Αύριο η εξόδιος ακολουθία του πρώην υπουργού Αριστείδη Καλαντζάκου

Αύριο η εξόδιος ακολουθία του  πρώην υπουργού Αριστείδη Καλαντζάκου

Αύριο Πέμπτη, στη 1.00 μετά το μεσημέρι, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του πρώην υπουργού Αριστείδη Καλαντζάκου από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.
Ο Αριστείδης Καλαντζάκος πέθανε τη νύχτα της Κυριακής σε ηλικία 89 ετών. Ο εκλιπών υπηρέτησε με ήθος, εντιμότητα και ακεραιότητα τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και σφράγισε την πολιτική του ζωή με την προσφορά του στη χώρα, τη Μεσσηνία, την Τριφυλία και την Κυπαρισσία.
Γεννημένος το 1928 στην Κυπαρισσία, υπήρξε βουλευτής της ΕΡΕ από το 1958 έως το 1967 και της Ν.Δ. από το 1974 έως το 1996, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών (03/04/1967 – 21/04/1967) και Συντονισμού (10/09/1976 – 21/10/1977), υπουργός Εμπορίου (11/10/1980 – 21/10/1981) και Εργασίας (11/04/1990 – 12/10/1993).
Δικηγόρος στο επάγγελμα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Παρισίων και Νανσί στη Γαλλία, ενώ ήταν διδάκτωρ Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν Γερμανίας.
Ήταν παντρεμένος με τη Δωροθέα Λαντζούνη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Σοφία.
Ο Αριστείδης Καλαντζάκος ήταν γόνος οικογένειας με μεγάλη πολιτική παράδοση. Τρισέγγονος του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 Αναγνώστη Καλαντζάκου, ανηψιός του Νίκου Καλαντζάκου, βουλευτή το 1920 και το 1926, ανηψιός του γιατρού Αλέξανδρου Καλαντζάκου, που διετέλεσε υπουργός και βουλευτής από το 1928 έως το 1957 και γιος του Γεωργίου Καλαντζάκου, που ήταν δήμαρχος Κυπαρισσίας με τελευταία του θητεία το 1964.
Το 1959 εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στα Ηνωμένα Έθνη ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το 1960 μετείχε στη διάσκεψη των νέων πολιτικών ηγετών του ελεύθερου κόσμου στο Παρίσι. Το 1963 υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ΕΟΚ στις Βρυξέλλες. Το 1974 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Οικονομικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνταγματικής Επιτροπής, γενικός εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην ΕΟΚ. Το 1979 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Το 1981 ήταν πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) των υπουργείων Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, μέλος του τομέα παραγωγής και μέλος της Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της Ν.Δ.
Την 1η Δεκεμβρίου 1989 ορίστηκε μέλος της Διαρκούς 15μελούς Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με το νέο κανονισμό της Βουλής που ψήφισε η κυβέρνηση Τζανετάκη, ανέλαβε να κρίνει και να εισηγείται την καταλληλότητα των διοικητών και των ανώτερων στελεχών των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας που θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Στις 4 Δεκεμβρίου 1989 εξελέγη μέλος της Γενικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στις 2 Ιανουαρίου 1995 ορίστηκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
 
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ
 
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του πρώην βουλευτή και υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Αριστείδη Καλαντζάκου «Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετώ τον Αριστείδη Καλαντζάκο. Υπήρξε ένας τίμιος αγωνιστής της παράταξης, της Δημοκρατίας και της πατρίδας μας. Για πάνω από τρεις δεκαετίες υπηρέτησε ως βουλευτής στο Κοινοβούλιο την αγαπημένη του Μεσσηνία. Το ήθος, η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του αποτελούν την πολιτική παρακαταθήκη που αφήνει στην Ελλάδα μας. Στην αγαπημένη του κόρη Σοφία και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
 
Κώστας Καραμανλής
«Ο Αριστείδης Καλαντζάκος, στη μακρόχρονη πολιτική διαδρομή του, υπηρέτησε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια την πατρίδα, τη Μεσσηνία και την παράταξη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την απώλεια του πρώην υπουργού. «Με το ήθος, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του κέρδισε την αγάπη των φίλων και το σεβασμό των αντιπάλων του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
 
Νικόλαος Βούτσης
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, δήλωσε: «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου που τίμησε με την παρουσία του ως βουλευτής το Ελληνικό Κοινοβούλιο για πάνω από τρεις δεκαετίες, με το ήθος και την αξιοπρέπεια που πάντα τον διέκριναν. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους του».
Ο πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην κηδεία του Αριστείδη Καλαντζάκου.
 
Μανταλένα Παπαδοπούλου
Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Μανταλένα Παπαδοπούλου, ανέφερε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το θάνατο του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Αριστείδη Καλαντζάκου, που υπηρέτησε με ήθος την πατρίδα μας επί σειρά ετών. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του».
 
Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου, επιφανούς Μεσσήνιου πολιτικού, καλού φίλου και ευπατρίδη δημόσιου άνδρα. Υπόδειγμα συνέπειας στις αξίες του, καθ’ όλη τη διάρκεια του δημόσιου και ιδιωτικού βίου του υπηρέτησε τις ιδέες και την αγαπημένη του Μεσσηνία με εντιμότητα, ευπρέπεια, ήθος  ακεραιότητα και σταθερότητα. Στην κόρη του Σοφία και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τον αποχαιρετούμε, αλλά και θα τον θυμόμαστε πάντα, με σεβασμό, τιμή και αγάπη».
 
Πέτρος Τατούλης
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αναφέρει: «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του πρώην υπουργού Αριστείδη Καλαντζάκου. Υπήρξε ένας λόγιος, μετριοπαθής και συνετός πολιτικός, που υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα. Καλό ταξίδι, φίλε Αριστείδη!».

ΔΗΜ. ΤΟ. ΝΔ Καλαμάτας

 Ο Αριστείδης Καλαντζάκος  εδραιώθηκε στη συνείδηση του Μεσσηνιακού
λαού αλλά και όσων τον γνώριζαν από όλη την Ελλάδα, ως ένας πραγματικός
κύριος της πολιτικής ζωής. Ο  Αριστείδης Καλαντζάκος  ήταν  ένας
καλλιεργημένος άνθρωπος, ένας σωστός οικογενειάρχης, ένας βουλευτής που
με το ήθος του και την προσφορά του έλυσε πολλά προβλήματα στον νομό
και βοήθησε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας. Οι αγώνες και το ήθος του,
θα φωτίζουν για πάντα την παράταξη και τη  Μεσσηνία μας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγο του Δωροθέα και στην
κόρη του Σοφία.
Καλό ταξίδι Αριστείδη μας .
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.Τ.Ο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΚΛΗΚΑ
 
Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας
Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον εξαίρετο συμπολίτη τους και πολιτικό, Αριστείδη Καλαντζάκο.
Το Τοπικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε: «Η Δ.Κ. Κυπαρισσίας με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον έντιμο πολιτικό Αριστείδη Καλαντζάκο. Ο καταγόμενος από την Κυπαρισσία μας πολιτικός υπηρέτησε την πατρίδα μας για 35 περίπου χρόνια ως βουλευτής στο Κοινοβούλιο. Τον διέκρινε ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια. Η πολιτική παρακαταθήκη του είναι πολύ μεγάλη. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια». 
 
Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας συνεδρίασε εκτάκτως χθες και ομόφωνα αποφάσισε την απόδοση τιμών στον Αριστείδη Καλαντζάκο, ο οποίος «διακρίθηκε για την εντιμότητά του, την αγωνιστικότητά του και το ανεπίληπτο ήθος του. Υπήρξε ευπατρίδης πολιτικός και προσέφερε τα μέγιστα στην πατρίδα. Το Δ.Σ. Τριφυλίας ομόφωνα αποφάσισε να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Δήμου Τριφυλίας σε όλα τα δημοτικά κτήρια, αντιπροσωπεία του με επικεφαλής το δήμαρχο να παραστεί στην κηδεία που θα γίνει στις 2-3-2017 στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, να ονομαστεί μια δημοτική οδός στην Κυπαρισσία με το όνομά του, να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος».
 
Πένθος
Η είδηση του θανάτου του Αριστείδη Καλαντζάκου βύθισε στο πένθος τη Μεσσηνία, την Τριφυλία και την Κυπαρισσία, ενώ πολιτικοί του φίλοι, αλλά και απλός λαός όλων των ιδεολογικών αντιλήψεων και πολιτικών πεποιθήσεων θρηνούν την απώλεια του μεγάλου πολιτικού ανδρός, ο οποίος υπήρξε στυλοβάτης της περιοχής, γνήσιος πατριώτης και άνθρωπος του μέτρου, της σύνεσης και της προσφοράς.
Πολιτικοί φίλοι, γνωστοί, συμπατριώτες, όλοι θα πουν το στερνό αντίο στον υπουργό Αριστείδη Καλαντζάκο αύριο στη 1.00 μετά το μεσημέρι στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου