Παυλόπουλος: «Χωρίς την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε πρόοδος, ούτε ειρήνη»


Η Καλαμάτα εόρτασε την πολιούχο της παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
 
Ημέρα ευλάβειας και πίστης η προχθεσινή για την Καλαμάτα, η οποία πανηγύρισε την Υπαπαντή του Χριστού και απέδωσε τιμή στην πολιούχο της, Παναγία Υπαπαντή. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και  πλήθος προσκυνητών.
Η Εικόνα της Παναγίας με το Χριστό λιτανεύθηκε σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών, Φάριος), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο συμπατριώτης μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενος στις θερμές εκδηλώσεις των πολιτών και εκτός πρωτοκόλλου, αντάλλαξε χειραψία και έδωσε και πήρε ευχές χειροκροτούμενος, ιδίως στην περιοχή όπου κατοικούσε κατά τα νεανικά του χρόνια, βορείως του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Μετά την επιστροφή της εικόνας στην εκκλησία της Υπαπαντής είχαμε και δηλώσεις με πολιτικό περιεχόμενο, όπως από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και βουλευτή Μεσσηνίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, που τόνισε ότι και η αξιολόγηση θα κλείσει και νέα μέτρα δε θα ληφθούν, αλλά και από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, που από την πλευρά του ανέφερε ότι δε θα επιτρέψει ούτε στον Αλέξη Τσίπρα ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «συνεχίσουν την εγωιστική τους πορεία» και να κόβουν μισθούς και συντάξεις.

IPAPADI LITANIA (1).JPG
 
Το καθιερωμένο γεύμα
Στο καθιερωμένο γεύμα προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων σε παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του, όπως και το μητροπολίτη Μεσσηνίας για το έργο του και τους υπόλοιπους μητροπολίτες για τη συμμετοχή τους στον εορτασμό. Επιπλέον ευχαρίστησε για τον παρουσία του τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι με την κυβέρνηση «έχουμε δημιουργική συνεργασία, ως οφείλουμε άλλωστε θεσμικά».
Για την Καλαμάτα ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η πόλη μας μετεξελίσσεται γοργά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο της περιφέρειας, με τον εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο και τον περιμετρικό, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο, τη συνεχή τουριστική και οικονομική ενδυνάμωση, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματιών και ξένων διπλωματικών αποστολών. Το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο, με προϋπόθεση όμως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, τη συνεννόηση και την ενότητά μας στην αντιμετώπιση των μεγάλων πράγματι προβλημάτων μας, που εμείς ασφαλώς και κυρίως δημιουργήσαμε. Με την πεποίθηση πως για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών δυσκολιών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν αρκεί μόνο η αυτονόητη κυβερνητική προσπάθεια, η προσπάθεια του πολιτικού μας κόσμου αλλά χρειάζεται στράτευση απ’ όλους μας, ο Δήμος έχει κινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται ή να είναι υπό δημοπράτηση πάνω από 25 μικρά και μεγάλα έργα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πόρους και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βελτιώσουν περαιτέρω την εικόνα και την ελκυστικότητα της Καλαμάτας, δίνοντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην προοπτική ανάπτυξης.
Βασική προτεραιότητα παραμένει ο πολιτισμός με τη στήριξη των πολιτιστικών δομών και των διεθνών εκδηλώσεων, όπως και η κοινωνική συνδρομή των ανθρώπων της ανάγκης και της ανέχειας, με τη δημιουργία 10 δημοτικών δομών αποκλειστικά με δημοτικούς πόρους».
Ο δήμαρχος κλείνοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ευεργέτες και δωρητές του Δήμου κατά το 2016. Πρώτα αναφέρθηκε στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, τονίζοντας ότι η βοήθειά του ήταν καθοριστική για το νέο Δημαρχείο. Μίλησε, επίσης, για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και την οικογένεια Καρέλια για τις χορηγίες τους για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, για τον Γιώργο Μαντζή, που πλήρωσε για την επίπλωση του γραφείου του δημάρχου στο νέο Δημαρχείο, για την Ιολάνδη Παπαδοπούλου που χρηματοδοτεί γλυπτά με πατριωτικό χαρακτήρα σε μια πατριωτική πόλη όπως η Καλαμάτα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστική πλακέτα
 
Παυλόπουλος: «Χωρίς την Ευρώπη δεν \μπορεί να υπάρξει, ούτε πρόοδος, ούτε ειρήνη»

STM_6901.jpg

«Λέμε προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους τους γείτονες, τους εταίρους μας, αλλά και πέραν των εταίρων μας, στους γείτονες δίπλα, πέρα από το Αιγαίο, ότι είμαστε εδώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να συμπορευτούμε, να μοιραστούμε μαζί τις δοκιμασίες και τα προβλήματα, προκειμένου να κτίσουμε μία ειρήνη, η οποία είναι προς όφελος όλων των κρατών και όλων των λαών. Αλλά είναι σαφές ότι οφείλουμε ως λαός, όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του προς το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, κατά διάρκεια του επίσημου γεύματος.
Όπως ανέφερε, «είμαστε λαός ειρηνικός, που ποτέ δεν έκανε πολέμους κατακτήσεων, σεβάστηκε την ειρήνη και την επεδίωξε με κάθε τρόπο». «Αλλά είμαστε και ένας λαός, που μέσα από την ιστορία του, όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια, το πράξαμε, το πράττουμε και θα το πράξουμε», πρόσθεσε.
«Αλλά είναι σαφές ότι οφείλουμε ως λαός όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη», τόνισε για να συμπληρώσει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα, εκτός των άλλων, είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε. Καλούμε, λοιπόν, όλους να σεβαστούν αυτήν την έννοια της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, τούτες τις ώρες, όπου οι λαοί πρέπει να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση».
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας