Διπλή «πιρουέτα»… Νίκα για Ασπρόχωμα και ΓΠΣ

Διπλή «πιρουέτα»… Νίκα για Ασπρόχωμα και ΓΠΣ

Αλλάζει η απόφαση για την πολεοδόμηση της περιοχής, μόνο «σημειακές» παρεμβάσεις στο γενικότερο σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας
 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, έχει, μεταξύ άλλων, μία ικανότητα: τη μία μέρα να υποστηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο την αλήθεια κάποιων αποφάσεών του και την άλλη να κάνει στροφή 180ο μοιρών και να μη συμβαίνει τίποτα.
Ας θυμηθούμε την περίπτωση της πολεοδόμησης του Ασπροχώματος. Ο επιστημονικός κόσμος της πόλης, αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, υποστήριζαν ότι η μη εφαρμογή του Νόμου 4325/14 δημιουργεί σοβαρά ελλείμματα γης στην περιοχή, κάτι που μπλοκάρει την πολεοδομική μελέτη. Ο δήμαρχος χάιδευε τα αφτιά των δημοτών του Ασπροχώματος, υποστηρίζοντας ότι έχει έτοιμη λύση για τα ελλείμματα.
Στο θέμα της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, αν και υπήρχε το… χαστούκι από την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Νίκας μιλούσε για αίτημα γενικής αναθεώρησης.
Χθες ήταν η μέρα της… πιρουέτας. Σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι “υπάρχει η πραγματικότητα του νόμου 4315/2014, με τον οποίον απαγορεύονται τα ελλείμματα γης και δεν έχει λόγο επιλογών το Δημοτικό Συμβούλιο στον προσδιορισμό της εισφοράς σε γη. Ο νόμος αυτός θα ισχύσει για το Ασπρόχωμα και όποια άλλη περιοχή πολεοδομηθεί».
Ο Π. Νίκας προσέθεσε ότι ζήτησε να ξεκινήσει «άμεσα η διαβούλευση με φορείς του Ασπροχώματος, σχετικά με το αν θα προχωρήσει η διαδικασία που αφορά στην πολεοδομική μελέτη της περιοχής. Αν δε θέλουν, δε θα προχωρήσει”.
 
 
Τροποποίηση του Γενικού
Πολεοδομικού Σχεδίου
Ο δήμαρχος γνωστοποίησε, επίσης, ότι θα γίνει μέσα στο μήνα προκήρυξη νέας μελέτης για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας. Το έργο έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας και στον προϋπολογισμό του 2017. Οι τροποποιήσεις θα είναι σημειακές, επισήμανε, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αντιδράσεις που έχουν δικαιολογητική βάση.
 
Πολεοδομία στο Δήμο Μεσσήνης
Τέλος, ανέφερε ότι επικοινώνησε με το δήμαρχο Μεσσήνης, από τον οποίον έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο γειτονικός Δήμος θα αναλάβει τα δικά του πολεοδομικά θέματα με λειτουργία υπηρεσίας Πολεοδομίας.
Οι δε υπάλληλοι στην Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2012 και προσλήψεις δε γίνονται. Επομένως, όπως λειτουργεί Πολεοδομική Υπηρεσία στους Δήμους Πύλου –Νέστορος και Τριφυλίας, αυτό θα πράξει και ο Δήμος Μεσσήνης, όπως ανέφερε στο δήμαρχο Καλαμάτας ο δήμαρχος Μεσσήνης.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη