Αδιαφανείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής καταγγέλλουν οι λογοθεραπευτές

Αδιαφανείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής καταγγέλλουν οι λογοθεραπευτές

-Η παρούσα επιστολή αφορά όλους μας: γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, δασκάλους και όσους ενεργά ασχολούμαστε με τη θεραπευτική παρέμβαση- διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων που χρήζουν ειδικών θεραπειών για την εκπαίδευση ή και την επιβίωσή τους. Αφορά όμως και όλους εσάς που απλά είστε άνθρωποι, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα Ειδικής Αγωγής
 
Πολλοί από εσάς ίσως ήδη γνωρίζετε τις αδιαφανείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ μέσω του προέδρου του, κυρίου Σωτηρίου Μπερσίμη, ο οποίος κάλεσε σε διαβούλευση μέσω e-mail (!) όλους τους ενδιαφερόμενους στις 23/12/2016, προκειμένου να εκφράσουν τη συναίνεση ή τη διαφωνία τους σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων των ειδικοτήτων των Λογοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών και Ψυχολόγων με τον ΕΟΠΥΥ.
Το ορισμένο χρονικό περιθώριο για την τελική αποδοχή, υπογραφή και εισαγωγή στο νέο καθεστώς σύμβασης, προετοιμασίας των συστημάτων του φορέα διαχείρισης των σχετικών πληροφοριών αλλά και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των συμβεβλημένων θεραπευτών είναι οι 7 ημέρες (!), καθώς το σύστημα των συμβάσεων τίθεται σε ισχύ από 01/01/2017.
Το προαναφερθέν παράλογο έρχεται να συμπληρώσει η προχειρότητα με την οποία ο φορέας του ΕΟΠΥΥ συνέταξε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, τη σύμβαση προς υπογραφή, η οποία καθημερινά παρουσιάζεται με μικρές και επουσιώδεις τροποποιήσεις, διατηρώντας, ωστόσο, τα μεγαλειώδη κενά, τις παραλείψεις και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από το αρχικό κείμενο, με κυρίαρχο στοιχείο την ακύρωση της Ειδικής Αγωγής ως μέσω παρέμβασης σε επίπεδο αξιολόγησης, θεραπευτικής παρέμβασης και έρευνας. Οι χώροι παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής θα θυμίζουν περισσότερο δημόσιο νοσοκομείο σε εφημερία που αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών, ενώ τίθενται σοβαρά θέματα επιβίωσης των χώρων, καθώς ο ΕΟΠΥΥ φλερτάρει με έννοιες όπως clawbacks και rebate (ο τελευταίος αδόκιμος, χαρακτηριστικό της ημιμάθειας και της προχειρότητας διαχείρισης του θέματος, δόκιμος θα ήταν ο όρος deduction).
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι ιδιώτες είναι οι μόνοι που παρέχουν συστηματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ειδικής αγωγής (Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ψυχολογικής Υποστήριξης), όταν όλο το Δημόσιο καταρρέει. Οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται στην Ελλάδα ιδιωτικά αποτελούν πρότυπο διαχείρισης περιστατικών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ κ.α.) ακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα βραχείας ή/ και μακράς διάρκειας σε χώρους στην Ελλάδα. Η λογική του κυρίου Μπερσίμη, προέδρου του ΕΟΠΥΥ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σαφή μείωση των εξειδικεύσεων και των μετεκπαιδεύσεων των θεραπευτών, εφόσον δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με συνέπεια την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων θεραπειών. Η επιστημονική κατάρτιση και η επαγγελματική ακεραιότητα δε θα αποτελούν πλέον κριτήριο επιλογής θεραπευτή, αλλά η επιλογή θεραπευτή θα γίνεται με κριτήρια οικονομικά και κριτήρια εντοπιότητας. Η θεραπευτική σχέση καταλύεται. Σας καλούμε όλους να αφυπνισθείτε και να κινητοποιηθείτε λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ισοπέδωση που ο κύριος Μπερσίμης, ως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να προκαλέσει με τη σύμβαση-έκτρωμα, στις ζωές τόσων οικογενειών που ήδη ταλαιπωρούνται καθημερινά με μικρότερες ή μεγαλύτερες σωματικές ή/ και πνευματικές αναπηρίες στους κόλπους τους.
 
 
Επιστολή-καταγγελία
Εμείς, οι σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες, καταγγέλλουμε τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών.
Ο ΕΟΠΥΥ μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών, συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής»- δηλαδή με εμάς- μέχρι τις 30/12/16.
Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 – Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή: Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη «κόφτης», το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλαδή από εμάς – “claw back”.
Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα.
-Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ/ χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (γονείς & παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές
-Δεδομένου ότι επιχειρείται οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή
-Δεδομένου ότι επιδιώκουμε, παρ’ όλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής:
1) Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών «Ειδικής Αγωγής» για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου, κατά το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά και να δρομολογήσουμε τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής»
2) Καλούμε το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών «Ειδικής Αγωγής». όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016
3) Καλούμε τους γονείς και τις οικογένειες που μας έχουν επιλέξει και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για τους ίδιους και δίκαιες λύσεις στο χώρο της «Ειδικής Αγωγής» και τέλος
4) Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2.000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής» να συνταχθούν μαζί μας για να πετύχουμε βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στο χώρο της «Ειδικής Αγωγής.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – (ΣΕΛΛΕ)
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (ΠΣΛ)
 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΛΟΓΟΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – Ε.Σ.Λ.Λ.Ε.
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ-ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ (ΠΕ)
 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ -ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΛΛΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΏΝ
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ