Τέλος και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε δημόσιους χώρους βάζει το υπουργείο Υγείας


Τέλος και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (ατμιστές) δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας, αν και γενικά η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και καταστήματα έχει ατονήσει πλήρως και μόνο σε  ελάχιστες εξαιρέσεις τηρούνται όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προβλέπονται για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου (χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα), αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα.
 
Ούτε στο αυτοκίνητο
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, απαγορεύεται η χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Για την παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ή ατμίζει (ηλεκτρονικό τσιγάρο), ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν ο παραβάτης οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης.
Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δε διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
 
Έλεγχοι
Με βάση την εγκύκλιο θα ξεκινήσουν άμεσα αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε όλες τις Μονάδες Υγείας, σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αρμόδιες Αρχές για τους ελέγχους αλλά και για τα πρόστιμα, είναι:
οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β ́ βαθμού, η Δημοτική Αστυνομία, καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.
Παράλληλα, ελέγχους θα πραγματοποιεί και ο Τομέας Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), που θα διερευνά τις σχετικές καταγγελίες παραβάσεων και θα συνεργάζεται με τις άλλες ελεγκτικές Αρχές.
Επίσης, το ΣΕΥΥΠ θα βεβαιώνει «παραβάσεις και θα επιβάλλει τα οριζόμενα πρόστιμα για την ορθή εφαρμογή της απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα».
Η εγκύκλιος προβλέπει ξεκάθαρα ότι πρόστιμο θα επιβάλλεται όχι μόνο στον καταστηματάρχη ή τον υπεύθυνο μιας μονάδας, αλλά και στους ίδιους τους καπνιστές, αφού σημειώνεται: «Διευκρινίζεται ότι πρόστιμο επιβάλλεται τόσο στους υπευθύνους εφαρμογής των διατάξεων όσο και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα».
Τα τσουχτερά πρόστιμα, με βάση και τον νόμο που ισχύει στην Ε.Ε. και τον οποίο υιοθέτησε η χώρα μας, θα επιβάλλονται και σε όσους κάνουν χρήση των νέων προϊόντων καπνού, των ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα.
Με βάση τη σειρά προτεραιότητας οι έλεγχοι θα γίνονται σε:
-νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων
-εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης
-χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων -καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος -κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.

Της Βίκυς Βετουλάκη