Νίκος Παππάς από την Καλαμάτα: «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης και ανάκαμψης»

Νίκος Παππάς από την Καλαμάτα: «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης και ανάκαμψης»

«Επίθεση» στην αντιπολίτευση, το ΔΝΤ και κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για «εμπόδια» στο κλείσιμο της αξιολόγησης
 
 «Στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς περαιτέρω υφεσιακά μέτρα»
 

Την ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία του στην Καλαμάτα και τις συναντήσεις που είχε στο νοσοκομείο, το Επιμελητήριο καθώς και στην Περιφέρεια με την αντιπεριφερειάρχη κα Αλειφέρη και τους δημάρχους του νομού, εξέφρασε ο Νίκος Παππάς σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τόνισε ότι αισθάνεται πιο αισιόδοξος έπειτα από αυτές τις συναντήσεις, καθώς συνομίλησε με ανθρώπους που έχουν γνώση και συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της περιοχής, που ήδη με την ολοκλήρωση μεγάλων οδικών έργων έχει δρομολογηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα ολοκληρώνονται και σημαντικές μελέτες για το εσωτερικό δίκτυο του νομού.
Αναφορικά με την τύχη της χώρας, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι άπαντες πλέον αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης, εκτός από κάποιους που σκόπιμα δε θέλουν να το δουν… Εξηγώντας ότι μιλά για εταίρους στην Ε.Ε. που δε θέλουν να δεχθούν ότι μια αριστερή κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης, που δε διστάζουν να φορέσουν ακόμα και τη «φανέλα» του ΔΝΤ, και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σκόπιμα δίνουν την εικόνα καταστροφής προς τα έξω, εν αντιθέσει με την πραγματικότητα, έτσι ώστε να υποστηρίξουν το «αφήγημά» τους.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα βίωσε την πραγματική κατάσταση της καταστροφής από το 2010 έως το 2015 και τώρα έχει βγει από το «τέλμα», καλώντας όσους δε θέλουν να το δουν, να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα.
«Βέλη» εξαπέλυσε και κατά των συντηρητικών κύκλων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση εκπλήρωσε με το παραπάνω όλες τις υποχρεώσεις της και δεν είναι διατεθειμένη να πάρει ούτε ένα ευρώ σε νέα υφεσιακά μέτρα!
Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Παππάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα γίνει ένα πολύ δημιουργικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση…  Ο υπουργός ξεκαθάρισε, δε, ότι παρά τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα, κανείς δε μιλά για «Success Story» και άλλα τέτοια υπερφίαλα. Από την άλλη, απαντούν στην προπαγάνδα της καταστροφής με την αληθινή εικόνα της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης που επιτεύχθηκε με τις «θυσίες» του ελληνικού λαού, προστατεύοντας όμως παράλληλα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. «Παρά τις αντιξοότητες και τις μεγάλες δυσκολίες, γιατρεύουμε τις πληγές της ελληνικής κοινωνίας» έκλεισε λέγοντας ο κ. Παππάς.
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
 
«Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα έτσι για να γουστάρουμε»
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια δημόσια δυναμική πολιτική συζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αλλαγή θέσης του ΔΝΤ: από το 2% μέτρα στο ΑΕΠ της χώρας στο χρειαζόμαστε κάποια μέτρα «έτσι για να γουστάρουμε». Ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο και χωρίς ούτε ένα υφεσιακό μέτρο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν…
 
Μετά τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, οι άδειες στα περιφερειακά – Γραμμικός κώδικας στις εφημερίδες
Σχετικά με το τι θα γίνει αναφορικά με τις άδειες των περιφερειακών μέσων, ο αρμόδιος υπουργός άφησε αιχμές για το γεγονός ότι με οριακή πλειοψηφία από το ΣτΕ κατέπεσε η πρώτη σωστή και οργανωμένη προσπάθεια να μπει τέλος στην ασυδοσία και την «αεροπειρατεία» των καναλιών. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα του ότι η νέα «σύνθεση» του ΕΣΡ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, εν αντιθέσει με προηγούμενα μέλη του κατά το παρελθόν, και σύντομα θα προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών, καθώς ήδη υπάρχει η τεχνογνωσία.
Αμέσως μετά τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα ακολουθήσουν τα περιφερειακά, ενώ ο κ. Παππάς ζήτησε να μην αναπαράγονται φήμες σχετικά με το κόστος συμμετοχής για τις άδειες των περιφερειακών μέσων, τον αριθμό κ.τ.λ. Επίσης, υπεραμύνθηκε του νόμου του 4339, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ, με το μητρώο εργαζομένων, τον ελάχιστο αριθμό ανά μέσο, καθώς και με το ψηφιακό μητρώο για όλους τους διαδικτυακούς τόπους, στο οποίο ήδη έχουν εγγραφεί περισσότερα από 500 site.
Σχετικά με τις εφημερίδες, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι σύντομα θα μπει σε αυτές γραμμικός κώδικας, ώστε να φαίνεται άμεσα ο ακριβής αριθμός της κυκλοφορίας τους.
 
«Καλή τύχη σε όσους πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις»
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά και για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να έχει υποχωρήσει, ο κ. Παππάς ευχήθηκε «καλή τύχη» σε όσους τις πιστεύουν ακόμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν τις παίρναμε στα σοβαρά, η  Ν.Δ. θα είχε κερδίσεις τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του ’15, το ΝΑΙ θα είχε βγει στο δημοψήφισμα κ.ο.κ.».
Παράλληλα, «έκλεισε» τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι θα γίνουν στην ώρα τους, και αυτοί που βιάζονται να κυβερνήσουν, θα παραμείνουν ξανά στην αντιπολίτευση. Πρόσθεσε, όμως, ότι κατανοεί τη βιασύνη τους για εκλογές, ώστε να κλείσουν υποθέσεις όπως η Novartis, ο Κήρυκας Χανίων και η δίκη της Ζίμενς, που σύντομα ξεκινά…
 
«Λυπηρός ο χλευασμός για τη διαστημική υπηρεσία – Ευχάριστο ότι η επιστημονική κοινότητα “αγκάλιασε” αμέσως το εγχείρημα»
Λυπηρό και ανούσιο χαρακτήρισε ο κ. Παππάς το σχολιασμό που έτυχε η ανακοίνωση της ίδρυσης του Ελληνικού Κέντρου Διαστημικών Eφαρμογών, προσθέτοντας ότι αρκετοί δεν έχουν καν καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Τόνισε, δε, ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τη γεωργία, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες στους αγρότες, κυρίως στη φάση της καλλιέργειας. Επίσης, ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα μπορούσε να εξεταστεί για αξιοποίηση μικροδορυφόρων.
 
Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Ακόμα και οι φονιάδες έχουν δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη»
Ερωτώμενος για την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμπεριφορά της απέναντι στη Χ.Α. και το γεγονός ότι δεν είναι τόσο αμείλικτη όσο υποσχόταν, αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Σημείωσε ότι η Αριστερά έχει δώσει μεγάλους και διαχρονικούς αγώνες ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, και το ίδιο κάνει και τώρα… Αυτοί που ασκούν την κριτική αυτή, να δουν τη δική τους «ρητορική», που είναι ίδια με εκείνη των φασιστών σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό κ.ά., πράγμα που είναι επικίνδυνο, συμπλήρωσε.
Τέλος, υποστήριξε ότι άπαντες έχουν δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, ακόμα και οι φονιάδες…
 
 
«Ψυχραιμία για τους δασικούς χάρτες»
Αναφορικά με το «φλέγον ζήτημα» των ημερών στη Μεσσηνία, ο κ. Παππάς υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν, τόνισε ότι ήδη μειώθηκε το κόστος αντίρρησης, ενώ συνέστησε ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές, υποσχόμενος ότι στο προσεχές διάστημα θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
 
«Να φύγουμε από τις μικρότητες της καθημερινότητας όπως το κλείσιμο της αξιολόγησης… να δούμε τη μεγάλη εικόνα της δίκαιης ανάπτυξης»
Κλείνοντας τη μακροσκελή και ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρθηκε και σε ζητήματα του υπουργείου του, όπως η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Όπως υποστήριξε, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ανάδειξη των νέων εφαρμογών, με στόχο την επιστροφή του έμψυχου ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα. Η γεωγραφική θέση της χώρας είναι μοναδική και πρέπει να την αναδείξουμε, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι στόχος του είναι η παροχή υπηρεσιών για το σύνολο της οικονομίας και όχι για μερικούς κλάδους.
Κάλεσε δε τον κόσμο να βγάλει από τη σκέψη του τη μικρότητα της καθημερινότητας με ζητήματα όπως πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, και να δει τη «μεγάλη εικόνα», με όραμα την αναγέννηση μιας Ελλάδας με δίκαιη ανάπτυξη. 

Του Κώστα Γαζούλη