Λαμπρή γιορτή στα Φιλιατρά για τον Άγιο Χαράλαμπο, σε εξέλιξη το μεγάλο πανηγύρι

Λαμπρή γιορτή στα Φιλιατρά για τον Άγιο Χαράλαμπο, σε εξέλιξη το μεγάλο πανηγύρι

Λαμπρός αναμένεται να είναι ο εορτασμός του πολιούχου των Φιλιατρών Αγίου Χαραλάμπους σήμερα και αύριο, με πλήθος πιστών, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ τις θρησκευτικές τελετές θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και, φυσικά, ο ποιμενάρχης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος!
Οι θρησκευτικές τελετές θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα, παραμονή της εορτής, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου, με Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μετά Θείου Κηρύγματος. Νωρίτερα, στις 6.00 μ.μ., από τον επιχώριο μητροπολίτη, μετά του Ιερού Κλήρου, το δήμαρχο και το Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών θα γίνει η υποδοχή των προσκεκλημένων μητροπολιτών, ενώ τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Από τις 9.00 το βράδυ θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία.
Αύριο, ανήμερα της εορτής, στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και στις 8.30 πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Από το πρωί, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό, στις 10.00, θα ξεκινήσει στις 10.45 η Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία, όπου και θα ψαλθεί δέηση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, τη λιτάνευση θα συνοδεύουν αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α. και τιμητικό άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, Φιλαρμονικές και μαθητές. Στη συνέχεια η πομπή θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό, όπου θα γίνει η Απόλυση. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή ευχών και δεξίωση των προσκεκλημένων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών. Πλήθος δε πιστών, από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και Φιλιατρινοί από την Αθήνα, αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη για τις θρησκευτικές τελετές.
Αύριο το απόγευμα θα τελεστεί μεθεόρτιος Εσπερινός και παράκληση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.
Παράλληλα, στα Φιλιατρά από τις προηγούμενες μέρες λειτουργεί μεγάλη εμποροπανήγυρη.

Του Ηλία Γιαννόπουλου