Β. Κικίλιας: «Οι 3 λέξεις που περιγράφουν την τραυματική εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τα Ψέματα, η Ανικανότητα και οι Φόροι»

Β. Κικίλιας: «Οι 3 λέξεις που περιγράφουν την τραυματική εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τα Ψέματα, η Ανικανότητα και οι Φόροι»

«Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση της χώρας»
 
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης… έρχεται να ενώσει τους Έλληνες, ξεπερνά τα κομματικά όρια… με φάρο την αλήθεια»
 
 
Λίγο πριν βρεθεί στην Καλαμάτα, όπου απόψε το βράδυ στις 8.00 θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας , παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και νυν εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο «Θάρρος».
Σε μια περίοδο που τα εκλογικά σενάρια «φουντώνουν» και πάλι… με την 2η αξιολόγηση στον «αέρα», αλλά και λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση 2 ετών από τότε που η κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ο Βασίλης Κικίλιας καταθέτει τη δική του άποψη για την «τύχη» της χώρας, που θα ήταν διαφορετική, αν δεν είχε… ανατραπεί η πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά.
Παράλληλα, με τη σημαντική ιδιότητα του εκπροσώπου Τύπου που του εμπιστεύτηκε ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μας μιλά για τη «Συμφωνία Αλήθειας», για τις αλλαγές που συντελούνται τον τελευταίο χρόνο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για το «ανανεωμένο πρόσωπο» που είναι έτοιμη να εμφανίσει η Νέα Δημοκρατία στα ψηφοδέλτια όλης της χώρας, όποτε και αν προκηρυχθούν εκλογές…
Τέλος, σχολιάζει όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα στο «τοπίο» των ΜΜΕ, καθώς και τις δυσκολίες επιβίωσης των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης…

 
-Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας. Πώς κρίνετε την πορεία της χώρας αυτά τα δύο χρόνια και τι διαφορετικό θα είχε συμβεί, αν συνέχιζε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, την οποία άλλωστε «υπηρετήσατε» και από καίρια κυβερνητική θέση;
Τα 2 χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα είναι τα πιο εφιαλτικά χρόνια της μεταπολίτευσης. Ο απολογισμός είναι θλιβερός και το μέγεθος της καταστροφής αναμφισβήτητο. Υποσχέθηκαν ελπίδα, αξιοπρέπεια, διαφάνεια, αξιοκρατία, αλλαγή. Έφεραν κοινωνική κατάθλιψη, επιβαρύνσεις για τους πιο αδύναμους, νέο καθεστώς διαπλοκής, νέο κομματικό κράτος. Κρατάνε τη χώρα κολλημένη στο παρελθόν, ναρκοθετώντας ταυτόχρονα το μέλλον της.
Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής Τσίπρα – Καμμένου είναι η μέση οικογένεια και οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες μας. Η αύξηση του ΦΠΑ, η περικοπή του ΕΚΑΣ και οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τρόφιμα, στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, ενώ οι αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια πλήττουν τους επαγγελματίες αγρότες.
Οι τρεις λέξεις που περιγράφουν την τραυματική εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τα ψέματα, η ανικανότητα και οι φόροι. Ανέβηκαν στην εξουσία με ψέματα, κυβερνούν με ψέματα και επιχειρούν να κρατηθούν λέγοντας ψέματα.
Και πλέον, κανένας δεν αμφισβητεί ότι στο τέλος του 2014 τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι σήμερα. Είχαμε κάνει τα απαραίτητα βήματα και η αισιοδοξία είχε επιστρέψει στην αγορά. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να αντέξει στο χρόνο και στην κρίση με σοβαρότητα, αξιοπιστία και εθνικό σχέδιο. Μέχρι που ανετράπη από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους βουλευτές συντάχθηκαν μαζί του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τι ακολούθησε; Μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση της χώρας.
Το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση. Η χώρα είχε έπειτα από χρόνια θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Επί ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ξανά στην ύφεση.
Το 2014 είχαμε αρχίσει σταδιακά να μειώνουμε τη φορολογία.
Επί ΣΥΡΙΖΑ οι φόροι αυξάνονται.
Το 2014 το κράτος μείωνε τις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται.
Το 2014 η χώρα είχε τραπεζικό σύστημα. Με προβλήματα, αλλά, στοιχειωδώς έστω, λειτουργικό.
Επί ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει.
Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μειώνεται, τα capital controls ήρθαν για να… μη φύγουν, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις μέρα με τη μέρα αυξάνονται.
 
-Το τελευταίο διάστημα, με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης στον «αέρα», πληθαίνουν τα σενάρια για εκλογές ή για μια νέα σύγκρουση της κυβέρνησης με την Ευρώπη και ίσως ένα νέο δημοψήφισμα. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα;
Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έπειτα από 15 μήνες με βαρύ τίμημα την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, κόφτη μισθών και συντάξεων και 9,5 δισ. μέτρα. Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες. Βλέπετε εσείς αυτό να γίνεται;
Ο ίδιος κ. Τσίπρας έλεγε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι συνέπειες, αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εγκαίρως, θα είναι καταστροφικές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανερμάτιστη, έχει χάσει τον έλεγχο, προσπαθεί να περισώσει πολιτικό κεφάλαιο μέσα από τεχνητές συγκρούσεις σε βάρος της χώρας και να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση των αποφάσεων που θα λάβει και των βαρών που θα φορτώσει στους Έλληνες.
Τη μία στέλνει επιστολές στο ΔΝΤ ζητώντας την παραμονή του και την άλλη ζητά την αποχώρησή του.
Και ακριβώς επειδή λειτουργεί τυχοδιωκτικά, δίνει λαβή στους πιο σκληρούς κύκλους να εισηγηθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Τώρα, όσον αφορά στα σενάρια και τις διαρροές περί νέου δημοψηφίσματος, πρόκειται για αστεία πράγματα…
 
-Στις αρχές Ιανουαρίου, συμπληρώθηκε και ένας χρόνος από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία του κόμματός σας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι άλλαξε αυτό το χρόνο στη Νέα Δημοκρατία;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει ένα νέο πατριωτισμό που έρχεται να ενώσει τους Έλληνες, ξεπερνά τα κομματικά όρια της Νέας Δημοκρατίας και έχει ως γνώμονα την επανάσταση της κοινής λογικής με φάρο την αλήθεια.
Η εκλογή του ήταν μια επιλογή-παρέμβαση της κοινωνίας μέσα στη Ν.Δ. Ψηφίστηκε από 400.000 συμπολίτες μας, διασφάλισε την ενότητα της παράταξης και κατάφερε να αποκτήσει σύντομα ισχυρό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε την παράταξη ελκυστική, ξαναβάζοντάς την στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, ως πυλώνα ρεαλιστικής ελπίδας και σοβαρής εναλλακτικής πολιτικής. Το κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο συνέδριο αξιών και αρχών. Η Ν.Δ. διαθέτει συγκεκριμένο αφήγημα και έχει ήδη διατυπώσει στη ΔΕΘ την οικονομική και πολιτική της πρόταση. Το Μητρώο Στελεχών κομίζει την ανανέωση, την αξιολόγηση, την αξιοκρατία.
Όλα αυτά δεν είναι λόγος εφησυχασμού, αλλά περαιτέρω ευθύνης. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, καθώς η Ν.Δ. λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένης δυσπιστίας και μεγάλης απαισιοδοξίας των πολιτών. Η οποία έχει μεγαλώσει από την απογοήτευση από τα ψέματα της κυβέρνησης.
Η Ν.Δ. πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνει ακόμα πιο δυνατή, πιο σύγχρονη, πιο ανανεωμένη, πιο αξιόπιστη, για να μπορέσει να βάλει τη χώρα σε ένα σωστό δρόμο και να ξαναφέρει την αισιοδοξία.

_DIM6942 (1).jpg
 
-Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολίτες πείθονται από το σχέδιο εξόδου και τη «συμφωνία αλήθειας» που διακηρύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή από την απογοήτευση των πολιτών από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται σε φάση κατάθλιψης. Όμως, δεν είναι αυτή η μοίρα της χώρας μας. Οι δυνατότητές της Ελλάδας και των Ελλήνων ξεπερνούν κατά πολύ τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο αγώνας μας δεν αφορά σε ένα κόμμα. Αφορά στην ελληνική κοινωνία. Αφορά στην πατρίδα μας.
Η Νέα Δημοκρατία συσπειρώνει τις δυνάμεις του μέτρου και του ορθού λόγου. Διευρύνει τους ορίζοντές της και φτιάχνει μια μεγάλη Παράταξη που ενώνει και δε διχάζει τους Έλληνες. Αυτό αρχίζει να αποδίδει.
Η αλήθεια που είναι η νέα ελπίδα για τη χώρα εδράζεται στη “Συμφωνία Αλήθειας”, που κομίζει ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, παραγωγικής ανασυγκρότησης και ενότητας των δημιουργικών δυνάμεων τη χώρας. Αυτό το Πρόγραμμα έχει ανάγκη η κοινωνία, για αυτό και όλες οι δημοσκοπήσεις, στα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, δείχνουν ότι στη χώρα συντελείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Στους Έλληνες που δυσπιστούν, στους Έλληνες που αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει χειροτερέψει, στους Έλληνες που ανησυχούν για την επόμενη μέρα, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα: Εμπιστευθείτε μας.
Η Νέα Δημοκρατία ξέρει πώς να φέρει δουλειές στην Ελλάδα. Ξέρει πώς να δημιουργηθούν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Έχει σχέδιο με λιγότερους φόρους, με ενίσχυση της ρευστότητας και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, το οποίο καθημερινά θα ξεδιπλώνεται στην πορεία προς τις εκλογές.
Μόνο έτσι θα γίνει ξανά η Ελλάδα «κανονική» χώρα.
Μόνο έτσι θα αρχίσουν να γυρίζουν στην πατρίδα μας όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.
Μόνο έτσι θα κλείσει, οριστικά και αμετάκλητα, το κεφάλαιο του λαϊκισμού και του ψέματος.
Μόνο έτσι η Ελλάδα θα γίνει ξανά δυνατή και περήφανη. Μόνο έτσι οι Έλληνες θα σηκώσουν ξανά ψηλά το κεφάλι.
 
-Αυτό το προβάδισμα φαίνεται πως έχει δημιουργήσει… «συνωστισμό» στους ενδιαφερόμενους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματός σας. Ο κ. Μητσοτάκης δε, έχει «τονίσει» ότι θα υπάρξει ριζική ανανέωση σ’ αυτά. Είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να εμφανιστεί με ανανεωμένο «πρόσωπο» στην κοινωνία, αν προκύψουν εκλογές ακόμα και άμεσα;
Σήμερα, στη Νέα Δημοκρατία εντάσσονται άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές. Άνθρωποι με κοινό όραμα να δουν ξανά την Ελλάδα μια κανονική χώρα.
Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται νέα στελέχη. Στελέχη που αξιοποιούνται άμεσα στο κόμμα με την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης. Το Μητρώο Στελεχών φέρνει ανθρώπους εκτός στενού κομματικού πυρήνα. Στη Νέα Δημοκρατία εντάσσονται νέα καταρτισμένα άτομα, που λειτουργούν στις ομάδες που διαμορφώνουν το πρόγραμμά μας.
 
-Εδώ και μερικούς μήνες έχετε αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για όσα έχουν διαδραματιστεί γενικότερα στο χώρο των ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, π.χ. εξεταστικές επιτροπές, διαγωνισμός για τις άδειες των καναλιών, διώξεις και στοχοποιήσεις μέσων κ.ο.κ… Επίσης, γνωρίζοντας και τις αγωνίες «επιβίωσης» μιας εφημερίδας με 118 χρόνια συνεχούς παρουσίας, είναι στις προθέσεις σας η στήριξη των περιφερειακών Μέσων και με ποιον τρόπο;
Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση συνέχισε απερίσπαστη το σχέδιο ελέγχου των ΜΜΕ. Απέδειξε σε πλειάδα περιπτώσεων ότι δεν αντέχει την κριτική και την ελεύθερη δημοσιογραφία. Όμως, η Δημοκρατία και η ελευθεροτυπία είναι πιο ισχυρές από τις μεθοδεύσεις των κυβερνώντων. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό.
Όσον αφορά στα περιφερειακά ΜΜΕ, στη Νέα Δημοκρατία αντιλαμβανόμαστε το χρήσιμο και απαραίτητο ρόλο που διαδραματίζουν στην ενημέρωση.
Αναγνωρίζουμε ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν ενταθεί τα προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις ενώσεις των Περιφερειακών ΜΜΕ, για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, ως κυβέρνηση αύριο, σε εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τον πλουραλισμό, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ορθότερη λειτουργία τους.
Πάντα με σεβασμό στην καθημερινή αγωνία των εργαζομένων σε αυτά και στους διαρκείς αγώνες που δίνουν ιστορικά φύλλα, όπως η εφημερίδα σας, που συμπληρώνει φέτος 118 χρόνια.
Μια αξιέπαινη προσπάθεια που είμαι σίγουρος πως θα συνεχιστεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
 
Του Κώστα Γαζούλη