Αποχαιρετισμός στον Αριστείδη Καλαντζάκο από Ν.Δ. και Μεσσήνιους

Αποχαιρετισμός στον Αριστείδη Καλαντζάκο από Ν.Δ. και Μεσσήνιους

Σύσσωμη η Ν.Δ. και πολιτικοί όλων των κομμάτων, συγγενείς, συνεργάτες, φίλοι και γνωστοί είπαν χθες το μεσημέρι στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών το στερνό αντίο στον Αριστείδη Καλαντζάκο.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, οι πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, Άννα Ψαρούδα –Μπενάκη και Βύρων Πολύδωρας, βουλευτές της Ν.Δ., πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής, ήταν εκεί για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Ποιος ήταν
Ο Αριστείδης Καλαντζάκος «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι στην αιωνιότητα τη νύχτα της Κυριακής σε ηλικίας 89 ετών. Αγωνιστής της Δημοκρατίας, της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας, ακέραιος, έντιμος, εργατικός, μεθοδικός, δίκαιος, ανιδιοτελής, με ήθος, πολιτικό πολιτισμό και αξιοπρέπεια, προσέφερε υπηρεσίες στη Δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό, την παράταξή του, την πατρίδα του και τους συμπατριώτες του. Άνθρωπος της συναίνεσης και της σύνθεσης, του μέτρου και της μετριοπάθειας, που στο κέντρο της πολιτικής επιλογής είχε τον άνθρωπο, συνέδεσε την πολιτική του ζωή με την προσφορά στη Μεσσηνία, την Τριφυλία, την Κυπαρισσία. Με ανυπόκριτο ενδιαφέρον και πραγματική αγάπη για τους συμπατριώτες του.
Γεννημένος το 1928 στην Κυπαρισσία, υπήρξε βουλευτής της ΕΡΕ από το 1958 έως το 1967 και της Ν.Δ. από το 1974 έως το 1996 και διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών (3/4/1967 – 21/4/1967), Συντονισμού (10/9/1976 – 21/10/1977), υπουργός Εμπορίου (11/10/1980 – 21/10/1981) και Εργασίας (11/04/1990 – 12/10/1993).
Δικηγόρος στο επάγγελμα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Παρισίων και Νανσί στη Γαλλία, ενώ ήταν διδάκτωρ Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν Γερμανίας. Ήταν παντρεμένος με τη Δωροθέα Λαντζούνη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Σοφία, η οποία εξελέγη βουλευτής το 2000 και ορκίστηκε υφυπουργός Απασχόλησης το 2007.
Ο Αριστείδης Καλαντζάκος ήταν γόνος οικογένειας με μεγάλη πολιτική παράδοση. Τρισέγγονος του οπλαρχηγού της επανάστασης του 1821 Αναγνώστη Καλαντζάκου, ανηψιός του Νίκου Καλαντζάκου βουλευτή το 1920 και το 1926, ανηψιός του γιατρού Αλέξανδρου Καλαντζάκου που διετέλεσε υπουργός και βουλευτής από το 1928 έως το 1957 και γιος του Γεωργίου Καλαντζάκου, που ήταν δήμαρχος Κυπαρισσίας με τελευταία του θητεία το 1964.
Το 1959 εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στα Ηνωμένα Έθνη ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το 1960 μετείχε στη διάσκεψη των νέων πολιτικών ηγετών του ελεύθερου κόσμου στο Παρίσι. Το 1963 υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ΕΟΚ στις Βρυξέλλες. Το 1974 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Οικονομικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνταγματικής Επιτροπής, γενικός εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην ΕΟΚ. Το 1979 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Το 1981 ήταν πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) των υπουργείων Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, μέλος του τομέα παραγωγής και μέλος της Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της Ν.Δ. Την 1η Δεκεμβρίου 1989 ορίστηκε μέλος της Διαρκούς 15μελούς Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με το νέο κανονισμό της Βουλής που ψήφισε η κυβέρνηση Τζανετάκη, ανέλαβε να κρίνει και να εισηγείται την καταλληλότητα των διοικητών και των ανώτερων στελεχών των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας που θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στις 4 Δεκεμβρίου 1989 εξελέγη μέλος της Γενικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στις 2 Ιανουαρίου 1995 ορίστηκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Εξόδιος ακολουθία
Τον ύστατο φόρο τιμής προς τον Αριστείδη Καλαντζάκο απέδωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, που προεξήρχε της εξοδίου ακολουθίας.
Συντετριμμένοι ήταν η σύζυγός του Δωροθέα, η κόρη του Σοφία με την οικογένειά της, η αδερφή του Λέλα Βιτάλη – Καλαντζάκου με την οικογένειά της, οι ανηψιοί του Γιώργος και Αλέκος Καλαντζάκος και οι άλλοι συγγενείς του.
Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων τέως Βουλευτών και τέως Ευρωβουλευτών, Κώστας Πυλαρινός, ενώ με τρεμάμενη φωνή αποχαιρέτησε τον πατέρα της η Σοφία Καλαντζάκου.
Πολίτες από την Κυπαρισσία, την Τριφυλία ευρύτερα και όλη τη Μεσσηνία, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, αποχαιρέτησαν τον υπουργό Αριστείδη Καλαντζάκο, που οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Μεταξύ άλλων διακρίναμε ακόμη τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, το γραμματέα Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, τους πρώην αντιπροέδρους της Βουλής, Γιώργο Σούρλα, Νικήτα Κακλαμάνη, Γιώργο Τραγάκη, τις πρώην υπουργούς, Μαριέττα Γιαννάκου και Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τους πρώην υπουργούς Γιάννη Βαρβιτσιώτη, Αλέξανδρο Παπαδόγγονα, Αριστοτέλη Παυλίδη, Νίκο Κατσαρό, Αντώνη Φούσα, Πέτρο Δούκα, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Απόστολο Ανδρεουλάκο, Νίκο Αγγελόπουλο, Κέλλυ Μπουρδάρα, τους επιχειρηματίες Σταύρο Ψυχάρη και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους δημάρχους Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και τον πρώην νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο.

Του Ηλία Γιαννόπουλου



ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟ
«Ήταν ένας έντιμος και υπερήφανος μαχητής»
Σε δήλωσή του για το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε:
«Σήμερα (σ.σ. χθες) η Ελλάδα, η Ν.Δ. και, προπαντός, η Μεσσηνία αποχαιρέτησε ένα άξιο τέκνο της. Ο Αριστείδης Καλαντζάκος υπηρέτησε πιστά κι επί δεκαετίες τους συμπολίτες του. Βρεθήκαμε μαζί σε αγώνες, σε διεκδικήσεις, σε νίκες, αλλά και σε δυσκολίες. Ήταν ένας έντιμος και υπερήφανος μαχητής. Αιωνία του η Μνήμη!».