Δήμος Πύλου – Νέστορος: Συμμαχίες με… ταγκισμένες μυρωδιές «βρώμικου ’89»

Δήμος Πύλου – Νέστορος: Συμμαχίες με… ταγκισμένες  μυρωδιές «βρώμικου ’89»

Παρακολουθώντας από κοντά τη συμπεριφορά των αντιπολιτευτικών κομμάτων μετά τις εθνικές εκλογές του 2015 δε διατηρούσα καμία επιφύλαξη για το ότι οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις του φιλελεύθερου Ποταμιού θα συμμαχούσαν με τις «δημοκρατικές» δυνάμεις της Συμπαράταξης και τις ακραίες αριστερές δυνάμεις, με σκοπό να καταφέρουν οποιοδήποτε πλήγμα στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η θεωρία μου αυτή επαληθεύτηκε στις πρόσφατες δημαιρεσίες στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ανακαλέσω στη μνήμη μας κάποια σχετικά γεγονότα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 η κατανομή των εδρών για τον Δήμο Πύλου Νέστορος ήταν: 16 για την Δύναμη Ελπίδας, 5 για την Ενωτική Συνεργασία Πρωτοβουλία Ανάπτυξης, 4 για την Κοινωνία σε Κίνηση και 2 για τη Λαϊκή Συνεργασία. Οι εκλογές αυτές έγιναν με μεικτό εκλογικό σύστημα. Σύστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει με την απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές.
Κατά τις δημαιρεσίες του 2014 υπήρξε κοινή γραμμή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκλεγεί ένας σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και ένας σύμβουλος από το επόμενο σε ψήφους κόμμα και το ίδιο να γίνει και για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Αυτές οι θέσεις είναι περισσότερο τιμητικές και συμβολικές, παρά ουσιαστικές, καθώς και στις δύο επιτροπές η απόλυτη πλειοψηφία των μελών προέρχεται από τη συμπολίτευση.
Οι πρόσφατες δημαιρεσίες (5/3/2017), όμως, στο Δήμο μας είχαν μια πρωτόγνωρη, ανήκουστη και χωρίς προηγούμενο εξέλιξη. Βρεθήκαμε μάρτυρες μιας ανίερης συμμαχίας των δύο μικρότερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που εκμεταλλευόμενες το αθροιστικό τους πλεονέκτημα επέβαλαν τους δικούς τους αντιπρόσωπους στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Αυτή την κίνηση μπορώ να την ερμηνεύσω μόνο ως πολιτικά-εκτός λογικής- unfair και ως ένδειξης μη σεβασμού στη δημοκρατία, αλλά και στους συνδημότες ψηφοφόρους του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοφανούς κίνησης επίδειξης δύναμης; Από την μια πλευρά, η κάλυψη προσωπικής προβολής και ματαιοδοξιών ορισμένων συναδέλφων. Από την άλλη, το γκρέμισμα των γεφυρών επικοινωνίας της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας με τις υπόλοιπες δύο αντιπολιτευτικές παρατάξεις για οποιοδήποτε μελλοντικό δημοτικό θέμα και πρόβλημα.
Τέλος, είναι προφανές ότι με αυτή την κίνηση δυναμίτισαν οποιαδήποτε σκέψη για σύμπνοια και υιοθέτηση κοινής γραμμής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κωνσταντίνος Αν. Τσορώνης
Σύμβουλος Ενωτικής Συνεργασίας Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης Δήμου Πύλου-Νέστορος, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας