Πλήθος πιστών στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους


Ο Άγιος Χαράλαμπος αγκάλιασε χθες, για μια ακόμη φορά, την πόλη των Φιλιατρών, που γιόρταζε τη μνήμη του. Παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή, ο ήλιος έλαμψε και ζέστανε την ατμόσφαιρα στην πόλη!
Τη γιορτή λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος χοροστάτησε στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και προεξήρχε της Λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας και της Δέησης, και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος!
Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους, ενώ πιστοί από την ευρύτερη περιοχή συνέρευσαν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Με απόλυτη τάξη έγινε η λιτανεία της Ιεράς και Εφεστίου Εικόνας του Αγίου, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων, μαθητών σχολείων, με τιμητικό άγημα από την 120 ΠΕΑ να την κρατά.
Στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών εψάλη δέηση και ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους μητροπολίτες, σε μήνυμά του προς τους πιστούς σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο Άγιος Χαράλαμπος, που έσωσε την πόλη των Φιλιατρών, μας συστήνει μετάνοια και πίστη, ελπίδα και προσευχή στο Χριστό.
Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό, όπου και έγινε η Απόλυση.
Στη συνέχεια ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και λαός είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων», να ανταλλάξουν ευχές για την ημέρα, με το «λουκέτο» στο Α.Τ. Φιλιατρών να πέφτει «βαρύ» στην εκδήλωση, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποιο σοβαρό επεισόδιο, παρά μόνο η κοινή δήλωση δημοτικών και τοπικών συμβούλων της Δ.Ε. Φιλιατρών, χωρίς όμως να επιτρέψουν στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, να τοποθετηθεί και να «απαντήσει». Αυτό προκάλεσε τη δυσφορία και ενόχληση και του δημάρχου Τριφυλίας και παριστάμενων δημοτικών συμβούλων και πολιτικών παραγόντων. Δυσφορία υπήρξε και για το γεγονός ότι ουδείς αναφέρθηκε στα «λουκέτα» στο Α.Τ. Κοπανακίου και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας. Πολλοί δε, εξέλαβαν αυτή την «αντίδραση» ως σπασμωδική κίνηση για λαϊκή κατανάλωση ενώπιον των ΜΜΕ, λόγω της γιορτής, προκειμένου να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους, που πράγματι υπάρχουν, χωρίς ουδείς όμως εξ αυτών να αναλάβει τις όποιες ευθύνες τού αναλογούν από τη θεσμική του ιδιότητα και θέση ευθύνης που έχει μέχρι και σήμερα!
Στις θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς και Ελένη Αλειφέρη, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος, ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ Νώντας Βουδούρης κ.ά.

Του Ηλία Γιαννόπουλου