Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Καλαμάτας για το επίδομα τοκετού

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο  ΙΚΑ Καλαμάτας για το επίδομα τοκετού

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΙΚΑ Καλαμάτας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Καλαμάτας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας,  μαζί με μητέρες, με αίτημα να επιστραφεί το επίδομα τοκετού σε 58 γυναίκες. Ως γνωστόν, με απόφαση της κυβέρνησης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ  ζητούνταν να επιστραφεί το επίδομα τοκετού που έλαβαν μετά τις 18/11/2012, καθώς απειλούνταν με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Τελικά, έπειτα από δύο χρόνια αγώνα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και άλλων ομάδων και συλλόγων, ακυρώθηκε με νόμο η επιστροφή του επιδόματος τοκετού. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ακόμα επιστραφεί στις δικαιούχους.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΙΚΑ Καλαμάτας ενημέρωσε ότι οι 62 γυναίκες χρειάζεται να κάνουν μια αίτηση για να τους επιστραφεί το επίδομα όπως δικαιούνται. Με βάση αυτό, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «καλούμε όσες γυναίκες το δικαιούνται να κάνουν άμεσα την αίτηση. Όμως, είναι προκλητικό να ενημερώνουν με ραβασάκια και απειλές για κατάσχεση τους γονείς, όταν είναι να “τα πάρουν” και όταν είναι “να δώσουν” να μην υπάρχει ενημέρωση! Είναι πρόκληση να λένε ότι δεν ξέρουν ποιες είναι! Όμως, όταν τα έπαιρναν, τις ήξεραν!
Απαιτούμε αυτή η επιστροφή να μη συμψηφιστεί με χρέη στην εφορία ή στο Δημόσιο, να επιστραφεί στο ακέραιο όλο το ποσό, ασχέτως αν έχουν χρέη η όχι. Σε αυτό το αίτημα η διευθύντρια απέφυγε να απαντήσει επικαλούμενη ότι βρισκόμαστε σε “μνημονιακή κατάσταση” .
Καλούμε όλες τις νέες μητέρες, όλες τις νέες γυναίκες, να οργανωθούν και να παλέψουμε το επίδομα τοκετού να δοθεί σε όλες τις γυναίκες που δεν το έχουν λάβει από το 2012 και να καθιερωθεί από τώρα και στο εξής, ώστε να το λαμβάνουν όλες οι γυναίκες (εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες), ανεξαρτήτως του πού θα γεννήσουν. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όταν επικαλείται ότι επανέφερε το επίδομα για όσες γεννούν μόνο στο σπίτι. Δεν είμαστε στο 1900, αλλά στο 2017».
Στις επιδιώξεις του Συλλόγου είναι:
-να επανέλθει η καταβολή του  επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
-δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού έλεγχου, κύησης κ.τ.λ. – Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.