καλαμάτας να ανεβαίνει στη συνέχεια στο βήμα και να μιλά για το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, δηλώνοντας την ευγνωμοσύνη του που η πόλη θα έχει πλέον έναν τόσο ξεχωριστό δημότη.
Ακολούθησε η απονομή του βραβείου Παναγιώτη Φωτέα, με τον πρόεδρο της επιτροπής Μαριανό Καράση να διαβάζει τα πρακτικά για την επιλογή και να παραδίδει το έπαθλο, που ήταν μια επιταγή ύψους 3.000 ευρώ.
Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ανακοίνωσε ότι το ποσό θα μοιραστεί στα τρία, με το ένα μέρος να πηγαίνει στο Γηροκομείο Καλαμάτας, το δεύτερο στο Ορφανοτροφείο Δυρραχίου και το τρίτο στο Γηροκομείο Τιράνων.  
Η βραδιά συνεχίστηκε με την επίδοση σε φοιτητές των υποτροφιών που ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε θεσπίσει στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας και σημαντικού στοχαστή.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη γυναικεία χορωδία «Μελίφωνο» του Δήμου Καλαμάτας.

Η σημερινή ημέρα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου περιλαμβάνει επισκέψεις σε διάφορα σημαντικά σημεία της πόλης.
Η αρχή θα γίνει στις 10.00 το πρωί, οπότε θα γίνει επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακής Ενδυμασίας και Κοσμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, «ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ». Μια ώρα αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί το  Αρχαιολογικό  Μουσείο Μεσσηνίας.
Το απόγευμα, σε ειδική τελετή, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα χρίσει τον κ. Αναστάσιο επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου με θέμα «Φως Χριστού και Ευρώπη».
Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί αύριο, οπότε, λίγο πριν αναχωρήσει, θα επισκεφθεί την Ανδρούσα, όπου θα προσκυνήσει στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τελευταίος σταθμός στη Μεσσηνία θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου θα τον ξεναγήσει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση