Μαρία Κρασοπούλου: Η Καλαματιανή καλλιτέχνις που «μάγεψε»το κοινό στο «Σταυρό του Νότου Plus»

Μαρία Κρασοπούλου: Η Καλαματιανή καλλιτέχνις που «μάγεψε»το κοινό στο «Σταυρό του Νότου Plus»

Η Μαρία Κρασοπούλου είναι μια ερμηνεύτρια που για εμάς στην Καλαμάτα δε θέλει πολλές συστάσεις, αφού έχει τραγουδήσει σε πολλές εκδηλώσεις της πόλης αλλά και σε αρκετά μαγαζιά.
Στις 22 Μαρτίου, λοιπόν, η Μαρία Κρασοπούλου τραγούδησε στο «Σταυρό του Νότου Plus», ένα χώρο από τον οποίο έχουν ξεκινήσει ή περάσει σπουδαίοι καλλιτέχνες.
Στο, δε, ogdoo.gr διαβάσαμε ένα άρθρο της Μαρίας Τζωρτζάκη, όπου περιγράφει την παρουσία της Μαρίας στη συγκεκριμένη μουσική σκηνή, μια παρουσία που φανερώνει ότι εντυπωσίασε και το κοινό της Αθήνας: «Μία πολύ καλή νέα τραγουδίστρια, ένας μουσικοσυνθέτης που ξεχωρίζει και ένας δίσκος που κρατά “Αποστάσεις” από τα συνηθισμένα.
Στις 22 Μαρτίου στο Σταυρό του Νότου Plus, δύο νέα ταλαντούχα παιδιά μάς χάρισαν μία ωραία μουσική βραδιά. Ακούσαμε τραγούδια από το νέο δίσκο τους “Αποστάσεις” και συνειδητοποιήσαμε πως ευτυχώς υπάρχει ελπίδα στο ελληνικό τραγούδι. Η φωνή της Μαρίας Κρασοπούλου πολύ ενδιαφέρουσα, το ίδιο και η μουσική του Γρηγόρη Πολύζου. Εκείνη ένα γλυκό και γήινο κορίτσι με δυνατές κορώνες, που φαίνεται ότι έχει πάθος για το τραγούδι και που αποπνέει μία φυσική σεμνότητα. Εκείνος δεξιοτέχνης στο πιάνο, δημιουργός άρτιων μελωδιών, που έχουν όλα τα φόντα να ακούγονται στο ραδιόφωνο για πολύ καιρό και να γεμίζουν μουσικές σκηνές.
Σε αυτή τη μουσική σκηνή, πάντως, σύστησαν στο κοινό την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά και μοιράστηκαν μαζί του τις μουσικές και τις ευαισθησίες τους. Όμορφες λέξεις στους στίχους της Αυγής Βυθούλκα, της ίδιας της Μαρίας και του Πόλυ Κυριάκου, κομμάτια περίτεχνα δομημένα, που χρειάζονται τέλεια άρθρωση για να ειπωθούν, που δίνουν ολοκληρωμένα νοήματα και διηγούνται ιστορίες. Μια αξιόλογη προσπάθεια, που κυκλοφορεί από την εταιρεία Μικρός Ήρως.
Ο υπεύθυνος Άγγελος Σφακιανάκης προλογίζει τους καλλιτέχνες. “Ο δίσκος είναι πολύτιμος από όλες τις απόψεις”, αναφέρει.
Ο Κώστας Μακεδόνας ανεβαίνει στη σκηνή και τραγουδά με τη Μαρία το ντουέτο τους “Ό,τι αγάπησες δεν είναι πια εκεί”. “Υπάρχουν πολλά καλά τραγούδια που δεν ακούγονται”, λέει χαρακτηριστικά για τις δημιουργίες των παιδιών. Και έχει δίκιο. Ευχάριστο και που ένας καλλιτέχνης όπως αυτός στηρίζει νεότερους καλλιτέχνες, αν μη τι άλλο. “Μόνο μια φορά”, “Κάτσε καλά”, “Το ποδήλατο”, “Αντικριστά”. Μας ανεβάζει το κέφι και κάνει ένα τσακ πιο λαϊκό, το έντεχνο μέχρι στιγμής πρόγραμμα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση περισσότερο από όλα κατά τη διάρκεια όλης της βραδιάς είναι ότι επικρατούσε ησυχία και όχι βαβούρα, όπως σε άλλες μουσικές παραστάσεις, γεγονός που αποδεικνύει πως θέλαμε όλοι να ακούσουμε πολύ και καλά. Η αδελφή μου, που ζει στο εξωτερικό και δεν ακούει ούτε κατά διάνοια τέτοιου είδους μουσική, μου είπε τα καλύτερα. Και αυτό είναι κάτι. Άσε που αν θέλεις να αφοσιωθείς κάπου, τότε μάλλον υπάρχει λόγος. Και η Μαρία Κρασοπούλου κατάφερε να μας κάνει να αφοσιωθούμε. Το πιο θετικό, πέρα από την καθαρή και δυνατή φωνή της -που live είναι ακόμη καλύτερη από ό,τι στις ηχογραφήσεις- είναι η ερμηνεία της. Άμα ο καλλιτέχνης νιώθει αυτό που τραγουδά, κάπως σαν να το νιώθεις καλύτερα και εσύ, σωστά;
Ωραίες αρμονίες και κυρίως φρέσκια ενορχήστρωση, ένα δυναμικό come back μετά την πρώτη τους εμφάνιση στον πολυσυλλεκτικό δίσκο του Γρηγόρη “Σε τόπους που δεν ξέρω” το 2012, που περιλάμβανε και το “Ακατοίκητο νησί”. Τώρα επιστρέφουν με τραγούδια όπως το “Χαρακιά”, το “Δωμάτιο Πανικού”, αλλά και το πολύ δυνατό “Νέοι κανόνες”, που έχει εξαιρετικά λόγια και ακόμη πιο εξαιρετικό νόημα, με πολιτική διάσταση, σαν αυτά που θα πρέπει να γράφονται συχνότερα.
Ο Απόστολος Ρίζος, που ήταν και αυτός εκεί, μεταξύ άλλων είπε το υπέροχο “Τι να θυμηθώ” και το επίσης υπέροχο “Τυφλό πουλί” μαζί με τον Γρηγόρη Πολύζο. Η Μαρία τραγουδά “Αυτή η νύχτα μένει” του Κραουνάκη, “Άμλετ της Σελήνης” του Θάνου Μικρούτσικου, “Τι λάθος κάνω” του Πορτοκάλογλου, μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Ολοκληρώνει την εμφάνισή της με ένα εξαίσιο σχεδόν ακαπέλα τραγούδισμα και αποθεώνεται από το κοινό. Εύγε της! Όμως, η παράσταση δεν κλείνει έτσι. Αλλά με τον Γρηγόρη, που φυλάει κάτι πολύ ιδιαίτερο για το τέλος».
 
«Μόνιμη και αμετανόητη κάτοικος Καλαμάτας!» 
Το «Θάρρος» μίλησε με τη Μαρία Κρασοπούλου, ώστε να μας πει για αυτή την εμπειρία της, αλλά και για τα επόμενα σχέδιά της:
 
-Τραγούδησες στο «Σταυρό του Νότου», μια σκηνή από την οποία έχουν περάσει σπουδαίοι καλλιτέχνες. Μίλησέ μας για αυτή την εμπειρία…
Τη βραδιά αυτή την είδαμε και εγώ και ο Γρηγόρης όχι τόσο ως μία παρουσίαση δίσκου, αλλά ως μια γιορτή των δικών μας τραγουδιών, αλλά και τραγουδιών που έχουμε αγαπήσει πολύ από την ελληνική δισκογραφία. Τη γιορτή αυτή τη μοιραστήκαμε επί σκηνής με τους φίλους μας πλέον Θάνο Γκιουλετζή στο βιολί, Άκη Τουρκογιώργη στις κιθάρες, Σπύρο Μάζη στο μπάσο και Μιχάλη Καπηλίδη στα κρουστά, ενώ συμπράξαμε για μια ακόμη φορά τραγουδιστικά με τους καλούς μας φίλους και ερμηνευτές, Κώστα Μακεδόνα, που συμμετέχει στον τελευταίο μας δίσκο και Απόστολο Ρίζο, που συμμετείχε στον πρώτο. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας με τρόπο συγκινητικό. Πήραμε τεράστια αποθέματα αγάπης και δύναμης από τους ανθρώπους που ήρθαν να δουν και να ακούσουν αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό στις μέρες που ζούμε. Αυτό το πάρε- δώσε μεταξύ μας με σκοπό αυτή η ανταλλαγή να ωφελεί την ψυχή μας. Όσον αφορά στη σκηνή του Σταυρού, σου δημιουργεί μιαν αίσθηση πολύ οικεία. Καταργεί την απόσταση μεταξύ της σκηνής και του κοινού και δημιουργεί μια σχέση ζεστή και αληθινή, πράγμα που αποτελεί και ζητούμενο, όταν μιλάμε για μουσική.
 
-Έχεις τραγουδήσει, όμως, και σε άλλες καταξιωμένες σκηνές της Αθήνας…
 Έχω την τύχη, εκτός από τον Σταυρό (και στo club αλλά και στο plus), να έχω βρεθεί επί σκηνής και στην Αρχιτεκτονική, αλλά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Περισσότερο τυχερή, ωστόσο, θα έλεγα πως αισθάνομαι για τους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί ως τώρα και συνεχίζω να συνεργάζομαι, σε Αθήνα και Καλαμάτα.
 
 -Πλέον μόνιμη κάτοικος Αθήνας δηλαδή;
 Μόνιμη και αμετανόητη κάτοικος Καλαμάτας! Μετακινούμενη συχνά, ναι. Αλλά δεν έφυγα ποτέ από την πόλη μας.
 
-Πού μπορεί πλέον να σε ακούσει ο κόσμος; Τα επόμενα σχέδια;
Στην πόλη μας μπορεί κάποιος να με ακούσει με τα αγαπημένα μου Bit gia Bit αγόρια Αντώνη Κουφουδάκη, Νικόλα Παλαιολόγο και Γιώργο Κλάδη σε ένα project που έχουμε δημιουργήσει, το οποίο βασίζεται στο καλό ελληνικό έντεχνο τραγούδι με γενναίες και όμορφες δόσεις ανατολής, καθώς επίσης πάλι με τους Νικόλα Παλαιολόγο και Γιώργο Κλάδη σε ένα θεματικό πρόγραμμα που αφορά στην ελληνική μουσική μας παράδοση από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Στην Αθήνα, η επόμενη εμφάνιση θα γίνει στις 28 Απριλίου στον Ιανό, στο πλάι του συνθέτη Γρηγόρη Πολύζου και του σπουδαίου ερμηνευτή και φίλου Λάκη Χαλκιά. Έπονται κι άλλες εμφανίσεις που θα ανακοινωθούν σε σύντομο διάστημα.
Τέλος, δρομολογούνται και οι παρουσιάσεις της ποιητικής μου συλλογής στην Αθήνα και την πόλη μας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση